Na staré krivdy sa nezabúda. Jablká nepadajú ďaleko - to je nová Liane Moriartyová

Od Liane Moriartyovej už vyšlo v slovenčine viacero kníh, Veľké malé klamstvá dokonca úspešne sfilmovalo HBO do seriálu...

14.07.2023 07:00
debata
Liane Moriartyová - Jablká nepadajú ďaleko Foto: IKAR
Liane Moriartyová - Jablká nepadajú ďaleko Liane Moriartyová - Jablká nepadajú ďaleko

A teraz vyšla novinka Jablká nepadajú ďaleko. Rodinná dráma o manželstve, deťoch, súrodencoch a o tom, ako nám môžu ľudia, ktorých najviac milujeme, silno ublížiť.

Všetci v meste poznajú Delaneyovcov, úspešnú rodinu tenistov, v ktorej lásku ku kurtom našli všetky generácie. Stan a Joy sa spoznali vďaka tenisu a odvtedy to medzi nimi len iskrilo. Po päťdesiatich rokoch manželstva však aj posledná iskra vyhasla, a keď predajú spoločne vybudovanú tenisovú akadémiu, neostane nič, čo by ich spájalo. Samozrejme, okrem štyroch detí a nádeje na vnúčatá.

Potom im raz v noci zaklope na dvere neznáma zakrvavená mladá žena. Predstaví sa ako Savannah a prosí o záchranu pred násilným partnerom. Delaneyovci neváhajú a dobrosrdečne ju prijmú pod svoju strechu. Onedlho však Joy zmizne a aj po Savannah akoby sa zľahla zem. Jediným podozrivým je Stan, a hoci odmieta priznať vinu, určite niečo tají.

Čo sa naozaj stalo? Kam zmizla mama a ako to súvisí so záhadnou neznámou? Neistota a pochybnosti postavia súrodencov proti sebe a nútia ich prehodnotiť rodinnú minulosť v novom svetle. Inak sa nikdy nedozvedia pravdu.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Zuzana Porubjaková:

Jablká nepadajú ďaleko je ďalší skvele napísaný príbeh Liane Moriartyovej, v ktorom šikovne namiešala pútavý kokteil: manželská dráma, zmiznutie a potenciálna vražda, podvod a intrigy, nečakané rodinné tajomstvá. Je to šťavnaté, dramatické, Liane vdýchla postavám život a dokonale im rozumie, takže to vie prostredníctvom slov a viet preniesť aj na čitateľa.

Rozhodne ďalší adept na adaptáciu do seriálu na niektorej streamovacej platforme. Málokto vie totiž písať tak zasvätene a pútavo o rodine a vzťahoch v nej, ktoré neraz vyzerajú navonok úplne inak, ako v skutočnosti sú…

V poslednom čase sa jej minulosť stále zrážala s prítomnosťou. Včera sa zobudila z driemot v panike, zľakla sa, že zabudla vyzdvihnúť jedno dieťa zo školy. Chvíľu jej trvalo, kým si spomenula, že všetky jej deti sú už dospelé, majú vrásky a hypotéky, univerzitné diplomy a cestovné plány.

Nie som dementná? rozmýšľala. Priateľka Linda, ktorá pracovala v domove sociálnych služieb, jej povedala, že každý deň pred školou zavládne vlna nepokoja. Dôvodom sú rozrušené staré dámy, presvedčené, že majú vyzdvihnúť dávno odrastené deti. Keď to Joy počula, takmer sa rozplakala, a teraz sa jej viac-menej stalo to isté.

„Možno moje vysoké IQ maskuje príznaky demencie,“ povedala Stanovi.

„Nič také som si nevšimol,“ odvetil Stan.

„Symptómy demencie? Alebo vysoké IQ?“

„No, vždy si bola dementná,“ vyhlásil a odišiel. Pravdepodobne šiel liezť na rebrík, lebo synovia mu povedali, že v sedemdesiatke je na to už starý, a tak si hľadal zámienky, aby sa štveral po rebríku tak často, ako sa len dá.

Liane Moriartyová je austrálska autorka bestsellerov. Jej knihy preložili do vyše štyridsiatich jazykov a čítalo ich viac ako 14 miliónov ľudí na celom svete.

Vo vydavateľstve IKAR od nej vyšlo:

  • Manželovo tajomstvo (2014, 2015)
  • Prečo sme sa vlastne rozišli? (2014)
  • Zaľúbená hypnotizérka (2015)
  • Veľké malé klamstvá (2015, 2017)
  • Kto je bez viny (2018)
  • Deväť neznámych (2019)

Na podklade Veľkých malých klamstiev vznikol seriál HBO v hlavných úlohách s Nicole Kidmanovou, Reese Witherspoonovou a Shailene Woodleyovou.

Knihu Jablká nepadajú ďaleko vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Liane Moriartyová