Spisovatelia sa bránia pred umelou inteligenciou. Podpísali otvorený list

Vyše 8-tisíc spisovateľov vrátane Margaret Atwoodovej, Jamesa Pattersona či Philipa Pullmana podpísalo otvorený list, v ktorom žiadajú, aby na použitie ich diela umelou inteligenciou bol potrebný ich súhlas, a aby za jeho použitie dostali náležitú finančnú kompenzáciu. Spisovatelia, ktorých zastrešuje profesionálna americká organizácia Authors Guild, list adresovali riaditeľom spoločností OpenAI, Aphabet, Meta, Stability AI a IBM.

21.07.2023 10:00
James Patterson, Margaret Atwoodová Foto:
Medzi autormi, ktorí podpísali otvorený list, je aj James Patterson či Margaret Atwoodová.
debata

Otvorený list obsahuje tri podmienky: získanie povolenia na používanie materiálu chráneného autorskými právami, spravodlivá kompenzácia pre autorov za predchádzajúce aj súčasné používanie ich diel a spravodlivá kompenzácia diel vo výstupoch umelej inteligencie bez ohľadu na to, či porušujú autorské práva podľa súčasného zákona.

Ide o reakciu na narastajúce využívanie umelej inteligencie, proti ktorej sa nevyhradzujú len spisovatelia, ale aj scenáristi či herci. Ide o jeden z dôvodov, prečo v súčasnosti prebieha v Hollywoode hromadný štrajk.

Americkí autori Mona Awadová a Paul Tremblay pred časom podali pre údajné porušenie autorských práv trestné oznámenie na spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za masovo využívaným nástrojom ChatGPT. „ChatGPT generuje súhrn diel navrhovateľov, ktoré sú chránené autorskými právami – čo je možné len vtedy, ak bol ChatGPT vyškolený na dielach navrhovateľov chránených autorskými právami,“ píše sa v žalobe.

Chat GPT Čítajte viac S umelou inteligenciou som sa rozprávala o smrti, hororoch aj o záhoráčtine

Táto argumentácia však nemusí pred súdom obstáť – ChatGPT totiž mohol využiť napríklad informácie vyplývajúce z rozhovoru ľudí diskutujúcich o daných knihách. Obavy z umelej inteligencie sú však namieste. Niektoré modely dokonca dokážu napodobniť literárny štýl konkrétnych autorov.

„Výsledok umelej inteligencie bude vždy z niečoho odvodený. Umelá inteligencia zopakuje to, čo si do seba vezme, a to je práca ľudských spisovateľov. Je spravodlivé, aby boli spisovatelia spravodlivo odmenení za to, že ju "nakŕmili“, a že pokračujú v informovaní o jej vývoji," uviedla riaditeľka Authors Guild Maya Shanbhagová Langová.

Podľa posledného prieskumu Authors Guild bol medián príjmu spisovateľov na plný úväzok za rok 2022 len 23 330 dolárov. „Nástup technológie umelej inteligencie tieto výzvy ešte viac prehlbuje a pre spisovateľov – najmä tých z nedostatočne zastúpených komunít – bude čoraz ťažšie, ak nie nemožné, zarobiť si na živobytie remeslom, ktoré zdokonaľovali roky, ak nie desaťročia,“ uvádza sa vo vyhlásení Authors Guild.

Le Payaco Čítajte viac Skupina Le Payaco: S novým videoklipom im pomohla umelá inteligencia, texty si však od nej písať nenechajú

"Keď sa spisovatelia musia vzdať svojej profesie, je to vážny problém pre nás všetkých, nielen pre spisovateľov, pretože sa napíše a vydá oveľa menej skvelých kníh; a slobodná, demokratická kultúra závisí od zdravého a rozmanitého ekosystému, v ktorom sú počuť všetky názory a hlasy, a v ktorom si vzájomne vymieňame nápady.“

Otvorený list Authors Guild podporuje aj britská Society of Authors (SoA). Výkonná riaditeľka Nicola Solomonová uviedla, že „Princípy súhlasu, zásluh a kompenzácie sú základom nášho režimu duševného vlastníctva a kritickou súčasťou schopnosti každého autora chrániť a zarábať si na živobytie zo svojej práce.“ V júni publikovala SoA pokyny pre autorov, ako môžu chrániť svoju tvorbu pred zneužitím umelou inteligenciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #literatúra #umelá inteligencia #spisovatelia