Jonas Jonasson - Prorokyňa a trkvas. Predpovedala koniec sveta...a tak si posledné dni treba užiť!

Prorokyňa a trkvas je v tom istom duchu ako svetový megahit Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Príbeh troch ľudí, ktorých zvedie dokopy náhoda: amatérska astrofyzička Petra, ktorá vypočíta koniec sveta, prostoduchý trkvas Johan, ktorý však úžasne varí, a dôchodkyňa Agnes, influencerka a špecialistka na sociálne siete.

28.07.2023 07:00
debata

V obytnom prívese idú do Ríma, snažia sa zvyšný čas na tomto svete využiť naplno…ale ako to už u Jonassona býva, nič nejde podľa plánu. Naozaj nič, napokon ani ten koniec sveta.

Jonas Jonasson - Prorokyňa a trkvas Foto: IKAR
Jonas Jonasson - Prorokyňa a trkvas Jonas Jonasson - Prorokyňa a trkvas

Do zániku sveta nezostáva veľa času. Aspoň podľa amatérskej astrofyzičky Petry, ktorá súdny deň vypočítala na 7. septembra 2011 o 20:21. Toto proroctvo ju nečakane spojí s pomerne jednoduchým Johanom, ktorý odmalička slepo obdivoval staršieho brata, a s dôchodkyňou Agnes, ktorá sa vydáva za mladú influencerku. Nesúrodá trojica sa v karavane vydáva do Ríma a majú poriadne naponáhlo. Musia toho ešte veľa stihnúť, ale ako to už býva, nič nejde podľa plánu. Dokonca ani koniec sveta.

Na pozadí bizarného výletu naprieč Európou, Afrikou a Amerikou Jonasson humorne a svojsky odkrýva nielen výnimočné ľudské charaktery, ale odhaľuje aj to, ako funguje korupcia na globálnej úrovni.

Pozrite si EXKLUZÍVNE video s Jonasom Jonassonom:

Prorokyňa a trkvas je zábavný, dobre namiešaný mix fantázie s troškou reality. Je tam aj Barack Obama, Donald Trump, Pan Ki-mun a ďalší. Skvele vyprofilované postavy, autentické a zároveň uletené, miestami až nereálne.

Kniha, pri ktorej sa budete neraz usmievať a smiať. Obľúbite si Petru, Agnes aj Johana. Jeho recepty, vína, lásku k jedlu…

Petru zaplavil hrejivý pocit. Na mužovi, ktorého volali v detstve trkvasom a ktorý v súlade s tým nechápal, že ten, kto po ňom hádže vajíčka, nemá dobré úmysly, bolo niečo náramne sympatické.

„Som rada, že sme sa stretli, Johan. Som rada, že mám po prvý raz v živote radosť, je to tvoja zásluha. Zároveň som smutná, že sa všetko o niečo vyše týždňa skončí. Ani ty, ani ja, dokonca ani kráľ so svojou prekliatou akadémiou vied s tým nedokáže nič urobiť. Neviem, ako to máš ty, ale mne je útechou vedomie, že po prvý raz sa všetkým na Zemi dostane rovnakého zaobchádzania. V navlas rovnakej chvíli.“

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Lucia Vráblicová:

Jonas Jonasson sa narodil v roku 1961 vo Växsjö v južnom Švédsku. Po štúdiu švédčiny a španielčiny na Univerzite v Göteborgu pracoval ako novinár pre večerník Expressen a denník Smålands-posten. Neskôr bol činný ako mediálny konzultant a založil vlastnú poradenskú firmu. Bol aj producentom švédskej televízie TV4. Po 20-tich rokoch vo svete médií svoju firmu predal a presťahoval sa do švajčiarskeho kantónu Ticino, kde se začal venovať písaniu. V súčasnosti žije spolu so svojim synom, mačkou a kurčatami na ostrove Gotland v Baltskom mori. Medzi jeho najobľúbenejších spisovateľov patrí Jaroslav Hašek a Milan Kundera.

Knihu Prorokyňa a trkvas vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Jonas Jonasson