August 1968 si pripomenie aj košická Tabačka Kulturfabrik

Okupácia, normalizácia a dnešné Slovensko je témou špeciálneho programu, ktorý na 20. augusta pripravila Tabačka - Kulturfabrik pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa. Na túto tému sú zameraná diskusia, vernisáž výstavy a celoslovenská premiéra filmu Spýtaj sa Vašich: 68. Program, ktorý je poctou všetkým, pre ktorých je demokracia a sloboda slova hodnotou hodnou obetí.

20.08.2018 12:00
Spýtaj sa vašich Foto:
Súčasťou programu bude aj celoslovenská premiéra filmu Barbory Berezňákovej Spýtaj sa Vašich: 68.
debata

Ako uviedol hlavný produkčný Tabačky Marko Popovič, highlightom programu bude 20. augusta o 21:00 celoslovenská premiéra filmu Barbory Berezňákovej Spýtaj sa Vašich: 68. Pútavá mozaika emocionálne ladených výpovedí obyčajných ľudí nám pripomenie historické udalosti, ktoré natrvalo poznačili nielen ich osudy.

V rovnaký deň, ešte pred filmom, sa uskutoční vernisáž dvadsiatky plagátov, ktoré vznikli na popud reklamnej agentúry Respect APP ako reakcia na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018. Svetoví dizajnéri vytvorili plagáty na tému SHUT UP! The Voice of Democracy in Danger. Vernisáž bude v Bistre Tabačka 20. augusta o 18:00 . Celkovo vzniklo 384 diel tvorcov z 36 krajín, medzi inými z C?íny, Pol?ska, Cypru, Jordánska, Talianska, Južnej Kórei či USA. Najlepších 20 z nich vystavia v Tabačke. Vidieť ich bude možné do konca septembra.

Na tému okupácie, normalizácie a ich dopadov na súčasné Slovensko budú od 19:00 diskutovať slovenský historik Štefan Šutaj z Katedry histórie FF UPJŠ v Košiciach, český historik Michal Macháček z FF Karlovej univerzity v Prahe (autor prvého uceleného životopisu Gustáva Husáka) a Zuzana Révészová, riaditeľka Odboru výskumu a štatistiky kultúry Národného osvetového centra v Bratislave. Nielen moderovať bude doktorandka Katedry histórie FF UPJŠ Barbara Kacerová.

Celý večer bude dvor Tabačky nasvietený špeciálnou inštaláciou svetelného dizajnéra Róberta Farkaša, venovanou okupácii 1968.

Kino Tabačka už v nedeľu 19. augusta o 21:00 h ponúkne dokumentárny projekt producenta Petra Kerekesa Okupácia 68. Film je kolektívnym subjektívnym pohľadom piatich režisérov na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy na okupáciu Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v nej zohrali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tabačka Kulturfabrik #50 rokov od okupácie Československa