Poprad kultúrne ožije vďaka EduMEME

Majstrovské kurzy pre hudobníkov - profesionálov aj študentov - s medzinárodným tímom špičkových interpretov, koncerty, výstavy, workshopy, happeningy a mnoho ďalších sprievodných podujatí z oblasti hudby, tanca a fotografie. Poprad sa vďaka jedinečnému medzinárodnému projektu EduMEMA 2012 premení od stredy 2. mája na celých sedem dní na centrum kultúrneho diania.

02.05.2012 13:00
Jedným z prestížnych školiteľov na EduMEME je... Foto:
Jedným z prestížnych školiteľov na EduMEME je aj popredný slovenský huslista a vedúci súboru Solamente Naturali Miloš Valent.
debata

Hoci podujatie EduMEMA, ktoré už v najbližších dňoch ovládne takmer všetky verejné priestory v meste Poprad a žiť ním budú dokonca aj Košice, ponúka voľačo pre každého, mimoriadnou príležitosťou bude predovšetkým pre hudobníkov. Jeho ústrednou témou je totiž konfrontácia dvoch hlavných interpretačných prístupov k hudbe – historicky poučenej interpretácie a bežnejšieho moderného prístupu.

„Stará hudba je trend, ktorý sa začal presadzovať ešte v polovici 20. storočia. Je všeobecne akceptovaná a má vzdelávaciu tradíciu po celej Európe – len nie u nás. Napriek tomu ju aj na Slovensku niektoré súbory hrávajú. Radi by sme zvýšili povedomie o nej a ponúkli tak mladým hudobníkom alternatívu,“ vysvetľuje Andrej Šuba, hlavný dramaturg podujatia. Autorkou konceptu podujatia je potom klaviristka Anna Hrindová, ktorá má dlhoročné skúsenosti s organizovaním hudobných a vzdelávacích podujatí po celom svete.

Široká verejnosť sa môže s oboma interpretáciami stretnúť už na stredajšom otváracom koncerte, kde sa na jednom pódiu predstavia prestížni školitelia akadémie – je medzi nimi napríklad aj ruský husľový virtuóz Dmitrij Berlinsky, jeho rakúsky kolega Ulli Engel, ako aj známy domáci interpret barokovej hudby Miloš Valent.

Na účastníkov kurzu čaká tiež slávny rakúsky dirigent Milan Turković, jeden z najprogresív­nejších fagotistov súčasnosti Sergio Azzolini z Talianska, rusko-rakúski klaviristi Alexej Lubimov a Alexej Zuev a mnohí ďalší. Zoznámiť sa s profesionálnymi replikami klávesových nástrojov z dielne popredného špecialistu Paula McNultyho môže aj široká verejnosť 3.¤mája v Poprade a o deň neskôr v Košiciach.

EduMEMA úzko spolupracuje aj s projektom Košice 2013 – Európske hlavné mesto kultúry, ale nezabúda ani na tanečníkov, ich exkluzívnym lektorom bude vedúca osobnosť popredného tureckého tanečného telesa Fire of Anatolia Mustafa Erdogan a výsledok kurzu, rovnako ako aj ostatných workshopov a lekcií budú môcť na záver akadémie odprezentovať aj verejne. Pre fotografov zase bude mentorom a inšpiráciou český fotoreportér Jan Šibík, známy svojimi autentickými zábermi z vojnových konfliktov či prírodných katastrof.

Kompletný program EduMEMY, ktorej východiskovým bodom budú zrekonštruované priestory bývalej parnej elektrárne v Poprade v správe Tatranskej galérie, ako aj informácie o tom, ako sa je do nej možné aktívne zapojiť, sú na stránke www.edumema.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba