Ako sa vyznať vo vtáčích hlasoch? V múzeu vás zaškolia

V apríli, v mesiaci, keď si pripomíname Medzinárodný deň vtáctva, pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici miniškolu poznávania vtáčích hlasov pod názvom Jarné spevy. Uskutoční sa v Matejovom dome v utorok 19. apríla o 17. h. Informovala o tom manažérka múzea Dana Kurtíková.

18.04.2022 09:00
debata
Tokanie hlucháňa je v slovenských lesoch čoraz... Foto: JÁN KRIŠTOFORY
hlucháň, vták Tokanie hlucháňa je v slovenských lesoch čoraz vzácnejšie.

Poslovia prichádzajúcej jari začínajú spievať každý deň v presnom časovom poradí. Jarná príroda sa prebudila zo zimného odpočinku a obdobie vtáčej romantiky je už v plnom prúde. Vtáčí koncert ešte pred východom slnka svojou hvízdavou muzikou štartuje žltochvost domový.

„Tentoraz sa vydáme do depozitára prírodných vied, za súborom krehkých zoologických exponátov drobných spevavcov a naučíme sa rozoznávať niekoľko najbežnejších mestských druhov vtákov podľa ich jarných teritoriálnych hlasov,“ priblížila zoologička SSM Lenka Hrašková.

Podľa nej na svete žije viac ako 11-tisíc druhov vtákov, ktoré sa okrem iného líšia i spevom. Jedno však majú spoločné, takmer všetky najviac štebotajú ráno.

Vrana popolavá Čítajte viac Krkavce: Múdre vtáky so zlou povesťou

Spevavce, ktoré začínajú ráno ako prvé, spievajú do noci najdlhšie. Počas dňa sa okolo poludnia spev takmer celkom utíši, pričom jeho aktivita popoludní opäť silnie.

„Ako sa vyznať v spleti rôznych hlasov, ako vyzerajú speváci ukrytí v parkovom kroví a ako si ľahko zapamätať základné hlasy mestských druhov, to sa dozvedia návštevníci,“ dodala Kurtíková.

„Tak ako v okolitej prírode, lesoch, pri vodách či na lúkach, tak aj v ľudských sídlach sa v tomto období ozývajú nápadné spevy vtáčích mládencov, ktorí si musia zabezpečiť hniezdne teritóriá a svojím spevom presvedčiť náročné samičky, že práve oni sú tou najlepšou voľbou pre založenie nového potomstva. Odpovede, ako ich identifikovať, priblížime na podujatí,“ doplnila Hrašková.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #vtáky #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici