Múzeum na recept? Depresie liečia umením

Trápi vás depresia? Zájdite si do múzea alebo galérie. Arteterapia, teda liečba umením, nie je síce nič nové, ale belgickí psychoterapeuti si povedali, že ju začnú aktívne využívať. V Bruseli tak ľuďom s duševnými problémami dávkujú aj trocha kultúry.

31.01.2023 10:00
Múzeum kanalizácie v Bruseli Foto:
Aj návšteva bruselského múzea kanalizácie môže pomôcť proti depresii.
debata (1)

Keď Stephane Campion opäť navštívil lekára, aby si uňho vyzdvihol recept, uzdravujúci prostriedok na svoju depresiu si mohol vybrať sám. Historické obrazy alebo sochy? Výstava garderóby, čipiek či iná expozícia?

Ako informoval spravodajský portál Deutsche Welle, Campion a jeho psychoterapeut Vincent Lustygier sa zapojili do polročného pilotného projektu, pri ktorom lekári spolupracujú s múzeami v belgickej metropole. Pacientov tam posielajú na bezplatnú návštevu, aby im pomohli vymaniť sa z izolácie spôsobenej ich depresívnymi stavmi.

Campionovi sa nápad hneď zapáčil. Už roky bojuje s duševnou poruchou a tento spôsob terapie si užíva. Nechce podliehať strachu, ktorému je vystavený doma. Veď niekedy pre obavy celé dni nevychádza von, ani sa s nikým nestretáva. Už len predstava, že má niekam ísť, ho deprimuje. „Pre mňa bolo ťažké už aj používať verejnú dopravu,“ zaspomínal si.

Po porade s doktorom si, paradoxne, vybral miesto, ktoré skôr desí – bruselské múzeum kanalizácie. Hoci to neznie lákavo, Campion je spokojný. Cieľom predsa je, aby vyšiel z domu a stretol iných ľudí.

Lustygier, ktorý jeho voľbu písomne potvrdil, je jedným z 20 lekárov zúčastnených na projekte. Verí, že táto liečba pacientom skutočne pomáha. Väčšina z nich sa aj rozhodla, že ju vyskúša.

„Niektorí sa však nechceli zapojiť, pretože sa neodvážia vyraziť von a opustiť známe prostredie,“ vysvetlil terapeut.

autizmus - dieťa - tráva - smútok - zamyslenie Čítajte viac Školákom s autizmom pomáhajú špeciálne terapie. Zvyšujú tvorivosť a znižujú hnev

Na novom projekte oceňuje to, že je liečba „na predpis“. Pacientom totiž v rámci terapie už desaťročia navrhoval, aby sa venovali umeniu alebo navštevovali kultúrne stánky, no ak im chýbala motivácia, nič z toho nebolo.

Teraz je to iné – keď na to dostanú recept od lekára, má to pre nich väčšiu váhu ako obyčajné odporúčanie. Navyše nemusia ísť sami – múzeum môžu zadarmo navštíviť s troma ďalšími ľuďmi.

Spustenie pilotného projektu podnietila viceprimátorka Bruselu Delphine Houbová, keď sa dozvedela, že čosi podobné funguje v Kanade. Na radnici má na starosti práve kultúru v meste, a tak jej napadlo, že by táto iniciatíva mohla nielen znížiť stúpajúci počet ľudí s psychickými chorobami, ale zároveň podporiť oslabený kultúrny sektor.

„V Belgicku sa počet prípadov depresií za posledných desať rokov zdvojnásobil. To je ohromný nárast, veľa ľudí trpí,“ uviedla Houbová. Podľa nej je projekt dobrý v tom, že nikto nemá čo stratiť – ani pacienti, ani lekári, ani mesto.

„A pre múzeá to jednoducho znamená len viac návštevníkov. Tak sa môžeme všetci podeliť o kultúrne dedičstvo,“ zhodnotila viceprimátorka.

prvák, škola, kreslenie, písanie, Čítajte viac Arteterapia simuluje náš život, pomáha získať nadhľad i spoznať seba samého

Pilotný projekt by mal trvať do marca, no už teraz sa podľa nej ukazuje, že sa osvedčil. „Už ma kontaktovali ďalšie kultúrne inštitúcie a lekári, ktorí by sa chceli pridať,“ uzavrela Houbová.

To, že umenie hrá významnú úlohu pri predchádzaní rôznych ochorení, posilňuje zdravie a liečbu, podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2009 dokázalo už vyše 3 000 odborných štúdií. Dobré skúsenosti má aj Campion.

„Cítim sa lepšie. Zabudnem na problémy a otvoria sa mi oči pre zázraky tohto sveta,“ opísal dojmy po návšteve múzea.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #terapia #liečba #depresia #Belgicko #múzeá #galérie #depresie #arteterapia