Vydražia Hitlerovu ceruzku, ktorú zrejme dostal od Evy Braunovej

V rámci dražby aukčnej siene Bloomfield Auctions, ktorá sa nachádza v írskom Belfaste, budú môcť záujemcovia získať postriebrenú ceruzku nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Podľa odhadov by sa mohla vydražiť za 50- až 80-tisíc libier.

30.05.2023 12:00
Hitlerova ceruzka Foto:
Hitlerova postriebrená ceruzka.
debata (1)

Odborníci predpokladajú, že ceruzku, na ktorej je napísané meno Eva a iniciály AH, dostal Hitler ako narodeninový dar od svojej partnerky Evy Braunovej. Ceruzku vlastnil od roku 2002 nemenovaný zberateľ. Súčasťou aukcie bude aj Hitlerova fotografia s jeho podpisom či rukou písaná milosť kráľovnej Viktórie z roku 1869 pre írskych povstalcov odsúdených za vlastizradu.

Karl Bennett, výkonný riaditeľ aukčného domu, uviedol, že očakávajú záujem z celého sveta. „Význam Hitlerovej osobnej ceruzky spočíva v tom, že pomáha odhaliť skrytý kus histórie a poskytuje jedinečný pohľad na Hitlerove osobné vzťahy, ktoré pred zrakmi verejnosti úzkostlivo tajil,“ povedal.

„Veľká časť Hitlerovej osobnej príťažlivosti počas jeho diktatúry vychádzala z jeho starostlivo budovanej identity otca nemeckého národa, ktorý odmietal osobné väzby v prospech lojality k svojej krajine. Prejav lásky v podobe osobnej ceruzky od Evy k jeho narodeninám pomáha odhaliť klam, ktorý sa skrýval za Hitlerovou verejnou fasádou,“ dodal.

Bennet uviedol, že starostlivý prieskum a diskusia s predajcom predmetu o tom, kde bol predmet získaný, ho „uisťujú, že to, čo ľuďom o predmete hovorí, je skutočné“. Dodal, že rozumie, prečo môžu mať ľudia výhrady k predaju a zbieraniu predmetov patriacich Hitlerovi.

„Ale pre mňa ako pre špičkového zberateľa vojenských memorabílií uchovávajú kus našej minulosti a malo by sa s nimi zaobchádzať ako s historickými predmetmi bez ohľadu na to, že história, ku ktorej sa vzťahujú, bola jednou z najtemnejších a najkontroverznej­ších v zaznamenanej histórii ľudstva,“ povedal Bennett.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #dražba #Adolf Hitler