Z BIBIANY odchádza celý festivalový tím Bienále animácie Bratislava. Ide o protest proti krokom ministerky Šimkovičovej

Nový festivalový tím, ktorý od septembra pripravoval 17. ročník Bienále animácie Bratislava, sa dištancuje od netransparentných rozhodnutí ministerstva kultúry, ktoré tento týždeň v pondelok bez udania dôvodu odvolalo riaditeľku BIBIANY. Festivalový tím preto ukončuje svoju účasť na prípravách festivalu. Redakciu Pravdy o tom informovala Lucia Marcinátová z PR oddelenia BIBIANY.

28.03.2024 09:48
ý tím Bienále animácie Bratislava Foto:
Festivalový tím Bienále animácie Bratislava na protest proti krokom ministerky Šimkovičovej ukončuje svoju prácu na prípravách festivalu.
debata (35)

V pondelok 25. marca 2024 bola s okamžitou platnosťou odvolaná riaditeľka BIBIANY Zuzana Liptáková. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová ju odvolala bez udania dôvodu napriek tomu, že bola historicky prvou riaditeľkou BAB a medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA, ktorá bola zvolená na základe verejného výberového konania.

„So znepokojením sledujeme netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré už teraz ovplyvňujú oblasť umenia pre deti a mládež. Týmto necitlivým konaním ministerstvo ohrozuje dlhodobo budovanú dôveryhodnosť a medzinárodné renomé projektov BIBIANY,“ uvádzajú pracovníci BIBIANY vo svojom stanovisku.

Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová odvolala riaditeľku Bibiany i Slovenskej národnej knižnice. Škandalózne a netransparentné, reaguje Jaurová

Nový festivalový tím, ktorý od septembra pripravoval 17. ročník Bienále animácie Bratislava, sa od rozhodnutia Ministerstva kultúry SR dištancuje a z uvedených dôvodov, ukončuje svoju účasť na prípravách festivalu.

„Okrem tímu, ktorý v BIBIANE pripravoval Bienále animácie Bratislava, dali výpoveď aj ďalší traja zamestnanci (z oddelenia Bienále ilustrácií Bratislava, z Centra detskej literatúry a čítania a PR) a ďalší to zvažujú,“ dodáva v správe Lucia Marcinátová.

Petra Flach Čítajte viac So Šimkovičovou plánovala dovolenku, bývajú v Kittsee. Rezort obhajuje novú šéfku Bibiany

Dnes, vo štvrtok 18. marca, je pred BIBIANOU od 17. hodiny protest proti aktuálnym krokom a rozhodnutiam ministerstva kultúry, ktoré tvrdí, že so zmenami vedenia v kultúrnym inštitúciách to BIBIANOU len začalo. Protest spoluorganizuje iniciatíva Otvorená kultúra.

„Neberte nám Bibianu! Neberte nám Slovenskú národnú knižnicu! Neberte nám Kunsthalle! Neberte nám RTVS! Neberte nám kultúru!,“ je aktuálne heslo pracovníkov v kultúre, ktorí sa nestotožňujú s krokmi ministerky Šimkovičovej.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Šimkovičová #Bibiana #kultúrna politika #otvorená kultúra