V Tribečskej knižnici v Topoľčanoch rozkvitne Osmijankova záhrada

V stredu 13. marca v tribečskej knižnici v Topoľčanoch otvoria interaktívnu čitáreň a putovnú výstavu Osmijankova literárna záhrada. Projekt neziskovej organizácie Osmijanko ukazuje, že deti na Slovensku čítať chcú aj vedia, ale potrebujú k čítaniu spoločníka, sprievodcu, kamaráta.

13.03.2024 09:00
osmijankova zahrada Foto:
Osmijankova literárna záhrada sa otvára v tribečskej knižnici v Topoľčanoch.
debata

„V záhrade sú integrované aktivity pre detských čitateľov, ktoré majú výrazný motivačný, ale i výchovno-edukačný charakter, aktivity pre pracovníkov, ktorí sa venujú práci s deťmi a literatúrou. Zámerom projektu je komunikovať s detským čitateľom priamo – prostredníctvom profesionálne vedených literárnych lekcií Osmijankovej čitárne a čítať s radosťou a hravo,“ hovorí Miroslava Biznárová, riaditeľka neziskovej organizácie Osmijanko.

Ako dodáva, čítanie s Osmijankom vôbec nebolí, no v literárnej záhrade na deti čaká záhradnícka práca – hra na záhradníkov. " Návštevníci sa stávajú „záhradníkmi“ a sadia semienka „knihokvetov“, čo znamená, že tvorivo riešia hravé literárne úlohy, hádanky a podobné úlohy. Spoznávajú rôzne literárne žánre a témy obsiahnuté v knižných príbehoch," vysvetľuje Miroslava Biznárová.

Osmijankova záhrada vedie deti k čítaniu... Foto: Osmijanko, n.o.
osmijankova zahrada2 Osmijankova záhrada vedie deti k čítaniu zábavnou formou.

Literárna záhrada má osem stanovíšť, pri každom stanovišti je popis úlohy alebo hry. Všetky objekty na výstave sú interaktívne, ich autorkou je slovenská scénografka Mgr. art. Naďa Salbotová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie