Posledný potlesk pre Marcela Nemca

Marcel Nemec stál pri zrode divadla La Komika, ktoré bolo osem rokov jeho domovskou scénou. „Úsmev na tvári a láska je to, čo tu po mne zostáva. Takže, prosím, úsmev a povinne rozdávať lásku trikrát denne. Ráno, na obed aj večer 20 kvapiek,.“ pripomínajú si kolegovia jeho posolstvo.

18.02.2024 20:06
kopytovci-cd-oslava-zivota-foto desana dudasova Foto:
Kopytovci vlani pokrstili svoj výberový album s názvom Oslava života.
debata

Rozdával lásku, radosť a smiech

„Celý život s obdivuhodným nasadením a s obrovskou energiou rozdával lásku, radosť a smiech celým srdcom, dušou i telom, v súkromnom živote aj vo svojom povolaní. Šírenie smiechu a zábavy bola preňho tá najdôležitejšia vec, ktorú mohol cez divadlo dávať ľuďom. Bol súčasťou a skalným pilierom La Komiky už od začiatku, s najlepšími priateľkami Zuzanou Vačkovou a Elenou Podzámskou vymysleli námet na úplne prvé predstavenie divadla s názvom Navždy alebo nikdy, ktoré autorsky a režijne pripravil Karol Vosátko. Toto predstavenie považoval za svoj najobľúbenejší titul, hoci účinkoval aj v mnohých ďalších hrách ako Srdce z Azbestu, Made in Slovenskooo, Posledný Molitan, English dvojka – nová krv, Sharon Stone, Let me go, ale aj v rozprávkach Červená čiapočka a Cisárove nové šaty.“

Marcel Nemec Čítajte viac Zomrel herec Marcel Nemec. Obľúbený komik prehral boj s rakovinou vo veku 52 rokov

Pracovná poctivosť a čarovná osobnosť sa odrážali pri stvárňovaní každej jeho divadelnej postavy. „Na javisko prinášal silnú a veľmi autentickú charakterokresbu a svojimi postavami vládol bravúrne. Komediálne postavy si vyžadujú veľkú dávku hereckej skúsenosti a zručnosti, a tou Marcel Nemec dokonale vládol,“ spomínajú kolegovia.

S divadlom a s divákmi sa rozlúčil prekrásnym rozhovorom priamo na javisku v sobotu 27. januára. Divadlo La Komika plánuje rozlúčku ako oslavu jeho naplneného života na 27. februára 2024 o 15. hodine, keď Marcelovi Nemcovi posledný raz s divákmi zatlieskajú. Oblečte sa, prosím, na jeho žiadosť farebne a zoberte si so sebou úsmev.

Oslava života

Herec, komik Marcel Nemec, spoluzakladateľ divadelno-hudobného zoskupenia Kopytovci Marcel Nemec zomrel vo veku 52 rokov v piatok 16. februára. Trpel rakovinovým ochorením a posledné týždne svojho života strávil vo svojom rodnom meste Kremnica. O svojom zdravotnom stave dokázal hovoriť s obdivuhodným nadhľadom a s úsmevom a podľa priateľov on sám im v ťažkej situácii vlieval do žíl optimizmus. Napokon aj posledný album súboru Kopytovci, s ktorými sa Marcel Nemec stal známy, nesie na jeho žiadosť názov Oslava života.

Do pozornosti publika vstúpil roku 1989 ako spoluzakladateľ satiricko-umeleckého súboru Jána Kopytu, známejšieho ako Kopytovci. Popri kabaretných predstaveniach, politickej satire a hudobnej tvorbe sa ich tvorba dostala k širšiemu publiku a do televízie. Niekoľko skladieb od Kopytovcov sa hrávalo v rádiách.

Dlhoročný kamarát z Kopytovcov Sáva Popovič si na Marcela Nemca spomína takto: „S Marcelom sme sa stále smiali, od rána do večera. To bolo na Kopytovcoch úžasné. Kopytovci vznikli v roku 1989 počas revolúcie, začali sme robiť politický kabaret a hudobné veci, vždy pre potešenie iných ľudí. Prežili sme spolu nespočetne veľa rokov, všetci sme boli kamaráti na celý život. Aj keď sme už spolu nevystupovali, lebo chcel každý z nás vyskúšať iné dobrodružstvo, denne sme si navzájom volali, takže sme sa vlastne nikdy nerozišli. Máme prekrásne spomienky. Marcel je najväčší hrdina všetkých čias, veľa si vytrpel a prežil to celé s úsmevom a popri tom ešte aj nám vlial do žíl viac optimizmu, ako sme mali.“

Výberovku najväčších hitov Best Of Kopytovci Oslava života vydali Marcel Nemec, Sáva Popovič, Henrich Plátek a Ľudovít Mravec Jakubove len pred trištvrte rokom. Okrem osvedčených skladieb na nej pribudli dve nové piesne – Dnes iste neprídem, ktorú skomponovala Dorota Nvotová, a Hejteri, hejteri ako narodeninový darček od Petra Nagya. "Prvá je emočne silná pesnička, smutná a veselá zároveň. Pri druhej je jasné, čo si Peter a ja o tých hejteroch myslíme,“ konštatoval pri krste albumu Marcel Nemec. V občianskom združení pracoval na projekte zameranom na kyberšikanu a zlobu – a ako kabaretér vedel, že aj pieseň je jeden zo spôsobov, ako s rastúcou agresivitou niečo spraviť.

Od začiatku práce v divadle si Marcel, Henrich a Sáva brali na mušku kohokoľvek, politikov najviac a bola len otázka času, kedy tak urobia smerom k hudobnej scéne. „Bola to smršť – nápadov, nahrávok, vystúpení, domnelých alebo aj skutočných škandálov v dobe rodiaceho sa slovenského bulváru, nesmelých začiatkov internetu a neexistencie sociálnych sietí," hodnotí pôsobenie Kopytovcov hudobný publicista Juraj Čurný.

Marcel Nemec účinkoval v televízii aj v divadle, menšiu rolu mal v snímke Amnestie. Na Novej scéne sa objavil v muzikáli Fontána pre Zuzanu. Z kolegov z posledného angažmán v divadle La Komika si na Marcela Nemca spomína herec Roman Pomajbo: „Maco bol pre mňa úžasný kolega a kamarát. Mal som ho veľmi rád pre jeho ľudskosť a humor. Rozlúčili sme sa priamo na javisku divadla La Komika, ktoré miloval. Obdivoval som ho, ako nám na sklonku života všetkým ukazoval, že je možné žiť v pravde a láske.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Nemec