Klimtov obraz Portrét slečny Lieserovej vydražili za 30 miliónov eur

Obraz Portrét slečny Lieserovej od Gustava Klimta, ktorý bol dlhý čas považovaný za stratený, sa dnes vo Viedni vydražil za 30 miliónov eur. Odhadovaná cena sa pohybovala medzi 30 a 50 miliónmi eur. Aj tak aukcia jasne prekonala doterajší rakúsky rekord.

25.04.2024 07:00
Gustav Klimt, obraz Portrét slečny Lieserovej Foto:
Obraz Portrét slečny Lieserovej od rakúskeho maliara Gustava Klimta.
debata

Portrét slečny Lieserovej pochádza z roku 1917, teda z neskorého obdobia secesného maliara. Trojštvrťový portrét mladej ženy v modrých šatách v pestrofarebnej peleríne a na červenom pozadí bol desiatky rokov skrytý v súkromnom vlastníctve u rakúskych majiteľov, a odborníci ho poznali len z fotografie z roku 1925.

Je to jeden z posledných obrazov, na ktorých Klimt pred svojou smrťou vo februári 1918 pracoval. Keď zomrel, bolo dielo, hoci s drobnými nedorobkami, odovzdané rodine, ktorá si ho objednala. Zhruba od polovice 60. rokov sa nachádzalo v salóne jednej z vil neďaleko Viedne bez toho, aby to niekto z expertov tušil.

Žena na portréte pochádzala z priemyselníckej rodiny Lieserovcov, ktorá bola v čase nacizmu prenasledovaná kvôli svojmu židovskému pôvodu. Čo presne sa s obrazom dialo medzi rokom 1925 a 60. rokmi, nie je jasné. Nepodarilo sa ale nájsť dôkazy o tom, že by dielo za druhej svetovej vojny niekto získal nezákonným spôsobom. Súčasní majitelia obraz zdedili asi pred dvoma rokmi po vzdialených príbuzných.

Doterajší rekord aukcie obrazu v Rakúsku patril dielu Fransa Franckena II. s názvom „Večné dilemy ľudstva: Voľba medzi cťou a neresťou“, ktorá bola v roku 2010 vydražená za sedem miliónov eur. K cene dnes predaného obrazu bude ešte pripočítaná aukčná prirážka.

Obrazy rakúskeho maliara Klimta sú na umeleckom trhu dlhodobo veľmi žiadané a ich predaj už v minulosti lámal rekordy. Jeho Dáma s vejárom (Dame mit Fächer) sa vlani v júni stala najdrahším obrazom predaným v európskej aukcii, nový majiteľ zaplatil 85,3 milióna libier. V USA vyniesli predaje Klimtových obrazov v minulosti ešte vyššie sumy. Klimtovo plátno Brezový les sa v roku 2022 v New Yorku predalo v aukcii za 104,6 milióna dolárov . A maliarov slávny obraz Portrét Adély Blochovej-Bauerovej I. (1907) sa v roku 2006 predal dokonca za 135 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #obraz #Gustav Klimt #Portrét slečny Lieserovej