Ako by to vyzeralo, keby mali ženy sexuálnu slobodu?

Hoci ide o film pre veľmi špecifického diváka, snímke Chudiatko sa podarilo zarobiť vyše 112 miliónov dolárov a z tohtoročných Oscarov si odniesla až päť sošiek. Jorgos Lanthimos je ako režisér známy svojou nekonvenčnosťou, jeho tvorba má však množstvo fanúšikov a darí sa jej prenikať aj do mainstreamu. Chudiatko je oddnes dostupné na streamovacej platforme Disney+.

27.03.2024 07:00
Chudiatko, Emma Stone, Mark Ruffalo Foto:
Emma Stoneová a Mark Ruffalo na zábere z filmu Chudiatko.
debata

Masturbovanie pri jedálenskom stole

Svet nového Lanthimosovho filmu vás privíta pestrosťou farieb a hravou architektúrou, ktorej prvky miestami pripomínajú steam-punk. Doktor Godwin Baxter (Willem Defoe) pôsobí vinou svojej zohavenej tváre a novátorských metód hrozivo, pre študenta Maxa (Ramy Youssef) je však veľkým vzorom a inšpiráciou.

Keď ho teda jedného dňa požiada, aby mu pomohol s jedným experimentom, Max radostne súhlasí. Jeho úlohou je zaznamenávať vývoj Godwinovej chránenkyne Belly (Emma Stoneová). Nejde totiž o žiadnu obyčajnú ženu. Keď pred časom spáchala samovraždu, Godwin ju našiel a rozhodol sa ju oživiť. Do hlavy jej vložil mozog jej nenarodeného dieťaťa.

Divák postupne sleduje, ako sa závratným tempom vyvíja zmýšľanie i pohybová koordinácia dieťaťa v dospelom tele. Bella so záujmom sleduje okolitý svet, teší sa z maličkostí, učí sa rozprávať a občas trucuje. Doktora Baxtera, ktorý na seba ochotne prevzal úlohu jej otca, nazýva God (boh). Jej vývoj je nezvyčajne rýchly a už čoskoro začína skúmať aj vlastnú sexualitu.

Keďže však stále vníma svet očami dieťaťa a nemala čas stretnúť sa s tým, čo je slušné a čo nie, masturbovanie pri jedálenskom stole jej vôbec nepríde ako čosi, za čo by sa mala hanbiť. Práve naopak, svoj nový objav túži zdieľať so svojimi blízkymi, pretože jej prináša radosť.

Bellu to začne lákať aj za steny domu, v ktorom strávila celý svoj, hoci krátky, život. Doktor Baxter ju však odmieta pustiť do sveta a dovolí jej len krátky rodinný piknik. To ale Belle nestačí. Keď sa u nich jedného dňa zjaví slizký právnik Duncan (Mark Ruffalo), ponúkne jej, aby s ním ušla. Godwin vie, že by darmo bránil jej túžbam, a rozhodne sa pustiť ju.

96th Academy Awards, Oscar, Cillian Murphy Čítajte viac Oscary ovládol film Oppenheimer, získal ich sedem. Scorsese a Barbie pohoreli

Dieťa v dospelom tele

Bella so zvedavosťou sebe vlastnou skúma svet okolo seba, je očarená ľuďmi, kultúrou i jedlom. Medzitým si užíva búrlivý sex s Duncanom, ktorému sa jej zvláštnosť a nespútanosť spočiatku páči, neskôr mu ale začne prekážať. Zhýralý právnik je totiž príkladom muža, ktorý chce ovládať všetkých okolo seba, vrátane Belly. Tá sa ním síce necháva viesť, no nie zmanipulovať.

Veľmi výrečná je tanečná scéna, v ktorej sa Bella poddáva prúdu hudby a vlastným emóciám, no Duncan ju postupne núti prispôsobiť sa jeho krokom. Neskôr sa mladá žena spriatelí s dvojicou bohémov, ktorí jej vnuknú nové myšlienky, a od Duncana sa začína pomaly vzďaľovať. Poslednou kvapkou preňho je, keď ho Bella pripraví o všetky peniaze a začne si zarábať sexom. Ich cesty sa tak na čas rozdelia.

Ústrednou témou snímky Chudiatko je sexuálna sloboda, ktorá je pre Bellu nesmierne dôležitá. Vzhľadom na to, že ide o ženskú verziu Frankensteinovho monštra, prebieha jej spoločenský vývoj úplne inak. Film sleduje dieťa v dospelom tele, ktoré dospieva neuveriteľnou rýchlosťou, a práve vďaka tomu na ňu spoločenské normy a stereotypy týkajúce sa žien nemajú veľký vplyv.

Prispieva k tomu aj fakt, že väčšinu svojho života prežila v izolácii so svojím otcom, Maxom a gazdinou. Ďalším fascinujúcim prvkom je, že hoci už Bellu môžeme považovať za dospelú, stále si uchováva čosi zo svojej detskosti – otvorenú myseľ a zvedavosť.

Lanthimos tak vo svojom najnovšom filme premýšľa nad tým, aké by to bolo, keby boli ženy oslobodené od často nezmyselných konvencií a stereotypov. Jeho protagonistka sa za nič neospravedlňuje a odmieta sa podvoliť cudzej vôli.

Skúma, čo sa jej páči, v čom sa cíti dobre a pohodlne, a podľa toho koná. U Belly sa vyvinie spoľahlivá intuícia, vďaka ktorej dokáže odhaliť Duncanove úmysly i pošramotené ego, zároveň má však aj silný zmysel pre empatiu a ľuďom okolo seba sa snaží pomáhať.

Chudiatko Čítajte viac Ženská verzia Frankensteinovho monštra zbiera jedno ocenenie za druhým

Ťažko definovateľný žáner

Chudiatko získalo celkom oprávnene Oscara za najlepšiu kameru, kostýmy, mejkap a účesy. Vizuálna stránka snímky je jednou z jej mnohých predností, ktorá podčiarkuje svojský štýl Jorgosa Lanthimosa. Chudiatko sa však od jeho predchádzajúcich filmov ako Homár či Zabitie posvätného jeleňa predsa len v niečom líši.

Jazyk jeho postáv je zrozumiteľnejší, navyše dávajú oveľa väčší priechod svojim emóciám. Režisér sa tentoraz pokúšal odkomunikovať tému, ktorá nie je taká abstraktná a má veľmi blízko k realite.

Pre Emmu Stoneovú je Bella Baxterová životnou rolou, ktorá jej vyniesla Oscara za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe. Zahanbiť sa však nedali ani jej kolegovia Willem Defoe, Mark Ruffalo či Ramy Youssef, ktorí tiež predviedli skvelé výkony. Za zmienku stojí aj vynikajúca Kathryn Hunterová v drobnej úlohe bordelmamy Swiney.

Britský hudobník a skladateľ Jerskin Fendrix k snímke zložil výrazný soundtrack, ktorý precíznym spôsobom zdôrazňuje emócie jednotlivých postáv na plátne. Ak by jeho konkurenciou nebola veľkolepá hudba Ludwiga Göranssona k filmu Oppenheimer, pravdepodobne by si odniesol Oscara práve on.

Chudiatko sa z hľadiska žánru definuje veľmi ťažko – je to viac absurdná komédia než vážna dráma, zároveň však obsahuje hororové prvky. Vo filme teda vzniká viacero zaujímavých kontrastov, ktoré spolu prekvapivo dobre fungujú.

Nie je to snímka, ktorá by vyhovovala každému, užije si ju predovšetkým divák s otvorenou mysľou a chuťou objavovať čosi nové. Popri Barbie ide o ďalší film, ktorý sa v značnej miere venuje feministickým témam, predovšetkým tomu, ako pevne sú ženy uväznené v zaužívaných predstavách spoločnosti o tom, ako by mali vyzerať, správať sa a cítiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Oscar #Chudiatko