Život Amy Winehouseovej, armáda smrtiacich pavúkov aj návrat Planéty opíc

Máj prinesie do kín množstvo zaujímavých noviniek. Je medzi nimi životopisný dokument o Amy Winehouseovej, horor, ktorý sa nakrúcal aj na Slovensku, nové dobrodružstvo kocúra Garfielda či prequel obľúbeného filmu Mad Max.

29.04.2024 05:00
Marisa Abelová, Amy Winehousová Foto:
Marisa Abelová ako Amy Winehousová vo filme Back to Black.
debata

Garfield vo filme, 2. máj

Neznáša pondelky a miluje lazane a „šlofík“. Obľúbený oranžový kocúr Garfield sa vracia v novej animovanej komédii. Keď sa na scéne objaví jeho stratený otec Vic, Garfield sa rozhodne vydať sa s ním za dobrodružstvom. Čoskoro však zistí, že Vic má tajomstvo, ktoré prinesie lavínu vtipných situácií.

Kaskadér, 2. máj

Kaskadér Colt Seavers (Ryan Gosling) už má svoje najlepšie časy za sebou. Býval hviezdou vo svojom odbore, kým sa počas jednej mimoriadne náročnej akčnej scény nezranil. Nekontrolovaný pád z veľkej výšky zanechal Colta so zraneným telom aj egom. Rozhodol sa dať filmovému priemyslu definitívne zbohom, dokonca kvôli tomu dal kopačky krásnej a nádejnej režisérke Jody (Emily Bluntová).

Po tom, čo pred rokom opustil túto brandžu, aby sa sústredil na svoje fyzické aj duševné zdravie, ho povolajú späť do služby. V pripravovanom sci-fi filme, ktorý režíruje jeho ex, má robiť dabléra akčnej hviezdy Tomovi Ryderovi (Aaron Taylor-Johnson).

Keď sa však hviezda megarozpočtového filmu stratí, hrozí zrušenie natáčania. Zatiaľ čo bezohľadná producentka filmu (Hannah Waddinghamová) manévruje tak, aby zmiznutie hviezdy zostalo pred štúdiom a médiami utajené, Colt predvádza najškandalóznejšie kaskadérske kúsky a zároveň sa snaží očariť Jody.

No ako sa záhada okolo zmiznutej hviezdy prehlbuje, Colt sa ocitne v pasci zlovestného zločineckého sprisahania, ktoré ho privedie na pokraj pádu nebezpečnejšieho než akýkoľvek kaskadérsky kúsok. To všetko prevráti Coltove životné priority naruby.

Uvedomí si, že svet filmu mu strašne chýba, že režisérka Jody je jeho životnou láskou a že ak sa mu nepodarí nájsť hviezdu jej filmu živú a schopnú pracovať, môže jej to zničiť kariéru.

Kráľovstvo Planéty opíc, 9. máj

Zatiaľ čo nový tyranský opičí vodca buduje svoju ríšu, jeden mladý opičiak podnikne strastiplnú cestu, ktorá ho prinúti spochybniť všetko, čo vedel o minulosti, a urobiť rozhodnutia, ktoré určia budúcnosť opíc aj ľudí.

Tarot: Karty smrti, 9. máj

Partia priateľov poruší základné pravidlo veštenia z kariet. Pri vykladaní budúcnosti použijú karty niekoho iného a nevedomky vypustia zlo prebývajúce v prekliatych tarotových kartách.

Postupne sa ocitajú zoči-voči svojmu vyveštenému osudu a stávajú sa obeťami desivých výjavov z diabolských kariet. Podarí sa im túto hrozbu poraziť – alebo aspoň prežiť?

Back to Black, 16. máj

Život a kariéru Amy Winehouseovej (Marisa Abelová) zásadne ovplyvnili dvaja ľudia. Prvou bola jej babička Cynthia (Leslie Manvillová), svojrázna, oduševnená a originálna žena, ktorá jej odovzdala svoju živočíšnu povahu, lásku k džezu, túžbu ísť vždy svojou cestou a zásadu nerobiť kompromisy. Druhým človekom bol jej priateľ Blake (Jack O’Connell). Život s ním bol ako jazda na horskej dráhe, počas ktorej Amy prepadla viacerým závislostiam.

V najťažšom období svojho života, keď o oboch prišla (Cynthia zomrela na rakovinu pľúc a s Blakeom sa rozišli), nahrala svoj zásadný album Back to Black, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo v hudbe 21. storočia doteraz vzniklo. Amy sa vďaka nemu stala superhviezdou a dala sa opäť dokopy s Blakeom. Celosvetová pozornosť však bola pre toto krehké dievča príliš.

Cudzinci: Kapitola 1, 16. máj

Film sleduje mladý pár (Madelaine Petschová a Froy Gutierrez), ktorý cestuje naprieč krajinou, aby začal nový spoločný život. Cestou sa im pokazí auto a sú nútení stráviť noc v odľahlej chate v lese, kde sa stanú obeťou tajomnej skupiny maskovaných cudzincov.

Režisér Renny Harlin predstavuje novú hororovú trilógiu založenú na filme Oni z roku 2008, ktorý bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Hlavná hrdinka sa stane obeťou bez zjavného dôvodu, pravdepodobne preto, že bola v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Ako sa s tým vyrovná, kto sú maskovaní neznámi a aká je ich motivácia, to nám postupne odhalí táto napínavá hororová séria. Zaujímavosťou je, že ju nakrúcali aj na Slovensku.

Háveď, 23. máj

Obyvatelia schátraného francúzskeho bytového domu musia bojovať proti armáde smrtiacich, rýchlo sa rozmnožujúcich pavúkov. Kaleb (Théo Christine) bude mať onedlho 30 rokov a nikdy nebol osamelejší. So sestrou bojuje o dedičstvo a so svojím najlepším priateľom prerušil vzťahy.

Fascinovaný exotickými zvieratami nájde na trhu jedovatého pavúka a prinesie si ho do svojho bytu. Trvá len chvíľu, kým pavúk unikne a rozmnoží sa, čím sa celé miesto zmení na hrôzostrašnú pavučinovú pascu. Polícia sa rozhodne uzamknúť budovu a jej obyvateľov uväzní vo vnútri. Jediná možnosť pre Kaleba a jeho kamarátov je nájsť cestu von a prežiť.

Furiosa: Mad Max sága, 2. máj

Keď svet padol, mladá Furiosa (Anya Taylor-Joyová) bola vytrhnutá zo Zeleného miesta mnohých matiek. Následne sa dostala do rúk veľkej motorkárskej skupiny vedenej Warlordom Dementom (Chris Hemsworth).

Prechádzajúc cez Pustinu narazia na Citadelu, ktorej predsedá Immortan Joe (Lachy Hulme). Kým dvaja tyrani bojujú o nadvládu, Furiosa musí prežiť mnohé skúšky, aby našla cestu domov.

Imaginárni priatelia, 30. máj

Imaginárni priatelia nášho detstva. Sú medzi nami, ale nikto ich nevidí. A predsa sa nájde dievčatko (Cailey Flemingová), ktoré zistí, že má superschopnosť – vidí imaginárnych priateľov každého z nás.

Spolu so svojím trochu bláznivým susedom Calom (Ryan Reynolds) sa vydá na magické dobrodružstvo, aby spojila zabudnutých „IP-ov“ s ich deťmi.

Hranice Európy, 30. máj

Akú cenu má západný blahobyt? Úspešná novinárka Saša opúšťa svoju rodinu a spoločne s miliónmi ďalších východoeurópskych pracovníkov sa stáva lacnou pracovnou silou v západnej Európe. V Nemecku na farme, v írskom hoteli, alebo ako opatrovateľka vo Francúzsku.

Všade tam zakúša na vlastnej koži osudy tých, ktorých prácu na každodennej báze potrebujeme a využívame. Aká je však reálna cena, ktorú Európa platí za zle nastavenú pracovnú migráciu? Aké sú osudy a motivácia tých, ktorí ju vykonávajú? A prečo od ich mizerných pracovných a mzdových podmienok väčšinou odvraciame zrak?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kinopremiéry