Majster gitarových sól Brian May oslávi 75

ČTK | 18.07.2022 10:00
Brian May Foto: ,
V osobe Briana Maya sa naraz snúbi duša hudobníka aj vedca.
Brian May, ktorý sa narodil 19. júla 1947, sa už roky zaraďuje k najlepším britským gitaristom, bytostne je spojený s rockovou skupinou Queen, v ktorej hrá od jej vzniku. Maseter gitarových sól s vlastnoručne vyrobeným nástrojom pre Queen napísal niekoľko zásadných hitov, sa angažuje i v ochrane prírody a báda vo hviezdach.

Časopis Rolling Stone v roku 2014 zaradil Briana Maya na 26. miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých dôb.Špecifický zvuk dodáva Mayovej hre jeho červenohnedá gitara Červený špeciál, ktorú v roku 1963 vlastnoručne vyrobil so svojím otcom Haroldom, pretože jeho obmedzené finančné možnosti mu nedovolili zadovážiť si gitaru novú. Telo nástroja je zo starého stolu a krk z krbu z 18. storočia, ktorého sa rodina potrebovala zbaviť. Preto sa tiež jeho gitare občas hovorí „Fireplace“ (krb).

Queen - We Will Rock You

Hrať začínal May v skupine The Others, v roku 1969 založil s bubeníkom Rogerom Taylorom a spevákom Timem Staffellem kapelu Smile. Staffella za mikrofonom čoskoro vystiedal jeho spolubývajúci z internátu, spevák s pôvodem zo Zanzibaru Farookh Bulsara, ktorý mal veľmi presnú predstavu o podobe kapely. Bulsara si zmenil meno na Mercury, skupina sa rozšířila o štvrtého člena, basgitaristu Johna Deacona, a vo februári 1971 po prvý raz vystúpili pod názvom Queen.

Queen - Tie Your Mother Down

Skupina Queen, čiže kráľovná (alebo tiež slangovo homosexuál), platí dodnes v rockovom svete za jednu z najkvalitnejších zostáv. Táto britská formácia žiarila dve desaťročia na špičke svetového rocku s hitmi ako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Radio Ga Ga, A Kind of Magic nebo The Show Must Go On. Tichý a nenápadný May, ktorý pôsobil ako dokonalá protiváha živelného Mercuryho, je autorom rockových skladieb We Will Rock You, Tie Your Mother Down, Save Me aleboo I Want It All.

Queen - I Want It All

Po Mercuryho smrti v novembri 1991 vydal May dva sólové albumy: Back to the Light (1992) a Another World (1998). V roku 2005 vyrazili Queen po devätnástich rokoch na koncertní turné, avšak už bez Deacona. Mercuryho nahradil britský spevák Paul Rodgers a v apríli 2005 prvýkrát hrali i v Česku. V roku 2008 vydali album The Cosmos Rocks, od roku 2012 skupina vystupuje s americkým spevákom Adamom Lambertom.

Queen, Brian May Čítajte viac Brian May: Ráno som sa zobudil a pesničky skupiny Queen boli všade

Kvôli hudbe May pred viac než 30 rokmi prerušil štúdium astrofyziky, tohto odboru se však nikdy úplne nevzdal. Ako spoluautor je napríklad podpísaný pod knihou Tresk! Úplné dejiny vesmíru, ktorá vyšla v roku 2006, a o rok neskôr na londýnskej Imperial College obhájil doktorskú prácu na tému medziplanetárneho prachu a získal titul Ph. D. A medzi rokmi 2008 a 2012 pôsobil na liverpoolskej Univerzite Johna Mooresa.

Freddie Mercury Čítajte viac Freddie Mercury je hviezdou aj po 30 rokoch

May sa v roku 1974 oženil s Chrissie Mullenovou, s ktorou má tri deti. Pár sa v roku 1988 rozviedol a May si v roku 2000 vzal dlhoročnú priateľku, herečku Anitu Dobsonovú.

V máji 2020 uviedl May na svojom instagrame, že bol po srdcovej príhode „veľmi blízko smrti“.