Brian May: Ráno som sa zobudil a pesničky skupiny Queen boli všade

Spolu s Freddiem Mercurym a Rogerom Taylorom založil rockovú legendu - skupinu Queen. Podarilo sa mu splniť si svoj detský sen byť hudobníkom a astrofyzikom. Vedecká práca len mierne ovplyvnila aj jeho tvorbu, keď napísal pesničku s názvom 39 o Einsteinovom časovom paradoxe. Brian May príde po prvý raz na Slovensko a spolu so speváčkou Kerry Ellis vystúpi 9.¤marca v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Obaja poskytli Pravde rozhovor. Hovorí sa, že skutočné hviezdy si na maniere nepotrpia a v prípade Briana Maya toto tvrdenie rozhodne platí. Počas telefonického rozhovoru bol veľmi milý a galantný.

15.02.2016 09:01
Queen, Brian May Foto: ,
Astrofyzik a gitarista skupiny Queen Brian May.
debata (1)

Kerry, prvotný kontakt s Brianom Mayom vám priniesol muzikál We Will Rock You a neskôr došlo aj na albumovú spoluprácu. Aké to bolo úplne na začiatku, keď ste sa mali postaviť pred Briana a spievať Queen?

Kerry: Bola som na konkurze do muzikálu We Will Rock You. Pred Brianom, Rogerom a ďalšími ľuďmi z okolia šou som chcela spievať najlepšie, ako som vedela. Musíte sa tej piesni odovzdať a na to som sa prednostne zamerala. Bola som dosť vystrašená a zároveň bolo veľmi zaujímavé spievať skladbu priamo pred autorom sediacim pred vami. Chcete, aby pesnička vo vašom podaní vyjadrovala to, čo má, a tiež do nej túžite vložiť niečo nové. Bola to česť, že som mohla pred nimi spievať a uchádzať sa o miesto v muzikáli.

Brian: Je zaujímavé počuť rovnakú situáciu z iného uhla pohľadu. V mojom prípade išlo o novú skúsenosť, pretože som nikdy predtým nepracoval pre divadlo. Zrazu sa objavila táto nádherná bytosť spievajúca moju pieseň. Bol to veľmi zaujímavý proces sledovať, ako spieva, dáva do pesničky svoje myšlienky a ako vytvorila veľkolepú baladu. Bol som nervózny, ako to mám okomentovať. Veľmi som chcel byť interaktívny, posunúť moje hodnotenie, vyjadriť svoje myšlienky, ale osobne som nerozumel celému procesu, ktorý tam prebiehal. Bolo veľmi delikátne predstaviť si, čo si asi myslí osoba na druhej strane. Toto všetko sa odohralo dávno predtým, než sme sa dostali do bodu, keď sme boli schopní otvorene sa rozprávať, radiť sa.

Britská muzikálová speváčka Kerry Ellis a... Foto: XL GROUP
Kerry ellis Britská muzikálová speváčka Kerry Ellis a gitarista a skladateľ Brian May už spolupracujú 14 rokov. Na Slovensko prídu v rámci turné One Voice.

Queen je hudobná legenda, boli ste jej fanúšičkou?

Kerry: Nepoznám nikoho, kto by nebol fanúšikom skupiny Queen, a ak by povedal, že nie, asi by klamal, či si to uvedomuje, alebo nie. Som hrdá, pretože keď cestujem po svete, hudba kapely Queen znie všade. Pracovať s Brianom je pocta a potešenie. Spolupracujeme už okolo 14 rokov. Naša cesta sa postupne menila. To, čo tvoríme dnes, je úplne iné ako to, čo sme robili pred desiatimi rokmi. Zmenu cítiť ešte viac, odkedy sme boli na turné a pracovali sme na mojom poslednom albume.

Brian: V podstate sa to stále mení a je to veľmi krehké.

Na čo sa môžeme tešiť na vašom koncerte na Slovensku?

Brian: Nemôžem vám presne povedať, čo budeme hrať, lebo to môže byť niečo úplne iné, ako hráme teraz. Teším sa, keď s Kerry tvoríme. Motivuje ma a je pre mňa inšpirujúca. Znamená to pre mňa možnosť preniknúť do rôznych oblastí hudby. Niekedy píšem pre Kerry nové skladby, ale veľmi často meníme kreatívnym spôsobom veci z celého vesmíru, ktoré už existujú.

V uplynulých mesiacoch ste absolvovali turné so skupinou Queen a spevákom Adamom Lambertom. Prečo ste sa rozhodli pustiť do tohto projektu s Kerry, kde hráte aj Queen, no aj cover verzie od iných hudobníkov?

Brian: Je to pre mňa niečo, s čím som sa v minulosti často nestretával. Skupina Queen bola vždy o nových pesničkách. Teraz môžem pracovať s vecami, ktoré pochádzajú od úžasných skladateľov, interpretujeme ich spolu a je to veľmi príjemné. Vytvárame nové, iné aranžmány a snažíme sa vyjadriť každú kvapku esencie danej skladby. Kapela Queen bola obrovskou záležitosťou minulosti. Náš spoločný projekt s Kerry mi otvoril nový prístup. Pracovať s Kerry je veľmi vzrušujúce.

Nech robíte čokoľvek, publikum automaticky očakáva, že počas koncertu s Brianom Mayom zaznie aj Queen, vnímate to tak?

Brian: Hráme pár pesničiek od skupiny Queen. Ono je to možno trochu odvážne, ale pomáhajú nám prelomiť ľady medzi nami a publikom.

Kerry: Celkom často spievame We Will Rock You či pesničku Is This The World We Created…?, ktorá nesie skvelý odkaz.

Brian: Love Of My Life sme interpretovali niekoľkokrát a na veľa spôsobov. Touto piesňou vzdávame poctu Freddiemu.

Povedali by ste v začiatkoch skupiny Queen, že vaše pesničky prežijú desaťročia?

Brian: Nie (smiech). Na začiatku neviete vôbec nič. Máte len sny a šialene si veríte. Určitým spôsobom je to aj dobré, aby ste sa dokázali tlačiť dopredu. Či som vedel, kam to smeruje a ako sa to skončí? Nie, nemal som ani potuchy. Nevedel som ani, že sa jedného rána zobudím a pesničky kapely Queen budú všade. Viem, že som mal obrovské šťastie. Je to úžasné. S vecami okolo skupiny Queen je v podstate veľmi náročné pracovať tak, aby ste nestratili kontrolu, aby vás to nezačalo ovládať. Je to veľmi veľká záležitosť. Spôsob, ako pracujem s Kerry, je skvelým únikom a úžasnou slobodou. Potrebujete odvahu vystúpiť z toho celého kolobehu. Vytvorili sme Queen, všetko okolo toho a vystúpiť z tejto bezpečnej zóny je obrovskou výzvou a zároveň je to spojené s inšpiráciou.

Niekedy mám pocit, že žijete viacero životov. Ste jedným z najlepších gitaristov v dejinách hudby, ale ste aj vedec, ktorý sa aktívne venuje astrofyzike, píšete vedecké práce a nikdy ste nenechali hudbu bokom. Spolupracujete s Kerry Ellis a absolvovali ste turné so skupinou Queen, ako môže jeden človek stíhať robiť toľko vecí a naplno?

Brian: Je jedna vec, ktorú nerobím – nespím (smiech). A teraz cítim, že ma to trochu doháňa. V podstate to tak so mnou bolo od začiatku. Keď som bol malý, chcel som byť astronómom, spoznávať vesmír a stať sa muzikantom. V tej dobe sa objavil rokenrol a mal som veľké šťastie, že som mal možnosť svoje túžby nasledovať v živote. Nebola to ľahká cesta, ale mal som obrovské šťastie a som za to veľmi vďačný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Queen #Brian May #Kerry Ellis #Inecheba Expo Aréna