Filip Březina: S Jiřím Bartoškom hral onkologického pacienta v Smysle pro tumor, teraz je z neho amatérsky astronóm

Filip Březina (28) je čoraz obsadzovanejší český herec. V snímke Zátopek hral víťazného bežca, ktorý hneď na začiatku filmu porazí Emila Zátopka, veľkú rolu mal vo vlaňajšej vianočnej televíznej rozprávke Kľúč svätého Petra, každý pondelok večer ho teraz vídame v seriáli Smysl pro tumor ako medika, ktorý sa lieči na onkológii spolu s pacientom Tondom v stvárnení Jiřího Bartošku. Navyše kiná práve premietajú aj českú sci-fi novinku Franta mimozemšťan, kde je z Filipa komický astronóm Blažej.

20.02.2024 06:00
Filip Brezina Foto:
Herec Filip Březina.
debata
Filip Březina: S Jiřím Bartoškom hral onkologického pacienta v Smysle pro tumor, teraz je z neho amatérsky astronóm
Video
Zdroj: TV Pravda
smysl pro tumor, Filip Březina, seriál Čítajte viac Česi majú výborný Zmysel pre tumor. Komediálny seriál o rakovine s Jiřím Bartoškom a Terezou Brodskou

Filip, máte rád sci-fi? A čo si myslíte o sci-fi komédiách?

Neviem, či som vôbec nejakú sci-fi komédiu videl, alebo aspoň podobnú filmu Franta mimozemšťan. Inak mám sci-fi rád. Len si nie som istý, či sme vo vesmíre sami, alebo nie. Hlavne ak vezmeme do úvahy, že vesmír je nekonečný, tak stopercentne je šanca, že nejaká forma života existuje.

Nevideli ste ani zábavné české sci-fi ako Zítra vstanu a opařím se čajem (1977), kde scenár napísali Miloš Macourek a Jindřich Polák?

Jasné, to som videl. Som fanúšik takýchto filmov.

Po úlohe onkologického pacienta v českom seriáli Smysl pro tumor, ktorý práve vysiela ČT1, ste vo filme Franta mimozemšťan dostali rolu amatérskeho astronóma Blažeja. To bola asi dosť zmena, potešili ste sa?

Keď som si prečítal scenár Frantu, veľmi som na kasting chcel ísť, pretože je to niečo celkom iné, než som doteraz točil. Na rozdiel od Smyslu pro tumor to nie je dráma, ale komédia, chcel som si trochu „odfrknúť“, a to sa podarilo.

Čo sa vám na scenári Frantu páčilo?

Je to strašne situačné a postava Frantu mimozemšťana prináša veľmi vtipné situácie, to ma bavilo.

Herci často tvrdia, že len podľa scenára sa nedá odhadnúť úspech či neúspech filmu. Vy ste tušili, že Franta mimozemšťan by mohol zabrať?

Samozrejme, ide o stvárnenie, ale Kuba Prachař je v tom skvelý, ale aj všetci ostatní herci, len on medzi nimi predsa len vyčnieva.

Dá sa nejako pripravovať na rolu amatérskeho astronóma?

Asi veľmi nie. Vesmír ma baví, ale v porovnaní s Blažejom o ňom neviem ani prd.

Čo môžete o vašom Blažejovi prezradiť, aby ste navnadili ľudí ísť na tento film do kina?

Blažej je trochu asociálny, miluje vesmír, verí, že vo vesmíre nie sme sami. To sa mu potvrdí, pretože mimozemšťanovi smerujúcemu do New Yorku sa pokazí jeho lietajúci tanier a pristane na Morave – pri Brne.

Tereza Ramba, ktorá hrá vo filme Frantovu manželku, tvrdí, že v každom z nás je kúsok mimozemšťana. Aj vy si to myslíte? Kedy sa cítite ako mimozemšťan?

Neviem presne, čo tým myslela – asi tú detskú stránku v nás, no tak sa cítim niekoľkokrát za deň.

Vy ste napríklad z Ostravy. Keď ste prišli do Prahy, necítili ste sa ako mimozemšťan?

Nie, naopak. V Prahe som sa cítil ako doma.

Režisér Rudolf Havlík chválil všetkých hercov, že ste si navzájom dobre sadli a rozumeli ste si aj v humore. Aký druh humoru máme očakávať?

Taký dosť streštený. Linka starostu a Frantu mimozemšťana je dosť vtipná, ale Blažej je skôr katalyzátor, ktorý posúva dej, keď mimozemšťan nechtiac pristane v dedine Houňovice u Brna. Neviem, či taká dedina existuje.

Myslím, že nie. Kdesi som čítala, že namiesto Moravy sa nakrúcalo v okolí Křivoklátu, čiže v stredných Čechách…

Nakrúcalo sa napríklad v Sýkořiciach, ale prečo, to by ste sa museli opýtať producentov.

Franta mimozemšťan, Jakub Prachař Čítajte viac Recenzia: Nečudo, že sa nám mimozemšťania vyhýbajú

Film obsahuje veľa trikov, nechýba mimozemský lietajúci tanier, ako vyzerá?

Nechcem vám všetko prezradiť, choďte si to pozrieť do kina, ale verte, že vyzerá fakt dobre, tie CGI triky sú super, nechápem, ako to Rudo Havlík urobil, je to lepšie ako v amerických filmoch.

Je ťažšie ľudí rozosmiať alebo dojať k slzám? Máte skúsenosti z Frantu mimozemšťana, zo seriálu Smysl pro tumor, z filmu Zátopek či z vianočnej rozprávky Kľúč svätého Petra…

Stopercentne je ťažšie ľudí rozosmiať, lebo aby to fungovalo, aby vyzneli správne pointy, to je veľmi zložité. Záleží to na viacerých faktoroch, ako keď chcete divákov dojať. Ide o to, o čom to je, kto tam hrá, ako to hercom spolu funguje, aký je timing…

S kým ste si vy dobre rozumeli spomedzi účinkujúcich vo Frantovi mimozemšťanovi? Poznali ste už všetkých osobne?

S Kubom Prachařom som sa pred natáčaním nepoznal, s Káčou Fialovou sme boli spolu v angažmáne v Městských divadlách pražských. S ňou som nakrúcal najviac, ona hrá vo filme agentku CIA.

Jakub Prachař: Možno sa vrhnem na nemý film. Prečo si myslí, že sme mimozemšťania?
Video
Pozrite si, čo o Frantovi mimozemšťanovi prezradil český komik / Zdroj: TV Pravda

Je veľká výhoda, keď hráte s kolegom, ktorého už dobre poznáte? Ste automaticky zohraní?

Je to rovnaké ako v športe. V NHL sú tiež dané päťky, ktoré spolu trénujú, pretože im to ide a potom sú lepší.

Keď ste siahli po športovom prirovnaní, vy sám ste športovec, však?

Celkom áno. Aj keď teraz len behám a sústreďujem sa na maratón, ktorý bude 5. mája v Prahe. Na začiatku apríla pobežím ešte polmaratón, ale to je nič.

Stíhate trénovať popri divadle a nakrúcaní filmov?

Jasné, to sa dá. Trénujem beh štyrikrát týždenne, ale inak nič nerobím.

Veď som čítala, že neviete nerobiť nič.

Hovorím o športe. Vlastne ešte chodím na squash, ale je pravda, že neviem nerobiť nič.

Ako vyzerá váš deň?

Ale nebojte sa, občas tiež nič nerobím. Napríklad včera som si pozrel dva diely seriálu Temný prípad – Nočná krajina. A predtým som sa hral asi štyri hodiny na playstatione. Ale bol som si zabehať na Milešovke a niekoľko kilometrov po Prahe.

Máte čas chodiť aj do kina, len tak ako divák?

Snažím sa. Nedávno som bol na Chudiatku od Yorgosa Lanthimosa. Neviem, čo si mám o tom filme myslieť, je to veľmi pekne urobené, ale skôr ma to štvalo, než by sa mi to páčilo. Nie je to celkom moja téma.

Aké filmy vás bavia? Vraj máte rád Christophera Nolana.

Jasné, páčil sa mi Oppenheimer a všetci jeho Batmani. Ale som aj celkom seriálový, videl som všetky série Temného prípadu. Som zvedavý, ako sa to vyvinie, lebo prvý diel mi trochu šuchotal papierom. Ale je to zaujímavé.

Aj do divadla chodíte ako divák?

Chodieval som viac, ale teraz som veľa hral a keď hráte dvadsať večerov do mesiaca, tak už sa vám do divadla ako divákovi nechce.

Potom radšej oddychujete pri behu?

Presne tak.

Čo vaši súrodenci? Ste zo štyroch detí, chodia sa na vás pozrieť?

Občas hej, pretože oni sú v Ostrave a ja v Prahe. Na premiére Frantu mimozemšťana súrodenci neboli a neviem, či na to pôjdu do kina.

Vás nezaujíma, čo si o tom myslia? Sú mladší?

Mám staršieho brata, potom som ja, mladšia sestra a ešte mladší brat. Neviem, to skôr rodičia sú moji fanúšikovia a chodia na všetko. Podporujú ma vždy vo všetkom, sú na mňa hrozne dobrí.

Keď sa vrátime k výbornému seriálu Smysl pro tumor, vraj ste nemali odvahu pýtať sa Jiřího Bartošku, ktorý hrá vášho spolupacienta, aké to bolo, keď mal sám rakovinu. Ako sa s ním hralo? Dával vám nejaké rady alebo nechal všetko na vás?

Bol úplne normálny a všetko nechal na mňa.

Myslíte si, že sa od neho niečo naučíte už tým, že spolu hráte?

To nemusí byť Bartoška, môže to byť ktokoľvek, kto má talent a je inšpiratívny. S takým človekom je dobré pracovať. Nemusí to byť hviezda. Inšpirovať ma môže aj mladší herec, ako som ja.

Kto napríklad?

Bez komentára (smeje sa). Napríklad Bětka Malá, tá je veľmi inšpiratívna. Okrem toho, že v Smysle pro tumor hrá moju frajerku a vnučku Jirku Bartošku, hrala hlavnú rolu napríklad v seriáli Pět let.

Už som čítala, že o úlohe pacienta Filipa Kalinu v Smysle pro tumor hovoria ako o vašej životnej role. Už ste to zaregistrovali? Nie je to zábavné, keďže v marci budete mať len 29 rokov?

Tak dúfam, že sa budem stále posúvať ďalej, na tom rozhodne budem pracovať. No je pravda, že takáto rola prichádza raz za desať, pätnásť či 20 rokov. Ja som si to možno „vyplácal“ hneď na začiatku a uvidíme, čo bude ďalej.

Možno vám seriál otvorí dvere, pretože si vás vďaka nemu veľa ľudí všimne.

Uvidíme, nechávam to plynúť.

Ako ste dostali rolu Filipa? Museli ste ísť na kasting alebo vás oslovili priamo?

Všetko v Česku sa robí na kastingoch, neviem, ako na Slovensku, tu je to trochu mafia (smeje sa), ale u nás chodia všetci na kastingy. Tumor bol na tri kolá, Franta na jedno, ale vždy sú kastingy.

Franta vznikol súčasne so seriálom či až po ňom?

To bolo rok po nakrútení Smyslu pro tumor, začali sme v júni pred dvoma rokmi. Franta sa nakrúcal dva mesiace, s Tumorom som strávil pol roka. Bolo to božské, strašne ma to bavilo, robiť niečo na takej obrovskej ploche. Už keď som čítal scenár, cítil som, že to má zmysel a veľký presah, takže to bola radosť. Všetko tam super klapalo, aj štáb bol vynikajúci a bola to veľmi príjemná práca.

Aká bola napríklad Tereza Brodská, ktorá hrá v seriáli vašu mamu?

Prečo sa na to všetci pýtajú? Spýtajte sa jej! Ale bola skvelá, prepáčte.

Už ste museli aj nejakú rolu odmietnuť?

To sa deje bežne, odmietol som nekonečné seriály ako Ulice, Ordinace a podobne, v tom nechcem hrať. Nie že by to bolo pod úroveň, ale nemám hypotéku a deti, peniaze nutne nepotrebujem.

To sú teda seriály pre tento prípad?

Určite, predpokladám, že aj na Slovensku niečo také máte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #seriál #Jiří Bartoška #Smysl pro tumor #Filip Březina #Franta mimozemšťan