Česi majú výborný Zmysel pre tumor. Komediálny seriál o rakovine s Jiřím Bartoškom a Terezou Brodskou

V nedeľu večer, keď RTVS vysiela svoj dobový seriál Čas nádejí, Česká televízia nasadila svoju modernú novinku Smysl pro tumor. Propaguje ju ako rodinný seriál, a hoci rozpráva o rakovine, je tiež o nádeji - a ako názov napovedá, má zmysel pre humor. Hlavným hrdinom je mladý medik Filip Kalina, ktorého výborne stvárňuje vychádzajúca hviezda, 28-ročný rodák z Ostravy Filip Březina. Jeho rodičov hrajú Tereza Brodská a Pavel Řezníček, a keď sa spočiatku arogantný, sebavedomý a ambiciózny študent medicíny ocitne v nemocničnej izbe ako onkologický pacient, v úlohe jeho spolupacienta a neskoršieho kamaráta vidíme Jiřího Bartošku.

02.02.2024 08:00
smysl pro tumor, Filip Březina, seriál Foto:
Filip Březina v seriáli Smysl pro tumor.
debata

Čo je na seriáli režisérky Terezy Kopáčovej prekvapujúce, nejde o žiadny „doják“, hoci, samozrejme nechýbajú smutné okamihy. Smysl pro tumor má aj množstvo komických scén a priťahuje zrejme práve tým, že pôsobí realisticky.

K tomu prispieva nielen to, že sa odohráva v nemocnici v Hradci Králové (štáb mal pre natáčanie seriálu k dispozícii autentické prostredie fakultnej nemocnice a mnohé scény sa odohrávajú v priestoroch urgentnej medicíny, v laboratóriách, na gastroenterolo­gickom oddelení či v sálach neurochirurgickej, hematologickej či rádiologickej kliniky). Najsilnejšou stránkou je scenár – ktorý je prvou zahraničnou adaptáciou belgického originálu Gevoel voor tumor. Belgická verzia získala cenu Prix Europa pre najlepšiu televíznu sériu roka 2018. Autorom českej adaptácie je Matěj Podzimek.

Sám to zažil

Pôvodný scenárista Leander Verdievel (42) nemusel mať veľkú predstavivosť, ako skôr odvahu. Celý príbeh si totiž zažil na vlastnej koži – keď mal 23 rokov, zistili mu agresívny karcinóm dutín. Keďže je vyštudovaný žurnalista a scenárista, vyrovnal sa s rakovinou po svojom – napísal knihu a potom podľa nej seriál. V rozhovore pre český časopis Reflex Verdievel prezradil, že všetko si do detailov prežil, pamätal, a preto sa mu písalo ľahko.

Pozrite si trailer výborného seriálu o rakovine

Jeho karcinóm je vraj naozaj vzácny typ, bol len druhým človekom v Belgicku, ktorý ho mal, pretože táto diagnóza sa častejšie objavuje v Číne a v Južnej Kórei. Musel absolvovať 25 ožarovaní a sedem či osem chemoterapií, potom prišla zlá recidíva, pravdepodobnosť prežitia mal mladík len 20 až 30 percent. V 24 rokoch však mal obrovskú chuť žiť – a tak zvládol aj nový typ liečby, prežil a píše seriály.

Priznal, že v Belgicku nie je ľahké hovoriť o rakovine a aj český scenárista Matěj Podzimek mu potvrdil, že to isté platí aj o Česku. O chorobe sa ťažko hovorí pacientom aj ľuďom okolo nich. O to vzácnejšie je, keď sa niekomu podarí vytvoriť seriál so zmyslom pre humor. Apropo, názov vznikol podľa slov, akými sa s Leanderom Verdievelom lúčil otec, keď odchádzal z nemocničných návštev: Nech sa deje čokoľvek, hlavne si zachovaj zmysel pre tumor.

Podľa Belgičana sa už rokuje o remakoch jeho seriálu v rôznych krajinách, dokonca v USA, no česká verzia je zatiaľ prvou zahraničnou. Verdievel chválil českých predstaviteľov – Tereza Brodská ako starostlivá mama aj Pavel Řezníček ako otec posadnutý svojím obchodom s dlaždicami majú vraj niečo z jeho vlastných rodičov, starého vyrovnaného muža výborne hrá Jiří Bartoška. A prečo je hlavný hrdina medik, keď sám Leander je novinár a scenárista? „Potreboval som povolanie pre ambiciózneho chlapca, ktorému celý svet leží pri nohách, ale o živote vie veľké h…“

Keď jedlo chutí ako hlina

Českú verziu seriálu režíruje Tereza Kopáčová. Tá dokonca zistila, že ľudia, ktorí si v mladosti prešli ťažkým bojom s rakovinou, majú vyrovnané životy a hodnoty. Do hlavnej roly medika a ragbistu obsadili Filipa Březinu. Pre seriál musel obetovať vlasy, to vraj nebolo nič, no opýtať sa Jiřího Bartošku na jeho osobnú skúsenosť s liečbou, na to nenašiel odvahu a vraj „do toho radšej nešliapal“.

V prvej časti sa teda zoznamujeme so sebavedomým mladým sukničkárom, ktorý sa chce stať chirurgom. Obdivuje skúseného primára a snaží sa získať uňho cennú stáž. Matka má vlastné výtvarné ambície, je manželkou úspešného podnikateľa s dlaždicami, ktorý si dohaduje obchody aj na jej vernisáži – čo sa jej, samozrejme, dotkne. Ide totiž o jej prvú výstavu po rokoch v domácnosti, manžel to však vidí len ako obchodnú príležitosť a umeniu nerozumie. Dokonca sa neskôr objaví aj postava galeristky, matkinej dávnej kamarátky, ktorú hrá Diana Mórová (rozpráva po česky).

Filip má tiež staršiu sestru s dvoma malými deťmi a nemožným manželom, ktorý sa správa, akoby bol jej tretím dieťaťom. Raz počas zápasu Filip odpadne a tečie mu krv z nosa, no nikomu nenapadne, že môže ísť o niečo vážnejšie. Až keď sa Filip s pomocou peknej sestričky dostane k operácii, kde môže ako stážista získať cenné skúsenosti a začne mu zasa kvapkať z nosa krv, profesorovi napadne, že to nebude len tak. Na druhý deň si zavolá nádejného študenta – a namiesto ponuky očakávaného miesta mu oznámi, že na snímke jeho hlavy vidí potenciálny tumor.

Filip tomu nechce veriť – navyše pre nečakanú správu mešká na krstiny sestrinho dieťaťa, ktorú to naštve. Podobne naštvaná je aj mama, ktorú trápi manželova nevšímavosť a chce ho opustiť. Zdá sa, že na inokedy sebastredného Filipa nemá nikto čas, nikto mu nevenuje pozornosť, naopak, všetci ho berú ako človeka, čo kašle na druhých. Od druhej epizódy seriálu nastáva obrat – Filip sa z nádejného doktora mení na pacienta a zisťuje, aké je to byť na druhej strane. Nechce, aby si o ňom kamaráti šepkali, aby ho spoluhráči na ragby šetrili, aby sa s ním zdravotné sestričky báli ísť na rande. A potom spoznáva starého Tondu (Jiří Bartoška), skúseného pacienta, ktorý vie, ako sa človek cíti po chemoterapii. Za Tondom chodí jeho vnučka (Alžběta Malá), spočiatku sa Filipovi zdá protivná, no neskôr s ňou ide na rande…

Originálny je aj záver každej epizódy – ukončujú ju krátke rozhovory s mladými ľuďmi, ktorí absolvovali liečbu na onkológii a zapojili sa do pacientskeho projektu Fuck Cancer. Po štvrtej epizóde napríklad hovoria, aké je to prísť v dôsledku liečby o vlasy. Jednej dievčine mama navrhla, že si solidárne oholí hlavu, no ona namietla: stačí, že ako debil vyzerám ja. Ďalšie dievča pripomenulo, že po chemoterapii človek nestratí len vlasy, ale aj obočie a riasy, a tým aj výraz tváre. „Pripadala som si ako mimozemšťan z inej planéty.“

Všetci mladí rozprávajú o súcitných pohľadoch, o tom, ako im po chemoterapii jedlo chutilo ako hlina, čokoláda zasa ako natrhaná tráva či psie granuly. Iná pacientka rozprávala, že ako vedľajší účinok chemoterapie stratila odtlačky prstov. Žartovala, že by mohla vykradnúť banku a nezanechala by odtlačky. Chlapec bez vlasov zasa opisuje, ako mal – podobne ako seriálový Filip – počas liečby naplánované rande, ale musel si privolať sanitku, lebo mu bolo naozaj zle. No práve tento vzťah mu pomohol nevzdávať sa a bojovať, byť dobre naladený.

To isté pomohlo aj Belgičanovi Leanderovi. A hádam pomôže aj mnohým divákom tohto skvelého seriálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #seriál #Televízia #Jiří Bartoška #Tereza Brodská #Smysl pro tumor #Filip Březina