Jožo Ráž prezradil, prečo nemá rád Vodu, čo ma drží nad vodou. Ako vyzerala skúška Elánu so symfonickým orchestrom?

Presne v duchu slov Vaša Patejdla, že každý koncert Elánu je niečím zvláštny, sa legendárna kapela rozhodla odohrať svoj jediný koncert s prvotriednym symfonickým orchestrom. Program s názvom ELÁN Rock Symphony sa 29. septembra uskutoční exkluzívne v Bratislave a bude akýmsi pomyselným zlatým klincom po dvoch koncertných vystúpeniach v bratislavskej Tipos Aréne a v O2 aréne v Prahe. Naposledy Elán koncertoval v roku 2018, keď svoje veľkolepé československé halové a open air turné plné vizuálnych efektov a projekciou ukončil vo vypredanej pražskej O2 aréne.

21.02.2024 06:00
Elán, Bohemian Symphony Orchestra Prague, Foto: ,
Jožo Ráž a Ján Baláž.
debata (8)

Hoci líder kapely Jožo Ráž spojenie s orchestrom vyše 50 rokov odmietal, teraz zmenil názor a tvrdí, že to bude bombové. Kapela si na spoluprácu vybrala Bohemian Symphony Orchestra Prague. Tento orchester už v minulosti hral napríklad s lídrami kapiel Deep Purple, Europe, Toto, Nazareth, Uriah Heep alebo Alice Cooper, s husľovou virtuózkou Vanessou Mae aj so španielskym operným spevákom José Carrerasom.

Jožo Ráž a Jano Baláž z Elánu: Vo fraku nás neuvidíte, ani keď budeme hrať so symfonickým orchestrom
Video
Pozrite si, čo o koncerte s orchestrom prezradili Jožo Ráž a Jano Baláž: / Zdroj: TV Pravda

Šéf orchestra dirigent Martin Šanda nám na bratislavskej skúške s kapelou v nahrávacom štúdiu Jána Baláža prezradil, že na spoluprácu ich vlani v novembri oslovil promotér Elánu. „Bol som nadšený, hlavne preto, že ide o kapelu Elán, to je pre mňa úžasné, som jej veľký fanúšik. Najradšej mám, samozrejme, pesničku Voda, čo ma drží nad vodou. Ale keď teraz spracúvam aranžmány, mám všetky pesničky Elánu čoraz radšej,“ vyznal sa radostne.

Keďže v staršom rozhovore z roku 2015 pre Pravda magazín Jožo Ráž povedal, že jeho najobľúbenejšou pesničkou sú Dresy a, naopak, Vodu nemá rád, zaujímalo nás, či teda táto skladba odznie v rámci Elán Rock Symphony. „To záleží od Joža a Jana, oni dvaja zostavujú repertoár. Nerád by som niečo prezrádzal vopred, lebo ešte nie je všetko doladené, ale budem rád, ak ju zaradia,“ odpovedal Martin Šanda, ktorý šéfuje Bohemian Symphony Orchestra Prague už od roku 2004.

Dirigent Martin Šanda hral s rockermi z Deep Purple aj Nazareth, teraz ho čaká koncert s Elánom
Video
Čo hovorí o Eláne český dirigent Martin Šanda? / Zdroj: TV Pravda

Kým na skúške v Balážovom štúdiu sme stretli niekoľko hráčok na dychových nástrojoch, Šanda spresnil, že nejde o čisto dievčenský orchester. Celé teleso má sto členov a patrí k nemu ešte zmiešaný zbor Bohemian Choir Prague. „Celkovo nás je dvesto ľudí, ale to by sme sa nezmestili na pódium, takže s Elánom nás vystúpi len časť,“ vysvetlil Šanda.

Jožo Ráž a Ján Baláž z Elánu Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jožo Ráž, Jano Baláž, Elán Jožo Ráž a Ján Baláž z Elánu

Zaujímalo nás tiež, koľko skúšok si mimoriadny koncert s Elánom vyžaduje. „Záleží na repertoári, ale plánujeme ešte samostatné skúšky v našej skúšobni v Prahe a potom budeme skúšať aj s kapelou, predpokladám tak štyri – päť skúšok.“

Elan70 Čítajte viac Náš zázrak Elán: Ako vidí vývoj kaskadérov z ôsmeho svetadielu Juraj Čurný?

A na záver, samozrejme, nemohla chýbať otázka, s ktorými slávnymi interpretmi sa Šandovi a orchestru spolupracovalo najlepšie, kto je jeho hudobný miláčik? „Samozrejme, momentálne je to Elán, hlavne – sme doma, je to naša československá kapela. Zahraničné kapely ako Deep Purple, Europe, Bonnie Tyler či Alice Cooper sú super svetové mená, ale Elán je Elán, tu sa prejavuje môj patriotizmus. Elán je legenda a je neuveriteľné, ak v dnešnej dobe kapela dokáže vypredať koncerty tak ako Elán,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jožo Ráž #Elán #orchester #Ján Baláž #Elán Rock Symphony