Recenzia seriálovej novinky: Komu ležala hviezdna Nolly v žalúdku?

Trojdielny anglický životopisný seriál Nolly sa vracia do minulosti, ale pôsobí aktuálne: aj dnes platí, že kto zažiari, nechce zhasnúť, že svet slávy je svetom intríg. Kariéru je ťažké urobiť a ešte ťažšie je udržať si ju. Miesto na výslní ohrozuje tisíc vecí a môže ísť aj o úklady. Tak to bolo aj v prípade populárnej anglickej herečky Noele Gordonovej, zvanej Nolly, ktorá bola hviezdou televíznej obrazovky najmä v rokoch 1964 – 1981, držala sa na vrchole a zrazu spadla z piedestálu. Kto ju „odstrelil“? Seriál je detektívkou aj psychologickou drámou zároveň.

20.08.2023 08:00
Nolly Foto:
Helena Bonham Carter ako Noele "Nolly" Gordonová.
debata

Režisérom Nolly je Peter Hoar, scenár napísal Russel T. Davies (tvorca seriálov Roky a roky, Škandál po anglicky, Bol by to hriech či Pán času), hlavnú úlohu hrá Helena Bonham Carter. Práve ona strhujúco stvárňuje Nolly v období, keď triumfovala v nekonečnom anglickom seriáli Križovatka (Crossroads) a mala dav fanúšikov.

U nás je tento seriál neznámy, ale to divákovi pri sledovaní príbehu chýbať nebude. Isto pochopí a možno si aj obľúbi reálnu postavu Nolly, ktorá v spomínanej telenovele vysielanej vyše dve desaťročia v minulom storočí očarúvala publikum, ale diktovala aj tvorcom. Od nej závisela sledovanosť programu, a tak bola aj náležite sebavedomá. Dovolila si polemizovať so štábom, meniť vety v scenári, šéfovala na pľaci.

Zdanlivo ju všetci zbožňovali, uznávali, ale mnohým už ležala v žalúdku. Bola si totiž svojou pozíciou veľmi istá a to vždy vedie ku krachu. Jedného dňa ju, hviezda – nehviezda, priamo na pľaci zo seriálu odvolali. Zložila sa, ale nikto nesmel vidieť, že je na dne.

Skrytý hnev

A tu sa vlastne začína dej filmu o Nolly, psychologická dráma, v ktorej herečka Helena Bonham Carter čarovne hrá pýchu a pád silnej osobnosti, jej prežívanie potupy so cťou. Profesionálne odkopnutie na vrchole slávy Nolly síce bolí, ale aj hnevá. Nevie si vysvetliť, kto jej to spravil a prečo. Stále dvíha hrdo hlavu a zdôveruje sa iba jedinému z kolegov a tieto ich dialógy sú originálnym obohatením filmu.

Nolly je zúfalá rovnako ako jej fanúšikovia. Aj im vŕta v hlave, prečo Nolly zo seriálu odišla a stále sa jej na to pýtajú. Táto otázka je vlastne leitmotívom celého príbehu a udržuje v divákoch napätie. Scenárista však s rovnakou naliehavosťou nastolil aj otázku, prečo sa Nolly stala takou obľúbenou, čo to bola za osobnosť?

Ukazuje sa, že Nolly Gordonová mala mimoriadny herecký talent, ale uplatnila sa aj ako televízna moderátorka, produkčná, mala svoje relácie, takže jej skúsenosti presahovali tie bežné herecké a aj ich uplatňovala. No šéfom sa to nezdalo.

Schwarzenegger Shriver Divorce Čítajte viac Recenzia seriálu Arnold: To, čo Schwarzeneggera posilnilo, jeho brata zabilo

Seriál v seriáli

Nolly teda približuje život herečky, ale aj zákulisie televíznej práce. Veľká časť deja sa odohráva priamo na pľaci, pri nakrúcaní Križovatky a divák sleduje ruch nakrúcania, vzťahy medzi hercami, štáb. Hoci ide o drámu, film je plný humoru a zmysel preň má aj hlavná postava, hoci – postupne odhaľuje jazvy na duši.

Silnú, ale dôverčivú ženu oslabilo kedysi sklamanie v láske natoľko, že znenávidela mužské pokolenie a snažila sa rany aspoň trochu vrátiť. Aj tým, že si vybudovala neotrasiteľnú pozíciu a chcela sama diktovať podmienky. Tieto boje sú však zradné, ako sa ukáže aj v tomto príbehu. Stačí slovo, hviezda náhle zhasne a je tma. Nolly však znova žiari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Nolly