Recenzia: Smrť môže život aj naštartovať

Každý deň treba niečo vybaviť. Okrem základných povinností sú to aj rôzne banality. Na papierik si píšeme – pošta, lekáreň, servis, káva. A potom škrtáme vybavené. Čím rýchlejšie, tým lepšie. Spokojnosť je odmenou. Úradníci sú za vybavovanie platení, a aj tak im to niekedy veľmi dlho trvá. A tým, čo na vybavenie čakajú, tečú nervy. Aj v novom anglickom filme nazvanom - pateticky i lakonicky zároveň – Žiť, je v hlavnej úlohe byrokracia. Tá skutočná, v podobe štôsov spisov, ale aj tá, ktorá môže byť spôsobom života.

31.08.2023 07:00
Bill Nighy Foto:
Bill Nighy ako pán Williams je úradníkom telom aj dušou. Presvedčí o tom všetkých v novom anglickom filme s názvom Žiť.
debata

Tak sa to stalo aj pánovi Williamsovi (Bill Nighy), ktorý je úradníkom telom aj dušou a najradšej je za písacím stolom. V povojnovom období (1952) je šéfom kancelárie na londýnskom okresnom úrade a je na to pyšný. Upätý džentlmen sa s nikým nebaví, hlavné sú spisy a fascikle. Ľudí za nimi nevidí. Cez kopy papierov nevidí ani svojich spolupracovníkov. Úrad však funguje ako hodinky.

Diagnóza ho preberie

Jedného dňa sa však všetko zmení. Pán Wiliams sa dozvie, že je smrteľne chorý a zostáva mu už len pár dní života. Dalo sa to čakať, je starý, ale na smrť nie je pripravený. A to najmä preto, že nie je spokojný so životom, ktorý prežil. Čo vlastne vykonal dobré, čo skúsil? Vie vôbec, čo znamená žiť? Diagnóza ho zaktivizuje. Mohol by skúsiť telesné pôžitky, ale jeho pozornosť sa zameria celkom iným smerom. Zájde si síce aj do nočného podniku, nájde si blízku dušu, uvidí inak svojich najbližších, ale zameria sa najmä na skupinku žien, ktoré chodili do jeho úradu a žiadali, aby sa zachovalo detské ihrisko. K ich žiadosti sa úradníci stavali nevšímavo, nikoho ten problém nezaujímal. Pán Williams, ktorý sa stal pod vplyvom smrteľnej diagnózy citlivejším, žiadosťou pohne a tento čin mu celkom zmení koniec života.

Večný námet

V historiografii filmu Žiť sa mieša viacero kultúr a viacero časových rovín. Námet pochádza z poviedky spisovateľa L. N. Tolstého Smrť Ivana Iľjiča, podľa ktorej nakrútil japonský tvorca Akira Kurosawa film Žiť (známy aj ako Ikiru) ešte v roku 1952. Odvtedy tento príbeh o zmysle života stvárňovali viacerí režiséri. Najnovšie po večnej téme siahol režisér Oliver Hermanus a spracoval ju podľa scenára Kazuo Ishigura a Akiru Kurosawu. Všetkých filmárov asi vzrušuje otázka, načo vlastne chce človek tak veľmi žiť, keď to nevie a väčšinu času premrhá alebo robí chyby. A dá sa vôbec správne žiť? Nie je život danajský dar, ktorý zvádza skôr k pôžitkárstvu než k hlbokomyseľnosti? Režiséri v rôznych verziách nad tým uvažujú vo veľmi jednoduchom, ale pôsobivom príbehu osamelého starého muža, ktorý by chcel bohatierskejšiu smrť, než sa mu črtá.

Ako prezit svojho muza Čítajte viac Zverejnili trailer komédie Ako prežiť svojho muža podľa knižného bestselleru

Štafeta tvorcov

Film veľmi dobre približuje anglické úradnícke prostredie v čase po druhej svetovej vojne, ktoré bolo prestížne, noblesné a puntičkárske. Režisér Oliver Hermanus vystihol nielen samotných úradníkov, ale aj ich klientov, celú meštiacku spoločnosť. Do deja napochoduje napríklad skupinka emancipovaných dám, ktoré sa usilujú o záchranu ihriska, ale napriek sufražetskej bojovnosti najprv nič nedosiahnu.

Výstižné sú aj výjavy z lokálneho vlaku, ktorým sa úradníci vozia do práce a kde nadriadený nebude sedieť v jednom kupé s personálom. Mladá generácia tento systém začína spochybňovať, smeje sa z neho, trpí ním, ale aj sa chce v ňom uplatniť. Williams sa už nemôže zmeniť na rebelanta, môže však dôstojne ukončiť život úradníka. Na veľké činy nemá čas, no malý dobrý skutok sa dá urobiť vždy. A čuduj sa svete, má to zmysel!

Tim Burton Čítajte viac Strašidelný svet Tima Burtona dodnes nestratil svoje čaro

Byrokrat zažije ešte rôzne radosti, lebo postupuje múdro. Aj on začína ako iní zúfalci – chce minúť balík peňazí na rôzne rozkoše. Aj on najprv podľahne rozšírenej predstave, že keď sa človek dozvie o svojej blízkej smrti, mal by si ešte užiť. Tento film tvrdí opak: Treba sa stíšiť, vychutnať svoju existenciu a uplatniť zostávajúcu silu. Nie si ešte niečo uchmatnúť, ale, naopak, odovzdať.

Majstrovstvo skúsených umelcov, ktorí si pri tejto téme podávajú štafetu, spočíva v tom, že nerobia „moralitku“, ale vytvárajú presvedčivý obraz pokoja. Film je opakom akčnosti, dej sa posúva prechádzkovým tempom a smeruje k rozhrešeniu. Človek nemusí byť veľký hrdina, aby zomrel vyrovnaný. Môže žiť aj celkom obyčajne, hriešne, banálne, pôžitkársky, všetko je to prirodzenou súčasťou ľudskej existencie, ale dobre je aspoň na chvíľu aj precitnúť a pocítiť vyšší princíp. Lepšie na konci ako nikdy.

HODNOTENIE PRAVDY: 5 HVIEZDIČIEK z 5

Žiť/ Veľká Británia 2022 / r. Oliver Hermanus, h. Bill Nighy, Alex Sharp, Adrian Rawlins, Hubert Burton, Oliver Chris, Michael Cochrane, Anant Varman, Aimee Lou Wood, Tom Burke

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka