Strašidelný svet Tima Burtona dodnes nestratil svoje čaro

Neexistuje veľa filmových tvorcov, ktorí by mali taký svojský rukopis ako americký režisér Tim Burton. Jeho tvorba je spojená najmä s halloweenskou estetikou a gotickými motívmi, nájdete v nej veľa temnoty a smrti, ktoré dotvárajú celkovú atmosféru čarovných príbehov. Dnes slávi tento excentrický tvorca 65. narodeniny.

25.08.2023 06:00
Tim Burton Foto:
Režisér a výtvarník Tim Burton.
debata

Vyhadzov z Disney

Narodil sa 25. augusta 1958 v kalifornskom Los Angeles a vyrastal v mestskej časti Burbank, v ktorej sa nachádzajú ateliéry spoločností Disney, Warner Bros. a Columbia Pictures. Jeho mama Jean vlastnila darčekový obchod s mačacími motívmi, preto je paradoxom, že si Burton k týmto zvieratám nikdy nevytvoril pozitívny vzťah. Už ako chlapec rád kreslil a animoval, vzadu na dvore natáčal krátke filmy na 8-milimetrovú kameru.

To ho viedlo k štúdiu na Kalifornskom inštitúte umenia, počas ktorého natočil krátku snímku Stalk of the Celery Monster. Práve tento film zaujal štúdio Walt Disney Productions, ktoré mu ponúklo stáž. Mladý Burton tam pracoval ako grafický dizajnér, animátor a umelecký režisér, jeho konceptuálne umenie, ktoré vytvoril pre niekoľko filmov, sa však vo výsledných produktoch neobjavilo.

Zľava Colin Farrell, Nico Parker a Finley...
Eva Greenová ako ochrankyňa výnimočných detí v...
+5Christina Ricci v Ospalej diere Tima Burtona z...

Jeho talent však nezostal nevyužitý – štúdio mu umožnilo natočiť krátkometrážne filmy Vincent a Frankenweenie. Zatiaľ čo prvý je poctou Vincentovi Priceovi, druhý rozpráva príbeh chlapca, ktorý nešťastnou náhodou stratil svojho psa, a preto sa rozhodne oživiť ho elektrickým prúdom.

„Frankenweenie vznikol z nejakých kresieb a pocitov, a potom som si pomyslel, že by to mohlo byť dobré, možno by sme to mohli urobiť ako krátky film… Máte psa, ktorého milujete, a myšlienka udržať ho pri živote bola impulzom pre film,“ uviedol Tim Burton.

Po dokončení Frankenweenieho však Disney začínajúceho režiséra vyhodilo – predstaviteľom štúdia sa totiž nepáčilo míňanie peňazí za film, ktorý je pre deti príliš strašidelný. Snímka napriek tomu zaujala azda najslávnejšieho hororového spisovateľa Stephena Kinga, ktorý Burtona odporučil svojmu kamarátovi z Warner Bros.

Frankenweenieho následne ukázal komikovi Paulovi Reubensovi, ktorému sa tak zapáčil, že Burtonovi ponúkol možnosť režírovať dobrodružnú komédiu Pee-Weeho veľké dobrodružstvo. Tá mala veľký úspech a mladému tvorcovi otvorila možnosť natáčať vlastné veci.

Dvorní herci

V roku 1988 vznikol komediálny horor Beetlejuice s hviezdnym obsadením, ktoré tvoril Michael Keaton, Winona Ryderová, Alec Baldwin a Geena Davisová. Film sa stal kultovým, získal Oscara za najlepší mejkap a na budúci rok by malo mať premiéru jeho pokračovanie.

Po Beetlejuiceovi nasledoval Batman, ktorého tiež stvárnil Keaton, jeho úhlavného nepriateľa Jokera si hral Jack Nicholson. O tri roky neskôr vzniklo pokračovanie s názvom Batman sa vracia, v ktorom účinkoval aj Danny DeVito ako Tučniak, Michelle Pfeifferová ako Catwoman a Christopher Walken ako Max Shreck. Išlo o posledný Burtonov film so superhrdinskou tematikou – nedávno sa vyjadril, že už také snímky nechce režírovať.

Medzi Batmanmi, v roku 1990, natočil Burton Nožnicovorukého Edwarda, ktorého stvárnil vtedy ešte „neokukaný“ Johnny Depp. Pred touto snímkou nemal s filmom veľa skúseností, debutoval v roku 1984 v Nočnej more z Elm Street, potom si zahral vo filmoch Čata, Súkromný víkend a Slow Burn, účinkoval tiež v populárnom seriáli 21 Jump Street.

Po Nožnicovorukom Edwardovi sa však Depp stal Burtonovým dvorným hercom. Hlavné úlohy sa mu ušli vo filmoch Ospalá diera, Ed Wood, Mŕtva nevesta Tima Burtona, Charlie a továreň na čokoládu, Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street, Alica v krajine zázrakov a Temné tiene. Johnny Depp sa dokonca stal krstným otcom Burtonovho syna.

Popri Deppovi v Burtonových filmoch často figuruje aj Helena Bonham Carterová, s ktorou sa režisér zoznámil počas natáčania remaku Planéty opíc. Po dokončení filmu sa dvojica zasnúbila, dodnes ale nie je známe, či sa vzali.

V roku 2014 sa pár, ktorý spolu má dve deti, rozišiel. Bonham Carterová pred ich rozchodom účinkovala v Burtonovej Mŕtvej neveste, Sweeneym Toddovi, Temných tieňoch, Charliem a továrni na čokoládu a Alici v krajine zázrakov.

Výber filmov

  • Beetlejuice (1988)
  • Batman (1989)
  • Nožnicovoruký Edward (1990)
  • Ospalá diera (1999)
  • Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005)
  • Charlie a továreň na čokoládu (2005)
  • Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (2007)
  • Alica v krajine zázrakov (2010)
  • Sirotinec slečny Peregrinovej pre podivné deti (2016)
  • Dumbo (2019)

Rasista?

Tim Burton má za sebou aj také snímky, ktoré spomedzi jeho zvyčajnej tvorby vyčnievajú. Príkladom je sci-fi komédia Mars útočí, remake Planéty opíc, životopisná dráma Veľké oči a disneyovka Dumbo. Minulý rok režíroval niekoľko epizód populárneho seriálu Wednesday, ktorý sa k jeho osobe tematicky aj esteticky dokonale hodí. Jenna Ortegová, ktorá stvárňuje titulnú postavu a objavuje sa najmä v hororoch, zaujala Burtona natoľko, že jej ponúkol úlohu v Beetlejuice 2.

Ešte pred vzťahom s Helen Bonham Carterovou bol Tim Burton ženatý s nemeckou umelkyňou Lenou Giesekeovou. Neskôr žil istý čas s herečkou a modelkou Lisou Marie, ktorá hrala v jeho filmoch Ospalá diera, Ed Wood a Mars útočí! V súčasnosti je vo vzťahu s talianskou herečkou Monicou Bellucciovou. Burtonove snímky mu celkovo vyniesli osem Oscarov a štyri Zlaté glóbusy.

Rôzne podoby Wednesday Addamsovej

Pozrite si, ako sa menilo stvárnenie Wednesday Addamsovej na televíznej obrazovke od 60. rokov po súčasnosť.

Fotogaléria
Christina Ricci ako Wednesday Addamsová v...
Rodina Addamsovcov z roku 1964. Vľavo dole Lisa...
+5Christina Ricci ako Wednesday Addamsová v...

Finančne najúspešnejším filmom v jeho kariére sa stala Alica v krajine zázrakov, ktorej sa podarilo prekonať miliardovú hranicu. Paradoxne sa jej veľmi nedarilo u kritikov a ani sám Burton nie je jej veľkým fanúšikom.

V poslednom období sa režisérovi ušlo množstvo kritiky. Dôvodom je, že do svojich filmov obsadzuje výlučne belochov. Vo Wednesday sa síce objavili čierni herci, stvárňujú však záporné postavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #jubileum #Halloween #horor #Tim Burton