Ešte pár dní možno vidieť v Bratislave diela legendárneho výtvarníka Načeradského

Bolo to koncom júna, keď sme informovali o výstave Jiřího Načeradského v Galérii Francúzskeho inštitútu v Bratislave. Expozícia asi päťdesiatich obrazov zo zbierok slovenských zberateľov vzbudila veľkú pozornosť, na vernisáži sa zúčastnila aj umelcova vdova Věra. Podujatie malo trvať tri mesiace - od 29. júna do 29. septembra - no vďaka veľkému ohlasu a záujmu sa predlžuje najmenej do 9. októbra.

01.10.2023 09:00
Naceradsky v Batislave-TIT-kolaz Foto:
Načeradský v Bratislave vzbudil veľký záujem a výstavu predĺžili najmenej do 9. októbra.
debata

Väčšina z vystavených diel mala premiéru nielen na Slovensku, ale bola prekvapením aj pre znalcov Načeradského diela, dokonca aj pre rodinu. Jiří Načeradský mal silný vzťah k Francúzsku, po skončení štúdia na Akadémii výtvarných umení koncom šesťdesiatych rokov žil a tvoril v Paríži. Zoznámil sa tam kedysi aj so svojou manželkou.

Rovnako intenzívny vzťah mal aj k Slovensku. Stretol sa tu síce aj s nepochopením, v Piešťanoch dali zvesiť jeho obrazy, odvážna maľba sa im zdala nevhodná pre cudné oči, ale to bola iba prechodná lokálna epizóda. Celkovo je Načeradský legendou aj pre Slovensko a je hojne zastúpený v zbierkach tunajších zberateľov a jeho diela sú v mnohých galériách. Veď vlani a v prvej polovici roka 2023 bol Jiří Načeradský najpredávanejším českým výtvarníkom.

Piešťany ho zakázali, v Bratislave slávi triumf

Prekážajú vám nahé telá, divoké farby, alebo neha, hádka a vtip na obrazoch? Pozrite si diela jedného z najlepších českých maliarov. Výstava Načeradský v Bratislave, s podtitulom Ženy • Venuše • Modlivky, sa koná v centre hlavného mesta Slovenska a hoci sa začala len nedávno, už teraz sa o nej hovorí ako o kultúrnej udalosti sezóny. Výstava sa koná od 29. júna do 29. septembra 2023 v Galérii Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

Fotogaléria
Načeradský v Bratislave. Od 29. júna do 29....
Načeradský v Bratislave. Výstavu otvoril herec...
+72Načeradský v Bratislave. Na vernisáž prišla z...

Vo Francúzskom inštitúte výstavy zvyčajne trvajú štyri týždne, táto je zatiaľ najdlhšie trvajúcou v histórii galérie. Finisáž bola v týchto dňoch a prišli na ňu mnohé osobnosti – francúzsky veľvyslanec Pascal Le Deunff a český veľvyslanec Rudolf Jindrák, ktorí prevzali nad výstavou patronát, ako aj nový šéf Francúzskeho inštitútu Olivier Favry, riaditeľka Českého centra Monika Koblerová a ďalší hostia. Kurátormi výstavy sú Petr Mach a Jakub Prokeš. O výstave chystajú aj publikáciu, ale kto má záujem vidieť obrazy naživo, má ešte príležitosť navštíviť výstavu.

Jiří Načeradský, výstava Čítajte viac Český kurátor: Legenda Načeradský na takú poctu ako na Slovensku doma iba čaká

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Načeradský #Francúzsky inštitút