Český kurátor: Legenda Načeradský na takú poctu ako na Slovensku doma iba čaká

Výstava obrazov Jiřího Načeradkého zo slovenských súkromných zbierok je výraznou pripomienkou pozície, ktorú dielo tejto legendy českej maľby získalo medzi milovníkmi a znalcami umenia na Slovensku.

01.07.2023 07:00
debata
Piešťany ho zakázali, v Bratislave slávi triumf

Prekážajú vám nahé telá, divoké farby, alebo neha, hádka a vtip na obrazoch? Pozrite si diela jedného z najlepších českých maliarov. Výstava Načeradský v Bratislave, s podtitulom Ženy • Venuše • Modlivky, sa koná v centre hlavného mesta Slovenska a hoci sa začala len nedávno, už teraz sa o nej hovorí ako o kultúrnej udalosti roka. Výstava sa koná od 29. júna do 29. septembra 2023 v Galérii Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

Fotogaléria
Načeradský v Bratislave. Od 29. júna do 29....
Načeradský v Bratislave. Výstavu otvoril herec...
+72Načeradský v Bratislave. Na vernisáž prišla z...
Francúzsky inštitút môže byť prekvapujúcim organizátorom výstavy českého maliara na Slovensku iba dovtedy, kým si pripomenieme, že po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do Prahy v auguste 1968 bolo práve Francúzsko krajinou, v ktorej hľadal azyl.

Načeradský v nej strávil 16 mesiacov. Stretol tam ženu svojho života, s ktorou sa prvý deň po návrate do vlasti oženil. Keď sa mu podarilo v roku 1970 získať trojmesačné štipendium v Paríži, odcestoval a snažil sa zaistiť aj príchod manželky a novonarodenej dcéry. Pretože mu to režim nedovolil, po troch mesiacoch sa vrátil domov a milované Francúzsko mohol navštíviť až po nežnej revolúcii v roku 1989. Oficiálne miesta v Československu talentovaného Načeradského počas normalizácie bojkotovali. Bol totiž jednou z umeleckých hviezd uvoľnených 60. rokov, preto mal zákaz verejne vystavovať a musel sa živiť ako reštaurátor fasád.

Naopak, Francúzsko ho aj vtedy podporilo – a to kúpou siedmich jeho kresieb do zbierok prestížnej galérie – Centre Georges Pompidou (CGP). Načeradskému sa dostalo aj ďalšej, a to opakovanej, pocty – CGP jeho diela dvakrát vystavila.

Naceradsky v Batislave-TIT-kolaz Čítajte viac Piešťany ho zakázali, v Bratislave triumfuje. Legendárny český maliar ukazoval život v plnej nahote

Slovensko mal Načeradský veľmi rád. Základom tohto vzťahu boli jeho osobné kontakty budované počas základnej vojenskej služby v Liptovskom Mikuláši v roku 1965 (najmä zrod priateľstva so sochárom Jozefom Jankovičom) a tiež jeho výlet po ateliéroch neoficiálnych slovenských umelcov, ktorý podnikol v roku 1980. Pre kolegov umelcov bol povzbudením, nepotešil však vedenie prorežimového zväzu umelcov. Druhú kapitolu umelcových väzieb k Slovensku tvoria jeho tunajšie samostatné výstavy. Úvodná sa konala v roku 1991 z iniciatívy galeristu Miloša Kleibla v Bratislave. Neskôr odštartoval známy publicista a zberateľ umenia Ivan Melicherčík sériu siedmich výstav v rôznych galériách po celej krajine. Posledné tri výstavy sa konali po skone autora, o to silnejšie svedčia o pevnom vzťahu k osobnosti a dielu tohto maliara jednak zo strany I. Melicherčíka, ako aj zo strany slovenského publika. Aktuálna, v poradí deviata, výstava sa zrodila z iniciatívy publicistu, mediálneho manažéra a popularizátora umenia Jakuba Prokeša.

Jiří Načeradský, výstava Čítajte viac Slovenský kurátor: Načeradský bol večný rebel, ale najmä slobodný človek

Výstava Načeradský v Bratislave, s podtitulom Ženy • Venuše • Modlivky, vznikala dva roky a má niekoľko naj. Predstaví výhradne diela zo slovenských súkromných zbierok a väčšina z nich bude mať výstavnú premiéru. Ťažisko expozície tvorí dosiaľ najväčšia zostavená kolekcia Načeradského kresieb zo 60. rokov, teda jeho najoceňovanejšieho obdobia. Doplnená je o niekoľko reprezentatívnych olejov z rokov 2009 až 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #ženy #Legenda #Jiří Načeradský #Petr Mach #Milan Kňažko #Ivan Melicherčík #Ivan Korčok #Ladislav Snopko #Jakub Prokeš #Francúzsky inštitút #Marián Zima #Rudolf Jindrák #Story #Pascal Le Deunff #Venuše #Modlivky #Kudlanky #Pompidou