Na zoznam UNESCO pribudlo slovenské a české bábkarstvo

Historicky prvá spoločná slovensko-česká nominácia prvku Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách bola vo štvrtok zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Stalo sa tak v Addis Abebe (Etiópia).

01.12.2016 18:06 , aktualizované: 02.12.2016 12:28
Bábkoherec Ivan Gontko. Foto:
Bábkoherec Ivan Gontko.
debata (6)

Aj keď má dnešné slovenské a české bábkové divadlo rôzne formy, nadväzuje na to najlepšie z ľudovej bábkarskej tradície. Slovensko už má na zozname UNESCO napríklad Terchovskú muziku, slovenskú fujaru aj slovenské gajdy.

"Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách vnímané ako jav vo všetkých jeho historických podobách a rozmanitých prejavoch predstavuje tradičný kultúrny prvok. Tento druh divadla spája dramatické, dramaturgické, inscenačné, interpretačné, scénografické, výtvarné i hudobné zručnosti. Je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej a českej divadelnej a literárnej tradície. Pôvodní nositelia tohto prvku boli rodiny kočovných bábkarov (marionetárov), ktorých produkcie znamenali vôbec prvý kontakt širších ľudových vrstiev s divadelnou kultúrou.

Vďaka prepojeniu s národno-uvedomovacím procesom, nadobudol tento prvok svojbytnú podobu líšiacu sa v mnohých aspektoch od bábkového divadla iných kultúrnych komunít. Pôvodný, de facto internacionálny repertoár prechádzal procesom folklorizácie a postupne vstrebával domáce jazykové a tematické prvky. V postavách sa objavili miestne charaktery, najmä komické a ľudové typy s osobitými vlastnosťami i výzorom, ako napríklad Gašparko (Kašpárek), sedliaci Škrhola a Trčko a ďalšie," uviedol predseda Rady ministra kultúry na ochranu tradičnej ľudovej kultúry Juraj Hamar.

Pripomenul, že tradičné bábkové divadlo je spojené aj s remeselnou a ľudovou tvorbou (rezba, maľovanie a obliekanie bábok, maľba dekorácií).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #zápis #Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva #Bábkarstvo na Slovensku a v Čechách