Muzikálové hviezdy na Bratislavskom hrade

Divadlo Nová scéna uvedie v dňoch 20. – 27. augusta 2022 na nádvorí Bratislavského hradu dve predstavenia úspešného muzikálu Mária Terézia #poslednámilosť, posledné dve predstavenia muzikálu Boyband a v premiére zaznejú dva koncerty Jozef Bednárik a jeho muzikálový svet k nedožitým 75. narodeninám tohto divadelného mága. Začiatky predstavení sú o 20,30 h, koncerty sa začínajú o 21. h.

11.08.2022 06:00 , aktualizované: 10:38
Maria Terezia B. Deak  S.Sklovska Maria Terezia... Foto:
Braňo Deák, Sisa Sklovska v muzikáli Mária Terézia #poslednámilosť.
debata
Snímka z koncertu Hviezdy na hrade:... Foto: Rene Miko
Hviezdy na hrade Nová scéna Snímka z koncertu Hviezdy na hrade: P.Makranský, M.Drínová M.Gális, Partlová, D.Koči, Ľ.Dolný, L.Pišta.

Prvé dva muzikálové večery 20. a 21. augusta 2022 od 20.30 hod. budú v znamení muzikálu Mária Terézia #poslednámilosť so Sisou Sklovskou v hlavnej úlohe. Osud výnimočnej panovníčky sa v muzikáli prelína s osudom jednoduchého dievčaťa z podhradia, ktoré neprávom obvinia z bosoráctva. Skutočné historické postavy sa striedajú s fiktívnymi až vyústia do spoločného finále. Diváci sa môžu tešiť nielen na výnimočné herecké a spevácke výkony Braňa Deáka, Dávida Hartla, Jany Lieskovskej, Viktórie Matušovovej, Mirky Gális Partlovej, Dáriusa Kočiho, Lucie Vráblicovej, ale aj na zaujímavé kostýmy a nekonvenčnú hudbu na miestach, kde sa písala história.

Mária Terézia Čítajte viac Od Madame de Pompadour a Mata Hari až k Márii Terézii

Sisa Sklovska si panovníčku Máriu Teréziu po roku na hrade opäť veľmi rada zahrá: „Považujem sa za šťastnú umelkyňu. Boli pre mňa napísané už tri veľké postavy femme fatale v pôvodných slovenských muzikáloch. Tou poslednou bola práve Mária Terézia. Veľký zážitok a úžasnú atmosféru som zažila na Bratislavskom hrade s touto inscenáciou minulý rok. Atmosféra, scenéria a prostredie, kde Mária Terézia i žila a pôsobila, sú neopísateľné pri večernom osvetlení krásneho nádvoria. V auguste tento neobyčajný zážitok zažijeme s mojimi kolegami opäť. Sme radi, že sa o zaujímavé i dramatické fragmenty zo života tejto neobyčajnej dámy a panovníčky budeme môcť opäť podeliť s divákmi.“

Muzikál Mária Terézia #poslednámilosť na... Foto: Rene Miko
Maria Terezia poslednamilost Muzikál Mária Terézia #poslednámilosť na Bratislavskom hrade v roku 2021: zľava J.Lieskovská, L.Vráblicová, M.Gális Partlová.

Ďalšie dva večery 23. a 24. augusta 2022 od 20,30 budú patriť derniéram muzikálu, ktorý sa stal fenoménom a Divadlo Nová scéna ho uvádza už 12 sezón. Muzikál BOYBAND o vzniku a živote chlapčenskej skupiny ponúka množstvo humorných scén, pohľad do zákulisia šoubiznisu a tie najznámejšie hity najpopulárnejších chlapčenských skupín na svete. V hlavných úlohách sa predstavia Peter Makranský, Pavol Plevčík, Thomas Puskailer, Martin Kaprálik a Ondrej Antálek.

Derniéra muzikálu Boyband v divadle Nová scéna... Foto: Robert Tappert
Boyband derniera Derniéra muzikálu Boyband v divadle Nová scéna v juni 2022, zľava T.Puskailer, P.Makranský, P.Plevčík, M.Kaprálik, O.Antálek.

Režisér a dramaturg muzikálu Svetozár Sprušanský:„Pri muzikáli Boyband sa stretli tvorcovia aj herci, ktorí svoju pozitívnu energiu a profesionalitu dokázali pretaviť do dnes už kultového predstavenia. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na skvelé a verné publikum. Muzikál má svoje fanúšikovské jadro, ktoré nevynechá žiadnu z repríz. Dokonca mnohé repliky si s hercami nahlas spoločne, počas predstavenia aj povedia, jednohlasne spievajú, tancujú… V hľadisku, večer čo večer, vznikala dlhých dvanásť rokov priam rodinná atmosféra. A to sa v divadle až tak často nestáva.“

marian vojtko Čítajte aj Beďo bol ako člen rodiny pre všetkých divadelníkov

Nasledujúce dva koncerty 26. a 27. augusta o 21.00 hod. budú poctou veľkému divadelnému mágovi, režisérovi viacerých mimoriadne úspešných muzikálov, Jozefovi Bednárikovi. Galakoncert „Jozef Bednárik a jeho muzikálový svet“ k jeho nedožitým 75. narodeninám je zostavený z najväčších hitov jeho novoscénických muzikálov: Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Pokrvní bratia, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Klietka bláznov, Donaha!, Fidlikant na streche a odznejú aj skladby z fenomenálneho muzikálu Dracula. Na koncerte vystúpi ako hosť Katarína Hasprová, predstavia sa sólisti a tanečný súbor divadla v sprievode 20-členného orchestra pod vedením dirigenta Ľubomíra Dolného.

Katarína Hasprová, dirigent Ľubomír Dolný na... Foto: Rene Miko
K.Hasprova L.Dolny koncert Hviezdy na hrade 2021 Katarína Hasprová, dirigent Ľubomír Dolný na kocerte hviezdy na hrade 2021.
bednarik posledne foto 2013 Čítajte aj Divadelný mág Jozef Bednárik by oslávil 73. narodeniny

Autor scenára i režisér koncertu Peter Oravec: „Jozef Bednárik, ujo Beďo, bol pre mňa najdôležitejšou osobou môjho divadelného života. Ako syn inšpicentky v DAB Nitra som od detstva pri ňom sedával počas skúšok, neskôr som hral vo viacerých jeho divadelných i filmových inscenáciách. Keď som ako 13-ročný uvidel verejnú generálku Pokrvných bratov na Novej scéne, nakazil ma muzikálovým vírusom. Ešte za svojho života ma označoval za svojho žiaka…Preto ma ponuka generálnej riaditeľky Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangovej pripraviť a režírovať takýto koncert veľmi potešila a som nesmierne rád, že aspoň takýmto spôsobom na chvíľu bratislavským divákom oživíme tohto mága slovenského divadla, prinesieme creme de la creme jeho úžasných muzikálových opusov z Divadla Nová scéna a vzdáme hold tomuto veľkému umelcovi.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna