Pesničky Hany Zagorovej znejú v muzikáli Biograf láska. Obľúbená speváčka stála pri jeho zrode. Čo o ňom vtedy povedala?

Deväťnásobná "zlatá slávica" sa aktívne podieľala na prípravách v spolupráci s Divadlom Kalich. Muzikál, ktorý je v domovskom divadle v prahe na dlhý čas vypredaný, príde do Bratislavy v marci 2024.

08.11.2023 07:00
Hana Zagorová (75) Foto:
Hana Zagorová (75)
debata

Celkom 24 slávnych piesní legendárnej speváčky, autorky, deväťnásobnej „Zlatej slávice“ Hany Zagorovej zaznie v novom pôvodnom českom muzikáli Biograf láska, ktorý uvádza Divadlo Kalich a spoločnosť No.Art od roku 2022.

Hana Zagorová ako si ju pamätáme

Pozrite si snímky obľúbenej speváčky.

Fotogaléria
Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú...
Taliansky spevák Drupi s českou divou Hanou...
+11Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už...

„Hanka Zagorová nám dávala veľkú tvorivú slobodu, sama dobre vedela, ako veľmi je pre každého umelca dôležitá. Scenár muzikálu samozrejme poznala, čítala ho, diskutovali sme s ňou nad ním a ďalej nás už necháva pracovať. Veľmi si vážim, že celý projekt zaštítila a že s nami pri ňom stále je,“ poodhaľuje spoluprácu so speváčkou na dva roky pripravovanom muzikáli režisér Jan Kříž.

„Myslím si, že mojím vkladom sú pesničky, ktoré som dala k dispozícii, a nerada by som sa púšťala do práce, ktorú neviem alebo jej nerozumiem,“ povedala v čase vzniku muzikálu v Divadle Kalich Hana Zagorová. Práve Divadlo Kalich bolo v roku 2007 dejiskom jej návratu k herectvu, ktoré na začiatku svojej kariéry študovala, keď prijala rolu v muzikáli Jack Rozparovač. Nasledovala dlhoročná spolupráca speváčky a divadla, ktorá vyústila v muzikál Biograf láska. Hanu Zagorovú ponuka Divadla Kalich presvedčila „libretom, víziou celého tímu a pracovným nasadením.“

Hana Zagorová v jednom zo svojich veľkých hitov, ktorý dal meno celému muzikálu - Biograf láska

ČO povedala Hana Zagorová o muzikáli s jej pesničkami

Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú... Foto: Josef Strouhal / Borgis archive / Profimedia
Hana Zagorová Zlatý slávik Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú priečku v rebríčku popularity - stala sa držiteľkou deviatich Zlatých slávikov nepretržite od roku 1977 až do roku 1985.

Napadlo vás niekedy, že by vaše pesničky, ktoré sú častokrát samy o sebe ucelenými príbehmi, mohli poslúžiť rozprávaniu príbehu na divadelnom javisku?

Mojím cieľom nebolo mať muzikál zo svojich pesničiek, ale v posledných rokoch mi tri scenáre na muzikál prišli a predstavte si, dva z nich sa volajú Biograf láska. Takže nejaký význam to asi má a ja vlastne beriem, a to som vždy hlásala, každú pesničku ako uzavreté divadelné predstavenie, tak som si hovorila: A prečo nie…

Čo vás presvedčilo ku kývnutiu na oslovenie práve z Divadla Kalich?

Asi libreto, vízia celého tímu a pracovné nasadenie. Keď som videla, že celý tím venuje tomu projektu strašne veľa práce, hovorila som si, že vlastne ja nemôžem kaziť prácu niekoho iného.

Príprava a vznik divadelného predstavenia je kolektívne úsilie mnohých ľudí a profesií. Do akej miery alebo akým spôsobom ste sa rozhodli na predstavení podieľať vy osobne?

Myslím si, že mojím vkladom sú pesničky, ktoré som dala k dispozícii, a nerada by som sa púšťala do práce, ktorú neviem alebo jej nerozumiem.

Javisko Divadla Kalich sa v roku 2007 stalo miestom vášho návratu k herectvu, ktoré ste pôvodne študovali. Aké spomienky máte na muzikál Jack Rozparovač?

Tie najkrajšie. A vôbec na Divadlo Kalich, pretože tam funguje nejaký genius loci. Jednak sa v ňom veľmi krásne robia koncerty, ktorých som tam odohrala veľa, a jednak Jack Rozparovač bol taký môj výlet do herectva a veľmi krásne predstavenie. Mala som v ňom, okamžite ma napadá, jednu nádhernú pesničku, ktorú napísal Vašo Patejdl a ktorá sa volala Ja tie oči poznám.

Ako vznikala pesnička Biograf láska, ktorá dala muzikálu názov, a aký k nej máte vy osobne vzťah?

Je to jedno z mojich detičiek, pretože ja svoje pesničky, ktorých som natočila viac ako deväťsto, beriem od chvíle, keď si ich vyberiem, že ich budem spievať, tak trochu ako svoju rodinu. Biograf láska vznikol v období, keď Jiří Zmožek mal z neba úžasnú invenciu a písal mi jeden väčší šláger ako druhý, a Biograf láska k nim patrí.

Interpreti muzikálu teraz začnú korepetovať a až do septembrovej premiéry vašimi pesničkami intenzívne, takmer každodenne žiť. Mali by ste pre nich na začiatku tohto tvorivého dobrodružstva nejakú radu či odkaz?

Viete, ja by som si nikdy netrúfla dávať rady hotovým, výborným spevákom. Myslím si, že si s tým určite poradí každý sám, len by som trochu odporučila zabudnúť na moju interpretáciu a dať do toho kus svojho názoru, kus svojho ja a presadiť svoju osobnosť.

Pesničky Hany Zagorovej znejú v muzikáli

Divadlo Kalich príde s predstavením Biograf láska aj na Slovensko.

Fotogaléria
Autorka scenára Uljana Donátová chcela pre...
,,Tri hlavné ženské postavy, okolo ktorých sa...
+2Herecké obsadenie vzišlo z niekoľkokolových...

Autorkou scenára je úspešná spisovateľka a publicistka Uljana Donátová, réžia aj scéna bola zverená hercovi a scénografovi Janovi Křížovi. Divadlo Kalich tým otvára ďalší priestor na spoluprácu so svojím kmeňovým hercom, ktorý je oceňovaný ako jeden z najžiarivejších talentov súčasného českého muzikálu, a navyše umelecky uspel aj za hranicami. Podobne divadlo stavilo na talent kostýmového návrhára Radka Fišera, ktorého muzikáloví diváci doteraz poznajú predovšetkým ako tanečníka.

Choreografkou predstavenia je Petra Parvoničová, autorom hudobného naštudovania Ľubomír Dolný, ktorí sa v Divadle Kalich spolupodieľali už na niekoľkých rešpektovaných muzikálových tituloch.

Stefan Margita Hana Zagorová Čítajte viac Príbeh lásky: Štefan Margita nosil Hanku na rukách

„S producentmi muzikálu sme si na úplnom začiatku vybrali základné portfólio piesní, o ktorých sme boli presvedčení, že v muzikáli jednoducho musia zaznieť. Sú to pesničky, ktoré Hanu Zagorovú ako speváčku charakterizujú a sú s ňou neoddeliteľne späté, poslucháč si ich už pri prvých tónoch okamžite vybaví. Ale v priebehu procesu sme našli aj také, ktoré práve vďaka emóciám, ktoré sprostredkovávajú, pomôžu dotvoriť a posunúť príbeh a charaktery hrdinov,“ približuje autorka scenára Uljana Donátová začiatky práce na muzikáli. K samotnému príbehu prezradila: „Chcela som láskavý príbeh s pesničkami Hany Zagorovej, ktorý môže prežiť úplne každý. Preto tri hlavné ženské postavy, okolo ktorých sa celý dej muzikálu točí, dokážu aj vážne situácie prijímať s humorom a nadhľadom, dokážu si robiť si zo seba srandu, ale v dôležitých okamihoch sa podržia. Muži v tomto príbehu majú tiež dôležitú, ba priam zásadnú úlohu.“

Hana Zagorová (75) Čítajte viac Zomrela Hana Zagorová. Bludička z Ostravy mala 75 rokov

Herecké obsadenie vzišlo z niekoľkokolových konkurzov. Na svojich predstaviteľov čakalo osem dospelých rolí, dve detské role aj role v company. „Nikdy by som si netrúfla dávať rady hotovým, výborným spevákom. Myslím si, že si s tým určite poradí každý sám, len by som trochu odporučila zabudnúť na moju interpretáciu a dať do toho kus svojho názoru, kus svojho ja a presadiť svoju osobnosť,“ odkazuje hercom na začiatku ich práce na muzikáli Biograf láska Hana Zagorová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Zagorová #Divadlo Kalich