Príbeh lásky: Štefan Margita nosil Hanku na rukách

Hanka Zagorová spievala o jemnej láske a jemná láska ju aj sprevádzala životom. Jej zjav a prejav vyvolávali nehu, čo ju ako keby chránilo pred všetkým zlým.

26.08.2022 17:13
Stefan Margita Hana Zagorová Foto:
Štefan Margita a Hana Zagorová boli manželmi vyše 30 rokov.
debata

V skutočnosti však mala ťažký údel. Od skorej mladosti bola chorá, museli jej stále sledovať krv a musela podstupovať transfúzie. Neťažkala si a o jej diagnóze sa spočiatku iba šepkalo.

Nedočkala sa ani detí, hoci po nich túžila. Raz sa aj o kompletnú rodinu pokúsila. Fanúšikovia sa potešili, keď si vzala úspešného tanečníka a herca, krásavca, Vlastimila Harapesa a spolu si osvojili aj dieťa. Všetci im držali palce, ale sympatický zámer sympatických ľudí nevyšiel a poskladaná rodina sa rozpadla. Harapes aj Zagorová sa trápili, že sa museli rozísť a vzdať sa aj dieťaťa, no život je zložitý a vysnené sa niekedy nedá naplniť.

Stefan Margita Hana Zagorová Čítajte viac Štefan Margita sa rozlúčil s Hanou Zagorovou: Ďakujem za 30 krásnych rokov

Gavalier z Košíc

Trápenie Hanke na zdraví nepridalo, ale čiastočne jej ho vynahradil Štefan Margita, skvelý operný spevák a dobre vychovaný gentleman z východného Slovenska.

Ich zväzok vznikol v búrlivých deväťdesiatych rokoch, keď sa dialo všeličo nečakané, ale nový pár aj tak všetkých prekvapil. Hanka bola od Margitu oveľa staršia (9 rokov) a navyše, ich mentality boli veľmi vzdialené. Sama som si myslela, ako si môže rozumieť toto české dievča s mužom z Košíc. On patril do okázalého sveta vážnej hudby, a ona spievala hity. Nič lepšieho sa jej však nemohlo stať. Margitovci sú veľmi kultúrna rodina, v Košiciach sú vážení. Hanku prijali s láskavosťou a porozumením, bola u nich ako doma a dostala sa tak aj do fajnových kruhov! Mohla sa na svojho muža a aj jeho príbuzných spoľahnúť.

Hana Zagorová (75) Čítajte viac Zomrela Hana Zagorová. Bludička z Ostravy mala 75 rokov

Vždy sa mu páčila

Štefan Margita spomínal, že Hanku ako speváčku poznal a obdivoval už ako chlapec. Sníval o tom, že by ju chcel viac poznať. Najprv ju však nezaujal a už ju aj upodozrieval, že je namyslená. Ona však mala takých ctiteľov asi plno. Margita je však Margita a jedného dňa ju zaujal. Podarilo sa mu to, keď začal vystupovať v Prahe a vo svete. Spoznali sa v operných kruhoch, ale ich profesionálne svety sa prepojili, boli stále spolu, pracovali spolu, podporovali sa. Na ich zväzku bola sympatická veľká oddanosť a solídnosť vzťahu.

Štefan Margita Hanku nosil na rukách, žiaľ v posledných rokoch už aj doslova. Zdravotný stav sa jej zhoršil, odpadávala, strácala vedomie a stalo sa jej to aj keď bola sama doma. Margita bol pracovne práve v Košiciach, keď mu prišla správa, že príbuzní, ktorí sa mali o Hanku starať, ju prišli pozrieť a ona ležala bez ducha na zemi. Margita sa bleskovo vrátil domov, použil rôzne dopravné prostriedky, bežal do nemocnice… A odvtedy už nad Hankou dupľovane bdel. V poslednom čase prišli aj správy, že sa jej zdravie zlepšuje, žiaľ, fanúšikovia sa už koncertu s ňou nedočkajú.

Hana Zagorová ako si ju pamätáme

Pozrite si fotografie obľúbenej speváčky.

Fotogaléria
Hana Zagorová si po Lucii Bílej udržala druhú...
Taliansky spevák Drupi s českou divou Hanou...
+11Štefan Margita a Hana Zagorová sú manželmi už...

Holdovali aj dobrému jedlu

Hana Zagorová sa veľmi dlho trápila chorobou, iste to bol náročný život aj pre jej rodinu. Štefan Margita Hankin život však uľahčil a skrášlil. Okrem lásky jej poskytoval gavaliersku oporu a iste ju tešil aj jeho humor a chuť rozmaznávať ju. Raz, keď sa blížili jej narodeniny, hovoril, že Hanke s daruje norkový kožuch. Ochranári zvierat nebudú mať radosť, ale – dostane ho, dodal vzpurne, naznačujúc, že kvôli Hanke prekročí aj normy. Manželia spolu veľmi radi oddychovali:.

O dovolenkách s Hankou nám prezradil milé dôvernosti: „Nemusím sa starať o hlas, nemusím sa starať o to, že pijem studenú vodu, nemusím sa starať, že je zapnutá klimatizácia… Úžasné, milujem to! Ráno vstaneme, ideme sa prejsť, dáme si dobrý obed, užívame si to! Čítame.“

Ťažko si predstaviť Štefana Margitu bez Hanky, ale blížilo sa to. Spevák sa čoraz častejšie vyjadroval k rôznym dramatickým situáciám v ich živote. Vždy to bolo s bolesťou, nádejou, ale najmä s veľkou jemnou láskou. A s rytierskosťou, ktorú manžel až do konca svojej milej krehkej Hanke prejavoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Zagorová #Štefan Margita