Predsedníctvo ASDO sa zastalo DPOH pre jeho vizuál k divadelnej sezóne

Predsedníctvo Asociácie slovenských divadiel a orchestrov (ASDO) sa zastalo Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave v súvislosti s jeho reklamnou kampaňou a vizuálom k divadelnej sezóne 2023/2024.

05.09.2023 15:30
DPOH, vitráž Foto:
Vitráž, ktorá je súčasťou novej vizuálnej kampane DPOH.
debata

Predsedníctvo ASDO vo svojom stanovisku považuje požiadavku na odvolanie riaditeľky divadla Valérie Schulczovej za neoprávnenú. Zároveň vyjadruje znepokojenie nad politizáciou verejnej diskusie, ktorú činnosť divadla vyvolala.

Pripomína, že DPOH má vo svojom štatúte uvedené, že „…prináša odvážnu, atraktívnu a modernú dramaturgiu, má jasne vyhranené umelecké smerovanie, prináša témy minorít, marginalizovaných skupín a tém rozdeľujúcich spoločnosť a živo reaguje na to, čo sa okolo nás deje…“.

DPOH, vitráž Čítajte viac Vitráž DPOH pobúrila politikov i časť verejnosti. Romana Tabák už kontaktovala Maticu slovenskú

Autori stanoviska zároveň dopĺňajú, že DPOH je jediné divadlo na Slovensku, ktoré funguje ako nezisková organizácia založená mestom Bratislava, s cieľom vytvorenia flexibilnejšieho a slobodnejšieho právneho rámca pre fungovanie divadla financovaného prevažne z verejných zdrojov.

„ASDO ako organizácia združujúca 23 verejných divadiel a orchestrov na Slovensku, ktorej je DPOH členom, týmto vyjadruje presvedčenie, že divadlo sa dramaturgiou svojej aktuálnej sezóny aj kampaňou k nej drží svojho štatútu,“ zdôrazňuje sa v stanovisku.

Valéria Schulzová Čítajte viac Riaditeľka DPOH Valeria Schulczová reaguje na kritiku: Slovensko ide radostne vzad

Motívom aktuálnej kampane DPOH je umelecká technika vitráž známa z minulých budovateľských období. Zobrazení sú na nej mladí ľudia, niektorí majú v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku. Jeden drží v rukách odseknutú hlavu Pavla Országha Hviezdoslava.

Kampaň vyvolala pozitívne i negatívne reakcie. Nesúhlasí s ňou Matica slovenská, ktorá pred divadlo na stredu (6. 9.) zvoláva protest. Hlavné mesto v reakcii pre TASR označilo vizuál za vtipný a provokatívny. Podotýka, že divadlo poskytuje priestor mladým tvorcom a je otvorené pre invenčné umelecké projekty.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #DPOH #Asociácia Slovenských Divadiel a Orchestrov