Riaditeľka DPOH Valeria Schulczová reaguje na kritiku: Slovensko ide radostne vzad

Riaditeľka Divadla P. O. Hviezdoslava, režisérka a scenáristka Valeria Schulczová reaguje na kritiku, ktorú vyvolala nová vizuálna kampaň divadla.

01.09.2023 11:26
Valéria Schulzová Foto: ,
Riaditeľka mestského Divadla P. O. Hviezdoslava Valeria Schulczová.
debata

Predpokladali ste, že vaša nová vizuálna kampaň vyvolá také búrlivé reakcie?

Myslíte to zúfalstvo na Facebooku? Dúfali sme, že kampaň do divadla pritiahne divákov, preto sme ju robili.

Odzrkadľujú motívy na vitráži hodnoty vášho divadla?

Celá kampaň je parafrázou na vitráže, ktoré v DPOH sú. Vznikla v kontexte toho, že potrebujeme budovať značku a identitu divadla, ktoré je novovzniknuté. Povedali sme si, že keďže si ľudia spájajú DPOH práve s tými vitrážami, pôjdeme touto cestou. Pôvodné vitráže obsahujú boľševický odkaz, ktorý pochádza zo stalinistických 50. rokov. Jedna vitráž sa viaže k roku 1948, ďalšia k roku 1952. Na tretej sú partizáni so slovenským ľudom a sovietskymi vojakmi v pozadí.

Povedali sme si, že pôjdeme cestou parafrázovania motívov, ktoré v súčasnosti hýbu spoločnosťou. Ukrajinská vlajka je pendantom k vlajke sovietskej v tom zmysle, že aj teraz prebieha vojna. Na vitráži je aj nadsázka k tomu, čo sa nazýva bratislavská kaviareň. Verili sme, že tým zasiahneme viac sociálnych skupín a názorových bublín. Zjavne sa na to však chytila len tá, ktorá vníma slovenský gardistický dvojkríž Hlinkovej gardy ako znak svojej štátnosti. To je dosť desivé. Ak to považujú za svoj štátny symbol, tak potom ďakujem pekne. To sa máme vo voľbách na čo tešiť.

DPOH, vitráž Čítajte viac Vitráž DPOH pobúrila politikov i časť verejnosti. Romana Tabák už kontaktovala Maticu slovenskú

Vo vašej vizuálnej kampani budú nasledovať aj ďalšie vitráže. Môžete už prezradiť, aké motívy ich budú zdobiť?

Budú sa viazať ku konkrétnym inscenáciám. Celá kampaň má podtitul Radostne vzad a myslím si, že sa nám teraz potvrdilo, že tá úvaha bola správna. Slovensko ide radostne vzad.

Romana Tabák uviedla, že už kontaktovala Maticu slovenskú. Má táto inštitúcia právomoc zasiahnuť?

Kto je Romana Tabák?

Politička.

Takú hlúposť ani nebudem komentovať.

Internetom už koluje petícia za vaše odvolanie. Je na to podľa vás dôvod?

To sa opýtajte niekoho iného, mňa to mimoriadne pobavilo.

Kontaktoval vás už niekto z Ministerstva kultúry SR alebo z Výboru pre kultúru a médiá? Dušan Jarjabek totiž uviedol, že ako podpredseda Výboru pre kultúru a médiá to nenechá tak.

Nikto ma zatiaľ nekontaktoval. Neviem, čo má Výbor pre kultúru a médiá spoločné s mestským divadlom, ale pokojne ma môžu kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Valeria Schulczová #DPOH