Festival Drama Queer sa tento rok vracia s podtitulom Hráme o život

To najlepšie z činoherného, experimentálneho interaktívneho aj pohybového queer divadla – Festival Drama Queer tento rok prezentuje program s podtitulom “Hráme o život!” a uskutoční sa od 19. do 28. októbra.

30.09.2023 16:00
Drama Queer Foto:
Vizuál 11. ročníka festivalu Drama Queer.
debata

Jedenásty ročník festivalu uvedie jedenásť predstavení v domovskom kultúrnom centre P*AKT, v A4 – Priestore súčasnej kultúry a v Slovenskom národnom divadle. Podtitulom reflektuje alarmujúcu situáciu LGBTIQA+ ľudí na Slovensku po teroristickom útoku na Zámockej z októbra 2022. Prihlási sa tak k iniciatíve Ide nám o život! Nad ročníkom prevzala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová.

Drama Queer sa od roku 2012 usiluje o posúvanie hraníc na divadelnej scéne v regióne V4 s fokusom najmä na témy spojené s LGBTIQA+ komunitou a sociálnou spravodlivosťou. Program prinesie queer príbehy z Poľska, Srbska, Čiech, Veľkej Británie a Slovenska.

Festival 19. októbra otvorí krakovské divadlo Sticky Fingers Club. V atmosfére vzájomnej podpory a nehierarchickej spolupráce súbor vytvoril predstavenie o neúspechu, v ktorom postavy na javisku čelia neustálej porážke, zároveň však vytvárajú priestor pre vzájomnú podporu.

Záber z predstavenia Koniec Eddyho. Foto: Bára Podola
Koniec Eddyho E Bara Podola 40 Záber z predstavenia Koniec Eddyho.

20. októbra v PAKTe predstaví Nové divadlo v Nitre hru O nič nejde. Témou je aktivizmus všedného dňa. Predstavenie sa skladá z niekoľkých improvizačných hier, ktoré budú môcť diváci ovplyvniť priamo počas predstavenia hlasovaním na Instagrame.

Divadlo DPM predstaví v sobotu 21. októbra v PAKTe najnovšiu adaptáciu Nikdy, navždy podľa predlohy nemeckého dramatika a režiséra Falka Richtera. Starnúca herečka. Terapeutka. Mladá influencerka. Pedagóg. Osamelý muž. Hľadajú skutočné spojenia, ale rozpúšťajú sa v digitálnych identitách.

Our son je oceňovaný autobiografický príbeh srbského režiséra Patrika Lazića o sebaprijatí a zároveň odmietnutí tými najbližšími. Lazić spolu so súborom Heartefact uvedie hru 22. októbra v PAKTe.

Záber z inscenácie Dejiny násilia. Foto: Michal Hančovský
dejiny násilia Záber z inscenácie Dejiny násilia.

Dejiny násilia – predstavenie azda najviac rezonujúce s tohtoročnou témou Hráme o život uvedie v Slovenskom národnom divadle Švandovo divadlo. Hlavný hrdina rozpráva o okolnostiach znásilnenia svojmu lekárovi, polícii a svojim blízkym. Každý z nich trestný čin vidí svojím vlastným pohľadom. Z osobnej skúsenosti sa tak rodí história násilia, nad ktorou už priamy účastník stratil kontrolu.

Záber z inscenácie Angels in America, or Demons... Foto: Magda Woch
Angels in Amreica Teatr-Barakah-Anioly-w-Ameryce-czyli-demony-w-Polsce-a -spektakl-fot.-Magda-Woch18-scaled Záber z inscenácie Angels in America, or Demons in Poland divadla Teatro Barakah.

Dokumentárna dráma Angels in America, or Demons in Poland divadla Teatro Barakah prinesie 25. októbra do A4 poľskú paralelu k hre Our son. V nej hlavné postavy čelia realite miest svojho detstva, ktoré opustili v snahe nájsť svoje sny a istotu.

Základom každého milostného príbehu je nájsť lásku k sebe samému. Taká je hlavná premisa reinterpretácie slávnej opery Rusalka v podaní Divadla Letí, ktorú môžete zažiť v rámci Drama Queer 26. októbra v PAKTe.

Edvard II. je historická dráma v podaní enfant terrible českého divadelného umenia Jakuba Čermáka so súborom Depresívne deti túžia po peniazoch. Príbeh anglického kráľa Edvarda, ktorý sa zmietal medzi svojou vášňou k pôvabnému milencovi, povinnosťou voči kráľovskej manželke a túžbou po moci môžete vidieť 26. októbra v A4.

drama queer Čítajte viac Divadelné pódiá patria LGBTI+ ľuďom, začína obľúbený festival Drama Queer

Black Dress je euforická, humorná a zároveň intímna sólo inscenácia, ktorá skúma fenomén nebinárnej femme identity prostredníctvom rozprávania, tanca a dvanástich čiernych šiat z šatníka Becky McFadden. Black Dress pozýva na oslavnú cestu sebapoznania 27. októbra do PAKTu.

Drama Queer tento rok prvýkrát prinesie aj program pre deti. Divadlo na cucky uvedie autorskú interpretáciu známej rozprávky o troch orieškoch pre Popolušku. Diela sa ujal slovenský režisér Šimon Spišák, na scéne sa predstavia herecké duo Radka Caldová a Adam Joura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Drama Queer