Divadelné pódiá patria LGBTI+ ľuďom, začína obľúbený festival Drama Queer

To najlepšie z činohry, fyzického divadla aj performance – Festival Drama Queer tento rok prezentuje program s podtitulom “Všetky svetlá na nás!” Od 18. októbra do 28. októbra desiaty ročník festivalu uvedie deväť predstavení v domovskom kultúrnom centre P*AKT, v A4 Priestore súčasnej kultúry a v Galérii Umelka. Podtitulom reflektuje alarmujúcu situáciu okliešťovania práv LGBTI+ ľudí na Slovensku a v zahraničí.

18.10.2022 14:00
drama queer Foto:
Festival v stredu pokračuje premiérou predstavenia SAME SAME.
debata

Drama Queer sa od roku 2012 usiluje o posúvanie hraníc na medzinárodnej divadelnej scéne s fokusom najmä na témy spojené s LGBTI+ komunitou a sociálnou spravodlivosťou. “Píše sa rok 2022 a stále nič — Slovensko nepozná a neuznáva vzťahy rovnakopohlavných párov a v blízkej budúcnosti na tom neplánuje nič zmeniť. V parlamente sú ďalšie návrhy zákonov pre lesbické a gejské páry a naši zákono­darcovia ich opäť odsunú na druhú koľaj,” píše Robert Pakan, riaditeľ festivalu v sprievodnom tex­te.

Festival už dnes otvorí divadlo Nomantinels s novou inscenáciou Pandémia+, ktorá vychádza z rozhovorov s ľuďmi s HIV statusom, ktorí počas krízy s koronavírusom zažívali ťaživé déjà vu. Inscenácia pojednáva o stratách — vzťahov, životov a nádejí vo svete mýtov a stereotypov o HIV. Organizátori upozorňujú, že toto predstavenie je už vypredané.

Tanečná osobnosť Tereza Ondrová a divadelná režisérka Petra Tejnorová sa pod vedením francúzsko-belgickej choreografky Karine Ponties 19. októbra v A4 predstavia s nečakaným duetom inšpirovaným osobnosťou Bustera Keatona. “Duet SAME SAME balansuje medzi fyzikalitou a humorom v obrazoch a formách, kde dve ženy stratili svoj cieľ, aby našli jedna druhú,” dodáva Pakan.

Gregor Valentovič Čítajte viac Čo ak chce princ pozvať na rande princa, a nie princeznú?

Okrem inscenácií a pohybového divadla festival prinesie aj queer performatívny program. Hedwig a její Angry Inch sa predstavia v kultovej broadwayskej show, ovenčenej radom ocenení, vrátane cien Tony či trofejí z festivalov Berlinale, Sundance a nominácie na Zlatý glóbus. Okrem Hedwiga festival prvykrát uvedie aj teplú operu: Poklad Arkádie v podaní Ensemble Damian. Z pôvodného Theokritovho textu sa zachovali iba fragmenty. Skladateľ Tomáš Hanzlík a libretista Marek Rihák z neho vytvorili nadčasovú queer operu inšpirovanú antickými príbehmi siahajúcimi svojím posolstvom do súčasnosti.

Predstavenie Hedwig a její Angry Inch uvedú 21.... Foto: Martin J.Polak
drama queer Predstavenie Hedwig a její Angry Inch uvedú 21. októbra.

Angažované témy predstavia napríklad Divadlá Paradox a Venuše ve švehlovce. Americká divadelná autorka a aktivistka na základe antropologického výskumu napísala v roku 1996 poviedkovú knihu Monológy vagíny. Tá bola zložená z autentických výpovedí viacerých žien o tom, ako vnímajú svoje telo, sexualitu, či postavenie v spoločnosti. Päť herečiek sprostredkuje príbehy viac ako desiatich žien v predstavení Intímny zemepis ženy.

Venuše ve Švehlovce: Čas, kdy umírají vosy... Foto: Adrian Hyrsz
drama queer Venuše ve Švehlovce: Čas, kdy umírají vosy uvedú na festivale 24. októbra.

Inscenácia Čas, kdy umírají vosy kolektívu Venuše ve švehlovce sa sústreďuje na lesby, ktoré odchádzajú z Poľska pod tlakom spoločenských zmien namierených proti LGBTI+ komunite. O odchádzaní LGBTI+ ľudí z naších krajín budú môcť diváci a diváčky po predstavení diskutovať.

Kdo zabil mého otce, monodráma Daniela Krejčíka... Foto: Michaela Skvrnakova
gueer drama Kdo zabil mého otce, monodráma Daniela Krejčíka bude mať uvedenie 26. októbra.

Fenomenálne prevedenie románu od Édouarda Louisa, Kto zabil môjho otca zase v podaní kolektívu Depresivní děti touží po penězích vyrozpráva príbeh o násilí a neprijatí, s ktorým sa až príliš často stretávame. Kolektív tiež uzatvorí festival 25. októbra v A4 s predstavením Zlý jelen – absurdnou hororovou komédiou s detektívnou zápletkou. Festival zavŕši tanečná inscenácia SARX od Martina Talagu, významná osobnosť česko-slovenskej tanečnej scény. Predstavenie je ďalšou časťou poseidóniosovej telesnej trilógie pojednania o tele.

Festivalový program doplnia diskusie a speed-dating podujatie. Viac info a predpredaj nájdete na www.dramaqueer.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Drama Queer #A4 – priestor súčasnej kultúry #Galéria Umelka #LGBTI+