Vitráž DPOH pobúrila politikov i časť verejnosti. Romana Tabák už kontaktovala Maticu slovenskú

Divadlo P. O. Hviezdoslava (DPOH), ktoré sídli v Bratislave, mnohých pobúrilo novou vizuálnou kampaňou. Medzi jej kritikmi je Romana Tabák, Dušan Jarjabek, Tomáš Taraba či Martina Šimkovičová.

31.08.2023 21:39 , aktualizované: 02.09.2023 18:30
DPOH, vitráž Foto:
Vitráž, ktorá je súčasťou novej vizuálnej kampane DPOH.
debata

V utorok 29. augusta zverejnilo DPOH na svojich sociálnych sieťach príspevok o vizuálnej kampani k novej divadelnej sezóne. „Vitráže, ktoré sú mementom minulých režimov, teraz začínajú rozprávať nový príbeh. Príbeh povstania proti strašiakom minulosti, ktorí sa pokúšajú zatemniť našu budúcnosť. V novom vizuáli sa skrývajú súčasné odkazy, nájdete ich všetky?“ píše sa okrem iného v príspevku.

Vitráž, ktorá je súčasťou novej vizuálnej kampane sprostredkovanej agentúrou Slovak and Friends, zobrazuje mladých ľudí. Dvaja z nich sedia na káve, ďalší idú v sprievode s dúhovou, antifašistickou a ukrajinskou vlajkou. Jedna z postáv drží hlavu sochy Pavla Országha Hviezdoslava.

Divadlo v príspevku vyzýva ľudí, aby do komentárov napísali, aké objavili na grafike motívy zo súčasnosti. Môžu tak súťažiť o balík vstupeniek na predstavenia z cyklu GEN Z ON THE STAGE, medzi ktoré patrí FANTOMAS, Krása nevídaná a Sused, ktorého nechcem.

Valéria Schulzová Čítajte viac Riaditeľka DPOH Valeria Schulczová reaguje na kritiku: Slovensko ide radostne vzad

Príspevok na Facebooku následne komentovala politička Romana Tabák. „Hanba vám za takúto grafiku! Vy barbari! Už som kontaktovala aj Maticu slovenskú.“ Tá na stredu 6. septembra o 17:00 zvolala občiansky protest pred DPOH.

Tomáš Taraba, ktorý je na kandidátnej listine SNS, označil vizuálnu kampaň za „kultúrny hnoj“. Kritikou nešetril ani Dušan Jarjabek (SMER-SD). „Neviem, o čo ide autorom tohto loga, riaditeľke divadla Valérii Schulczovej a primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi, ale jedno je isté. Je to niečo tak nechutné, odporné a naozaj nepochopiteľné, že to nemôže prejsť mlčaním!“ píše v príspevku na Facebooku. Zároveň dodáva, že to ako predseda Výboru pre kultúru a médiá nenechá tak. „Budem túto snahu o potupu slovenskej kultúry a histórie riešiť s právnikmi, s primátorom Vallom a aj s riaditeľkou Schulczovou!“

Martina Šimkovičová, ktorá za majiteľa odseknutej hlavy považuje Ľudovíta Štúra, v statuse avizovala, že už podpísala petíciu za odvolanie riaditeľky DPOH Valerie Schulczovej. „Dnes, keď idem okolo tohto divadla, tak ma prepadne smútok. Dúhové pútače, dúhový program, ukrajinská zástava a hlava Ľudovíta Štúra odseknutá, slovenský kríž prečiarknutý. Mne je smutno. Toto má byť nová divadelná sezóna. Nie, za mňa rozhodne nie,“ píše.

Petícia za okamžité odvolanie a odstúpenie riaditeľky DPOH v Bratislave spolu s jej podriadenými, ktorej autorom je hudobník Milan Olšiak, má už vyše 6-tisíc podpisov. Aj v nej sa mylne uvádza, že na vitráži je zobrazená odrezaná hlava Ľudovíta Štúra a preškrtnutý slovenský znak – v skutočnosti ide o gardistický dvojkríž.

Pod príspevkom divadla sa však zároveň objavilo množstvo povzbudzujúcich komentárov, ktoré novú vizuálnu kampaň naopak vítajú. „Krásna vkusná grafika so silným odkazom. Vydarila sa,“ píše sa v jednom z nich. „Takto sa to robí,“ hovorí ďalší.

Samotné Divadlo P. O. Hviezdoslava sa ku kritike zatiaľ nevyjadrilo. Správu budeme aktualizovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #DPOH