Kremnica opäť ožije humorom, témou Kremnických gagov bude sloboda

V meste Kremnica sa v posledný augustový víkend uskutoční v poradí už 43. ročník Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Návštevníci sa môžu od piatka (25. 8.) do nedele (27. 8.) tešiť na vyše 70 predstavení umelcov z viac ako dvoch desiatok krajín, témou aktuálneho ročníka podujatia je sloboda. Pre TASR to uviedol producent festivalu Pavol Kelley.

18.08.2023 18:00
kremnické gagy - Acrobuffos z USA Foto:
Na vlaňajšie Kremnické gagy priplávala show plná smiechu a vodnej zábavy priamo z New Yorku. V interaktívnej absurdnej groteske dua Acrobuffos z USA hrali hlavnú úlohu diváci.
debata

„Sloboda je veľmi dôležitá pre kultúru aj umenie a pre humor a satiru obzvlášť. Upriamili sme pozornosť aj na predstavenia alebo inscenácie, ktoré reflektujú našu spoločnosť. Sú tam zahrnuté diela umelcov, ktorí sa k slobode ako takej rôznym spôsobom postavili, venujú sa jej a dávajú zrkadlo našej spoločnosti,“ priblížil Kelley.

Milan Lasica, Ulička slávnych nosov v Kremnici Čítajte viac V Uličke slávnych nosov odhalili reliéf Milana Lasicu
Predstavenie Balaton 1982 prináša More...
Filharmonici z Orthemis Orchestra predstavia...
+4Štúdio L + S prinesie komédiu Môj dobrý kamarát.

Dramaturgická príprava tematického zamerania festivalu trvala organizátorom viac ako rok a pol, slobodu bude podujatie reflektovať vo všetkých žánroch od divadelného cez pouličné až po výtvarné umenie. Na festivale bude mať napríklad slovenskú premiéru inscenácia White Rabbit – Red Rabbit od iránskeho režiséra Nassima Soleimanpoura, ktorý je v domácom väzení. Sloboda je tiež témou výstavy medzinárodnej karikatúry, ktorá je tradičnou súčasťou festivalu.

Cirkul art Čítajte viac Pouliční umelci vždy zbierali peniaze do klobúka

Na tohtoročných Kremnických gagoch sa môžu návštevníci tešiť na viac ako 70 predstavení z 22 krajín sveta. Na podujatí sa predstavia umelci z európskych krajín, no i z Čile, Iránu, Izraela, Kolumbie, Brazílie či Mexika. Na divákov počas troch dní čakajú divadelné predstavenia, tanečné performance, predstavenia pre deti, koncerty, umelci v uliciach i prezentácia výtvarného humoru a satiry.

Pavol Kelley, Cirkul'ART Čítajte viac Cirkul'ART: v Stupave sa chystá veľký cirkus

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka, prezidentský post tento rok zastáva herečka Jana Oľhová. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy