Cirkul'ART: v Stupave sa chystá veľký cirkus

Dnes štartuje trojdňový festival pouličného a cirkusového umenia Cirkul'ART, ktorý sa opäť bude konať na Záhorí. Na obľúbenom podujatí možno vidieť najväčšie súčasné cirkusové hviezdy, umelcov z celého sveta. Či to tam bude romantické a očarujúce ako v Menzlovom filme Rozmarné leto, kde vystupovali artisti, sme sa opýtali riaditeľa festivalu Cirkul'ART Pavla Kelleyho.

26.05.2023 06:00
Pavol Kelley, Cirkul'ART Foto:
Riaditeľ festivalu Cirkul'ART Pavol Kelley.
debata

Niekoľko rokov sa váš festival konával v bratislavskej Medickej záhrade, teraz bude opäť cez víkend v malom meste pri Bratislave. Bol to zámer alebo sa tak vyvinuli okolnosti, že ste si zvolili Stupavu?

Myslím, že oboje. Keď sa vedenie Starého Mesta v roku 2017 rozhodlo nepovoliť nám festival v Medickej záhrade – po predchádzajúcich šiestich úspešných ročníkoch. Hľadali sme teda miesto, kde sa stretnú umelci z rôznych kútov sveta a najlepší diváci.

Dostali sme tip od našich priateľov na krásny Kaštieľsky park v Stupave. Hlavne sme tu však našli množstvo ochotných ľudí, ktorí nám s projektom dodnes pomáhajú. Podpora a spolupráca malebného mesta Stupava a Bratislavského kraja je skutočným príkladom, ako môže fungovať kultúra.

Wise Fool, Juhoafrická republika.
David Dimitri a jeho L'Homme Cirque.
+6Pakipaya.

Kto je tvárou festivalu?

Tvárou festivalu je Simona Salátová, ktorá sa zamilovala do nového cirkusu, keď videla slovenský cirkus Younák. Sme radi, že prijala náš návrh byť tvárou ročníka, chceli sme osloviť aj iné – mladšie a tak trochu aj nedivadelné publikum.

Predstavenia sa majú odohrávať vo veľkom šapitó a v pestrej cirkusovej záhrade. Cez víkend ich má byť viac ako šesťdesiat. Čím sa budú líšiť?

Každé predstavenie je iné. Používa inú dynamiku, inú formu komunikácie s publikom, iné disciplíny. Navyše, prichádzajú umelci z úplne odlišných kultúr, búrajú stereotypy nielen umelecké, ale aj geografické. A používajú na to kultivovaný humor a interakcie s publikom. Festival sa začína predstaveniami pre deti, postupne sa mení a ponúka náročnejšie predstavenia s prienikom divadla a cirkusu.

hana gregorova Čítajte viac Hana Gregorová uviedla do kín Cirkus Maximum. Uvidíme ju aj na hrazde?

Vyvrcholenie má byť vo viacerých šapitó. Čo tam diváci uvidia? Bude sa tento program viac ráz opakovať?

Tento rok sme zmenili koncept. Pozvali sme tri skvelé company, ktoré si postavili každá svoje šapitó – biele, žlté a pásikavé. V nich predvádzajú svoje umenie každý deň, diváci ich teda môžu zažiť aj viackrát, alebo odporučiť svojim priateľom, známym.

Na festival prídu umelci z Argentíny, Izraela, Francúzska, zo Švajčiarska, z Juhoafrickej republiky, zo Severného Írska, z Fínska, Portugalska, zo Španielska, z Venezuely, Kolumbie, Talianska. Budú na Slovensku po prvý raz?

Všetky predstavenia sú na Slovensku po prvý raz, čiže je to slovenská premiéra, v mnohých prípadoch dokonca stredoeurópska premiéra. Zoskupenie PakiPaya prichádza opäť, stretlo sa s veľkým diváckym ohlasom so šou Shake! Shake! na prvom ročníku festivalu Cirkul'ART.

Teraz prichádza s predstavením Toca Toc, ktoré získalo cenu Prémio Zirkolika za najlepší španielsky divadelný cirkus roka. Väčšinu súborov a predstavení stretávame pri našich návštevách prehliadok, premiér či festivalov podobného zamerania, nadväzujeme kontakty, naživo vidíme všetky predstavenia, ktoré následne pozývame.

Official Trailer Cirkus Younak

Líši sa dnes cirkus podľa miestnych tradícií? Je v každej krajine iný?

Vo svete je dnes množstvo smerov v žánri nový cirkus, množstvo škôl, zoskupení. Niekedy je možné pozorovať aj vplyv povahy umelcov z danej krajiny. Napríklad iný je severský – veľmi silné sú škandinávske krajiny Švédsko alebo Fínsko, kde je nový cirkus momentálne silne ukotvený aj v štátom podporovanej kultúre.

Iný zase kanadský či francúzsky, kde má dlhoročnú tradíciu a vlastne vznikol ako odpoveď na krízu či stagnáciu cirkusu tradičného v šesťdesiatych rokoch. A máme napokon aj nový cirkus slovenský – volá sa Younák, ktorý spojil folklór, akrobaciu, cirkus, divadlo a medzinárodných interpretov.

Kto bude tento rok najväčšou hviezdou festivalu?

Najväčšou hviezdou bude David Dimitri, vlastným menom David Müller, zo Švajčiarska s predstavením L'Homme Cirque. Pochádza zo slávnej svetoznámej cirkusovej rodiny a školy. Bol hviezdou a sólistom Cirque du Soleil, účinkoval na Broadwayi, v Metropolitnej opere, na kráľovskom Festivale Cirque Monte Carlo a na všetkých významných umeleckých scénach po celom svete. O jeho príchod na Slovensko sa snažíme od roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #cirkus #Cirkul'art