Filmový festival inakosti otvorila dráma Čo sa včera povedalo

Filmový festival inakosti (FFI) 2023 otvorila v stredu večer v Slovenskej národnej galérii (SNG) niekoľkonásobne ocenená kanadská dráma z roku 2022 Čo sa včera povedalo.

23.11.2023 09:30
čo sa včera povedalo Foto:
Čo sa včera povedalo je príbeh mladej transrodovej ženy Ren, ktorá je s rodinou na dovolenke, kde túži po nezávislosti, ale aj zachovaní rodičovskej opatery.
debata

„Rozpráva príbeh mladej transrodovej ženy Ren, ktorá je s rodinou na dovolenke, kde túži po nezávislosti a zároveň zachovaní pohodlia rodičovskej opatery,“ približuje festival snímku v réžii Luis De Filippis, ktorá získala na medzinárodných festivaloch v Toronte, San Sebastiáne, Los Angeles, San Franciscu či Rotterdame päť cien a deväť nominácií.

V poradí 17. ročník podujatia s aktuálnym sloganom Inakosť spája ponúka viacero noviniek, ocenené snímky i kultové diela. Premietne ich do 28. novembra v piatich jednosálových kinách – v SNG, kde počas rekonštrukcie premieta Kino Lumiére, ďalej v kinosále FTF VŠMU, v kinách Mladosť, Nostalgia a Film Europe.

filmovy festival inakosti Čítajte viac Spot Filmového festivalu inakosti oslavuje queer lásku, priateľstvá a súdržnosť komunity

Riaditeľka festivalu Zita Hosszúová avizuje, že na divákov čaká 35 dlhometrážnych a 60 krátkych filmov. Na festivale sú zastúpené aj diela domácich autorov. Výpravnú detektívnu drámu z 30. rokov Úsvit uvedú vo štvrtok (23. 11.) režisér Matěj Chlupáček so scenáristom Mirom Šifrom. O deň neskôr sa režisérka a antropologička Soňa G. Lutherová zúčastní na premietaní dokumentu Šťastný človek.

Eliška Křenková a Milan Ondrík fo filme Úsvit.
Herec Milan Ondrík vo filme Úsvit.
+17Zaber z nakrúcania filmu Úsvit.

„Zatiaľ čo Úsvit otvára diskusiu o prirodzenosti intersex ľudí v našej spoločnosti, Šťastný človek zachytáva česko-slovenskú rodinu vyrovnávajúcu sa so špecifickými problémami spojenými s rodovou tranzíciou jedného z rodičov,“ pripomínajú organizátori festivalu, na ktorom si diváci budú môcť pozrieť aj film inšpirovaný rovnomenným románom Hany Lasicovej Slúžka (réžia Mariana Čengel Solčanská) či veľký príbeh lásky, priateľstva a odpustenia Venkovský učitel (réžia Bohdan Sláma).

Bohatší je sprievodný program. Prvýkrát sa stáva súčasťou festivalu inKonferencia zameraná na práva a postavenie LGBTI+ ľudí. „Špeciálnym sprievodným programom bude Industry program pre študentov filmových škôl, kde budú mať možnosť zoznámiť sa s tým, ako sa scenáristicky a režijne chopiť queer postáv v ich tvorbe,“ dodala Hosszúová.

Úsvit, Eliška Křenková, Miloslav König Čítajte viac Recenzia: Inakosť tu bola vždy, aj počas prvej republiky. Témou nového filmu Úsvit je intersexualita

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filmový festival inakosti