Lunchmeat chystá sedem svetových premiér. Festival progresívnej elektroniky a nových médií začína dnes

Festival Lunchmeat 2023, každoročná medzinárodná udalosť venovaná progresívnej elektronickej hudbe a novým médiám, sa uskutoční na niekoľkých miestach v Prahe od dnes do 30. septembra. Medzi ohlásenými menami sú Hyd, hyperpopoví umelci spojení s PC Music a spolupracovníci SOPHIE, alebo inovátor leftfield elektroniky Minor Science. Na festivale Lunchmeat 2023 sa predstavia aj dubstepový a UK bass warrior Pinch a Bill Kouligas, zakladateľ legendárneho vydavateľstva PAN, ktoré pôsobí na scéne avantgardnej hudby a umenia a tento rok oslavuje pätnásť rokov existencie.

25.09.2023 14:00
evian christ Foto:
Na festivale Lunchmeat v Prahe vystúpi aj britský hudobník, producent a DJ Evian Christ.
debata

Program trvajúci päť dní ponúkne line-up s viac ako štyridsiatimi starostlivo vybranými umelcami z celého sveta. Publikum festivalu sa môže tešiť na pohlcujúce audiovizuálne zážitky, intenzívne koncerty a explozívne DJ sety. Tento rok festival prinesie sedem svetových premiér od významných súčasných umelcov. Medzi nimi bude napríklad projekt Weaving Fields – spolupráca oceňovanej skladateľky a zvukovej umelkyne SØS Gunver Ryberg a výtvarníčky Sybil Montet, ktorý patrí medzi projekty, ktorých vznik je každoročne iniciovaný festivalom Lunchmeat.

„Ako každý rok, aj tento predstavíme na festivale širokú mozaiku umelých prístupov k fúzii umenia a najnovších technológií,“ hovorí riaditeľ festivalu Jakub Pešek. „Obzvlášť sa tešíme na Hakanaï, legendárnu 3D živú performance od dvojice Adrien M & Claire B, ktorá je založená na modelovaní fyzického pohybu v reálnom čase,“ dodáva Jiří „Kredenc“ Novák, jeden z kurátorov festivalu.

Performance Hakanaï je naplánované na stredajší program v Divadle Archa, jednom z štyroch miest, kde sa festival Lunchmeat 2023 uskutoční. Festival však začne už v pondelok 25.9. v CAMPe, centre pre architektúru a mestské plánovanie, kde sa chystá svetová premiéra nového domáceho projektu DOOM'D dua Trauma & oxoo a medzinárodných hostí Spekki Webu & Matti Vilho, ktorí plne využijú monumentálne plátno o rozmeroch 20 × 4 metrov.

Každoročná spolupráca Lunchmeatu s nočným klubom Ankali sa uskutoční aj vo štvrtok, v predvečer štátného sviatku. V Prahe usídlení hudobníci, ako sú Mor Wen, Qow, Ionai alebo Gnäw, doplnia napríklad juhokórejské zoskupenie bela a slávna amsterdamská DJka Sarkawt Hamad.

Víkendový program je tradične naplánovaný do betónového podzemia Veletržného paláca Národní galerie, výnimočnej stavby českého funkcionalizmu. Tu návštevníci zažijú kontrast medzi emocionálne vyčerpávajúcou a chaotickou audiovizuálnou hostinou performance Aelcrush, za ktorou stojí Sin Maldita a Lei, a jemnými duchovnými a rituálnymi víziami spojenia Meuko! Meuko! & NONEYE, ktorí sú inšpirovaní božstvami Taiwanu. Hamburské duo Space Drum Meditation a členovia Lunchmeat tímu Eli Eliasek & Aeldryn ponoria parket do perkusívnej psychedélie, zatiaľ čo PYUR a Tymm Novyy pozvú divákov na predstavenie svojich synestetických sôch vytvorených vo virtuálnej realite.

Štrnásty ročník festivalu Lunchmeat je venovaný udržateľnosti miestnej hudobnej scény, ktorú zasiahla ekonomická kríza. Hľadá návrat do fyzického sveta, v ktorom by sa dali znovu zaplniť emocionálne i zmyslové diery, ktoré po sebe zanechala fixácia na teoretické a nehmotné svety umelej inteligencie a digitalizácie. Tejto téme bude venované dvojdňové Sympózium o digitálnom umení. Zakladateľ legendárneho berlínskeho klubu Tresor Dimitri Hegemann prehovorí o kultúrnom aktivizme, Zoë Mc Pherson a Alessandra Leone budú diskutovať o tajomstvách tvorivých procesov a Freddie Hudson z Lunchmeatu povedie praktický workshop hudobnej žurnalistiky.

boris vitazek Čítajte viac Hudba medzi organickým a neživým. Boris Vitázek vydal debutový Amalgam

Festivalový line-up balancuje medzi veľkými medzinárodnými menami a hudobníkmi vysokej kvality, ktorí prichádzajú z domácej scény. Tento rok ju zastupujú živé aktivity, ako sú napríklad umelkyňa a hudobníčka Koruth vychádzajúca z ambientu, slávny interdisciplinárny umelec Omar El Sadek aka Qow alebo vystúpenie Gnäw, dua multiinštrumen­talistov zloženého z Arashe Ghasemiho narodeného v Iráne a Fína Sima Hakalista. Ssnurssla z brnenského AVA Collective odohrá exkluzívny kazetový set, zatiaľ čo Alfred Czital z kolektívu Harmony Records predstaví materiál zo svojho debutového albumu Reality Check.

Programu tohtoročného festivalu Lunchmeat bude predchádzať intervencia tanečníka a choreografa Michele Rizza, ktorého predstavenie Highter XTN sa uskutoční 21. septembra v rámci vernisáže Prague Art Week23 vo Veletržnom paláci. Rizzo skrz médium tanca skúma procesy transformácie a transcendencie, pričom sa osobitne zaujíma o katarznú a transformatívnu silu techna, ktorého repetitívne rytmické vzorce môžu dočasne rozmazávať vnímané hranice tela. V sobotu 30. septembra sa v priestoroch pred Veletržným palácom uskutoční open air event s DJmi, ktorých mená zostávajú prekvapením. Na obe udalosti bude vstup zdarma. Od svojho začiatku v roku 2010 je festival Lunchmeat dôležitou súčasťou medzinárodnej scény elektronickej hudby a digitálneho umenia a do Prahy dováža ako legendy, tak aj aktuálnych umelcov a umelkyne z celého sveta. Dostáva sa mu za to zaslúžená pozornosť dôležitých svetových médií. „So svojou starostlivou dramaturgiou a realizáciou patrí Lunchmeat medzi najprestížnejšie prehliadky elektronickej hudby a digitálneho umenia,“ napísal v recenzii posledného ročníka britský magazín Crack, ktorý festival popísal ako „masterclass súčasného diania v hudbe a umení.“ Nemecký magazín Groove tvrdí, že „v širokej škále súčasných elektronických avantgardných festivalov je Lunchmeat anomáliou, pretože sa neženie za lacným vizuálnym fetišom.“ Britský webový magazín Quietus potom píše o „dôležitej bašte pre súčasnú elektroniku a umenie v regióne strednej a východnej Európy.“

Lunchmeat Jakub Pešek Čítajte viac Jakub Pešek: Lunchmeat nie je žiadna technopárty

Festival Lunchmeat 2023 sa bude konať posledný septembrový týždeň na štyroch miestach v Prahe. Objavia sa na ňom aj už predtým oznámení hudobníci ako Evian Christ, Marina Herlop, Voices from the Lake a Zoë Mc Pherson. Chýbať nebudú ani zástupcovia českých a slovenských umelcov, medzi ktorými sú Petra Hermanová, Martyyna & Igor Lorok, Oliver Torr & Axonbody, a DOOM'D.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektronická hudba #nové médiá #Lunchmeat