Na Bielu noc sa vracajú svetelní cvičiaci jogíni

Nová megasocha Viktora Freša pribudla k mrakodrapu na nábreží Dunaja. Multižánrovú prechádzku Bratislavou s aktuálnymi témami a pohľadmi na verejný priestor ponúka festival súčasného umenia Biela noc.

29.09.2023 18:00
Biela noc 2023 Andras Csefalvay Last generation Foto:
András Cséfalvay inšpiruje paralelami s vyhynutím živočíšnych druhov pred nami, a to cez 8 monumentálnych dinosaurích vajec.
debata

Nové a monumentálne dielo Viktora Freša nazvané Octahedral Body má trinásť metrov a týči sa na predĺženom dunajskom nábreží, medzi riekou a ešte mohutnejším viac ako štyridsaťposcho­dovým mrakodrapom v Eurovea City. V Bratislave tak do verejného priestoru pribudlo umelecké dielo jedného z najvýraznejších súčasných slovenských tvorcov, ktoré vyhralo verejnú súťaž JTRE. Päťčlenná porota ho vybrala spomedzi 25 návrhov slovenských a českých umelcov.

Trinásť metrov vysoká abstraktná postava vychádza podľa slov jej autora z autoportrétnej výtvarnej témy. Tvoria ju farebné gule s priemerom 2,2 a 2,65 metra na oceľovej konštrukcii, no napriek názvu Octahedral Body ich nie je osem, ale až jedenásť. Podľa autora Viktora Freša je však dôležitejšie, že pôsobí rovnako z každej strany, odkiaľ sa naň človek pozrie. „V tomto prípade sa stala unikátna vec, ktorá sa na Slovensku bežne nedeje, že developer zrealizoval dielo súčasného umenia s veľkorysým rozmerom. Veľmi sa teším, že sa to začína diať aj u nás,“ povedal Viktor Frešo.

Ako priznal pri slávnostnom „pripnutí“ svojho diela na Google mapy, ego každého umelca by sa potešilo. Porota ocenila na Octahedral Body vyvážený elementárny tvar (umelca sprevádza neustále), ktorý oživil verejný priestor v súlade s jeho architektúrou. „Ako porota sme hľadali také dielo, ktoré bude založené na silnej vizualite, no zároveň bude spĺňať akúsi symboliku pre ľudí,“ povedala Zuzana Pacáková, členka poroty a odborná konzultantka súťaže, umelecká riaditeľka festivalu Biela noc.

Predĺženú promenádu na nábreží Dunaja v Eurovea... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Odhalenie sochy Viktora Freša Octahedral Body Predĺženú promenádu na nábreží Dunaja v Eurovea City oživilo dielo Viktora Freša Octahedral Body. Má 13 metrov a vo verejnom priestore konkuruje blízkemu mrakodrapu.

Od piatka sa zmení nočné hlavné mesto na živú galériu plnú monumentálnych objektov, interaktívnych inštalácií a živého umenia v podobe performancií autorov zo siedmich európskych krajín. S inštaláciou Krehkosť Inside, sériou svetelných figurálnych objektov zobrazujúcou piatich cvičiacich jogínov, sa na Bielu noc vracia vizuálny umelec a grafický dizajnér Pavol Truben.

Biela noc prinesie hravé zvieratká aj tony odpadu

Pozrite si inštalácie, ktoré uvidíte počas festivalu v Bratislave a v Košiciach.

Fotogaléria
Silný ekologický motív nesie tiež nafukovacia...
András Cséfalvay inšpiruje paralelami s...
+8Objekt Castorin zoskupenia BAHNO-974 naznačuje...

„Telá majú vytvorené zo železa, z ohýbaných trubiek, a hlavičky deformované sťahovacími popruhmi sú z fúkaného skla,“ priblížil pre TASR Truben dielo v podobe figúr prezentujúcich ľudí cvičiacich mestskú jogu. „Reflektujem tým súčasnú spoločenskú situáciu, naučili sme sa starať dobre o naše fyzické zdravie, ale trošku zabúdame na to duševné. Často pracovne prepíname, naháňame sa za kariérou,“ konštatuje umelec, ktorý dielom zobrazuje kontrast medzi kvalitným fyzickým zdravím – železnou oceľovou konštrukciou, a krehkým duševným zdravím – sklenenými hlavičkami. „Je to osobný príbeh, možno aj mňa, dosť pracovne som sa vypínal, riešil som work-life balance, ako skombinovať život, prácu a duševné zdravie. Istý čas mi pomáhal šport, ale potom som si uvedomil, že duševné zdravie treba riešiť separátne,“ dodal Truben.

Hravé zvieratká aj tony odpadu. Biela noc bude veselá aj vážna
Video
Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková o tohtoročnej Bielej noci. / Zdroj: TV Pravda

Takmer päťdesiatku umeleckých zastávok rozdelili organizátori opäť medzi historické centrum hlavného mesta a dunajské nábrežie. Vodná trasa vedie medzi mostami Apollo a SNP. Festival otvoria o 19.00 h pod prvým slovenským mrakodrapom uvítaním dvojice diel, ktoré v Bratislave zostanú nastálo – 13 metrov vysoký objekt Viktora Freša a minimalistické tvory talianskeho dizajnéra Lucu Boscardina.

Biela noc 2023 Kriss Sagan O ludoch a o Zemi Čítajte viac Hravé zvieratká aj tony odpadu. Biela noc bude veselá aj vážna

Festival ponúka aj možnosť blúdiť ekologickým Labyrintom. Dielo architektky Eleny Šoltésovej, ktoré vytvorila využitím plastového odpadu určeného na recykláciu, nájdu priaznivci súčasného umenia na Primaciálnom námestí. Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková upozorňuje aj na monumentálnu objektovú inštaláciu Last generation, dielo Andrása Cséfalvaya v podobe ôsmich trojmetrových dinosaurích vajec je osadené na Nádvorí sv. Jána Nepomuka.

Odhalenie sochy Viktora Freša Octahedral Body Čítajte viac Nová megasocha Viktora Freša pribudla k mrakodrapu Eurovea. Bude súčasťou Bielej noci

Futuristický svet priblíži imerzívna inštalácia Space is The Place, ktorá vzdáva poctu slovenskému konceptuálnemu umelcovi Stanovi Filkovi. „Bude to veľká bublina, architektúra, do ktorej budeme môcť vstúpiť a ktorá bude v kontraste s historickým priestorom Slovenského národného múzea,“ dodala Pacáková.

Festival potrvá do nedele 1. októbra, väčšina multimediálneho programu je dostupná každý deň medzi siedmou večer a polnocou. Do metropoly východného Slovenska sa Biela noc presunie o týždeň neskôr (6. – 8. 10.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Biela noc 2023