Nová megasocha Viktora Freša pribudla k mrakodrapu Eurovea. Bude súčasťou Bielej noci

Festival súčasného umenia Biela noc už po štrnásty raz prinesie návštevníkom desiatky pôsobivých, vtipných aj krásnych či prekvapivých výtvarných inštalácií od umelcov zo Slovenska, z Čiech, Poľska, Rakúska, Rumunska, Nemecka, Francúzska aj z Talianska.

20.09.2023 15:11
Odhalenie sochy Viktora Freša Octahedral Body Foto: ,
Predĺženú promenádu na nábreží Dunaja v Eurovea City oživilo dielo Viktora Freša Octahedral Body. Má 13 metrov a vo verejnom priestore konkuruje blízkemu mrakodrapu.
debata
Hravé zvieratká aj tony odpadu. Biela noc bude veselá aj vážna
Video
O festivale súčasného umenia v Bratislave a v Košiciach hovorí kurátorka a umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková. / Zdroj: TV Pravda

Do Bratislavy príde festival od piatka 29. septembra do nedele 1. októbra, do Košíc nasledujúci víkend. Biela noc bude hravá, no zároveň vážnymi témami, na ktoré umelci reagujú, vnesie svetlo do tmy. O festivalových novinkách hovorí kurátorka a umelecká riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Biela noc trvá jeden víkend, no zanecháva za sebou trvalé stopy, niektoré diela ostávajú v meste nastálo. Čo k nim tento rok pribudne?

Bude to trinásťmetrová socha Octahedral Body od Viktora Freša, ktorá vznikla špeciálne pre novovzniknuté námestie na nábreží Dunaja pred mrakodrapom. Toto dielo vyhralo verejnú súťaž developera JTRE, komisia, ktorej som bola členkou, ho vybrala spomedzi dvadsiatich piatich návrhov z Čiech a zo Slovenska.

Onedlho sa v Bratislave a v Košiciach začne festival Biela noc, čo nové prinesie?

K mestu patrí aj voda, preto sa ju snažíme každý rok oživiť pomocou umenia. V Bratislave návštevníci na vodnej trase uvidia nielen Octahedral Body, je tu aj druhá trvalá inštalácia Animal Factory od talianskeho tvorcu Lucu Boscardiniho, novodobé detské ihrisko v podobe šiestich vodných zvieratiek. Môžeme sa ich dotýkať, môžeme po nich chodiť, cvičiť na nich, vedia zaujímavo oživiť verejný priestor. Na jednotlivé sochy budú počas festivalu reagovať aj tanečníci. V tejto novovzniknutej mestskej štvrti máme počas Bielej noci pripravených desať umeleckých diel a performancií, ktoré reagujú na architektúru, tanečné vystúpenia, maping na budovu, rôzne svetelné interaktívne diela, paleta umeleckých žánrov je pestrá. Ďalšie umelecké inštalácie budú čakať v centre mesta.

Čoraz viac umelcov reaguje na životné prostredie. Aké diela s ekologickou tematikou uvidíme tento rok?

Každý z umelcov reaguje na ekologickú krízu úplne iným spôsobom. Jedným z cieľov Bielej noci je prostredníctvom umenia prinášať verejnosti dôležité témy, tento rok bude prítomná nielen téma ekológie, ale aj vojny a tolerancie medzi ľuďmi. Animácia Kristíny Saganovej o zemi a o ľuďoch deťom hravým spôsobom ukáže, aké dôležité je starať sa o našu planétu. Celkom iný prístup má architektka Elena Šoltésová, ktorá na Primaciálne námestie prinesie niekoľko ton odpadu z procesu recyklácie plastov a vytvorí z nich architektonický labyrint, do ktorého budú môcť ľudia vstúpiť. Pred budovou Národného múzea uvidíme hybridného bobra z budúcnosti, ktorý sa musel prispôsobiť klimatickým zmenám. Guillame Marmin z Franczska predvedie na stenách kostola klarisiek v Bratislave a synagógy v Košiciach pútavú projekciu o Slnku a o zmenách na povrchu Slnka, ktorú vytvoril v spolupráci s astronómami z planetária v Paríži. Adam Hudec návštevníkom umožní vstúpiť do priestoru bez prachu, vytvoril inštaláciu bubliny, do ktorej ľudia môžu vstúpiť, no musia sa predtým vyzuť aj očistiť špeciálnou technikou, aby si potom užili priestor bez prachových častíc. Biela noc ponúkne veľa zaujímavého.

Čo môžu na festivale zažiť rodiny s deťmi?

Deti sú veľkými fanúšikmi Bielej noci a my sme radi, že na ňu chodia. Mnoho diel nie je primárne určených pre deti, ale vieme, že deti na ne budú reagovať, aj keď možno inak ako dospelí. Budú sa im páčiť nadrozmerné objekty ako hravý lodný uzol na Landererovej ulici, ktorý bude neprehliadnuteľný nielen svojimi obrovskými rozmermi, ale aj tvarom a farebnosťou. Deti určite potešia monumentálne bubliny z bublifuku, inštalácia plávajúca vo fontáne. V budove Slovenského národného múzea s umelcom Stanom Filkom pripravujeme abstraktný model vesmíru. Atraktívnych diel bude na Bielej noci veľa.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Biela noc