Obľúbený Signal Festival oživí aj diela Jiřího Příhody, Zdeňka Sýkoru a Federica Díaza

Jedenásty ročník festivalu prináša množstvo noviniek. Ponúkne dve trasy a dvadsať festivalových lokácií. Obľúbené videomappingy rozsvietia hneď dve ikonické stavby Prahy – budovu Mestskej knižnice na Mariánskom námestí a kostol sv. Cyrila a Metoda na Karlínskom námestí. Diváci sa tiež budú môcť vydať mimo hlavnej festivalovej trasy, kde na nich budú čakať Satelity. Sú to existujúce umelecké diela vo verejnom priestore od Zdeňka Sýkoru, Jiřího Příhody a Federica Díaza, ktoré počas Signal Festivalu oživia nové svetelné projekcie.

11.08.2023 08:00
Signal Festival Foto:
Signal Festival sa koná od 12. do 15. októbra.
debata

Signal Festival prináša nový trojročný programový cyklus pod súhrnným názvom Ekosystémy. Zameria sa na umelecký prieskum environmentálnych, kultúrnych či vedeckotechnických väzieb v našej spoločnosti.

Umelecké dielo Echo, ktoré vzniklo špeciálne pre Signal Festival, prináša čerstvý vietor do žánru videomappingu. Príroda, životné prostredie, prepojenie človeka s neviditeľnými, a napriek tomu životne dôležitými prírodnými procesmi. To všetko sú motívy, z ktorých videomapping na Karlínskom námestí vychádza. Autorom projekcie je audiovizuálne štúdio Flightgraf, ktoré vzniklo v Tokiu v roku 2013. Medzi jeho výrazné projekty patrí monumentálne videomapping Sand of Light pre Katar 2022, predstavilo sa aj divákom Milano Design Week 2022.

Signal Festival rozsvieti aj ikonické dielo...
Signal je festival digitálnej a kreatívnej...
+3Festival spája súčasné vizuálne umenie, mestský...

Videoprojekcia na budovu Mestskej knižnice na Mariánskom námestí prepojí históriu a moderné technológie. Využíva pritom umelú inteligenciu aj programované robotické svetlá, ktoré celú animáciu fasády rozširujú do priestoru. Autorom videomappingu s názvom Luminary Glyphs je maďarský umelec András László Nagy. Študoval výtvarné umenie a klasickú hudbu, dnes kombinuje to najlepšie z oboch odborov. Obe videomappingové projekcie sú zadarmo.

Signal Festival mení verejný priestor Prahy. „Väčšina umeleckých diel vzniká každý rok špeciálne pre festival. Jedenásty ročník ale prináša novinku. Tento rok sme do programu zapojili aj permanentné umelecké inštalácie v pražskom verejnom priestore, ktoré považujeme za veľmi kvalitné a dôležité. Radi by sme tak upozornili na skvelé diela, ktoré už existujú, a predstavili ich návštevníkom festivalu v novom svetle,“ vysvetľuje riaditeľ festivalu Martin Pošta. Projekt nazvaný Satelity oživí trojicu diel, ktorá sa nachádza mimo hlavnej festivalovej trasy tohto ročníka. Ide pritom o unikátne diela, ktoré inovatívnym spôsobom pracujú s digitálnymi nástrojmi, modelovaním a konštrukciou, a ktoré súznia s tohtoročnou festivalovou témou Ekosystémy I: Prieskum.

Aerial Federica Diaza. Foto: Tomáš Slavík
signal festival Aerial Federica Diaza.

Prvým festivalovým Satelitom je osemmetrová socha z vysokopevnostného betónu Aerial (Na Horu) od konceptuálneho a multimediálneho umelca Federica Díaza. Patrónom tejto inštalácie je spoločnosť KKCG a nachádza sa vo verejnom priestore Centra Bořislavka. Monumentálne dielo ozvláštni počas Signal Festivalu projekcia „Concrete Layers“, ktorá vzniká spoluprácou Federica Díaza s vizuálnym umelcom Jánom Hladilom a hudobníkom Jonášom Rosůlkom.

Signal Festival rozsvieti aj ikonické dielo Zdeňka Sýkory Obklad štyroch vetracích komínov Letenského tunela. Základom tejto realizácie z roku 1969 bola séria nazvaná Čierno-biela štruktúra, inštalácia vznikla pomocou vlastného softvérového algoritmu, ktorý kombinuje segmenty čiernobielych geometrických tvarov. Čiernobielu štruktúru jedného z prvých českých umelcov, ktorí používali počítačovo generovaný vizuálny jazyk na tvorbu umeleckého diela, rozohrá v rámci Signal Festivalu svojimi laserovými projekciami audiovizuálny umelec David Vrbík.

Den Zeme signal slavik websize-3 Čítajte viac Svetelná inštalácia v Prahe zobrazuje premeny Zeme za posledných 20 rokov

Signal Festival predstaví aj kinetický objekt VISTA MARS od českého výtvarného umelca, ktorý pôsobí na pomedzí sochárstva, objektu a architektúry, Jiřího Příhody. Objekt je umiestnený vo verejnom priestore administratívneho areálu Rustonka v Karlíne, obsahuje exteriérovú 360° videoprojekciu skutočnej krajiny planéty Mars s reálnymi zábermi prevzatými z NASA. Patrónom inštalácie je spoločnosť White Star Real Estate.

Signal Festival
Signal je festival digitálnej a kreatívnej kultúry. Spája súčasné vizuálne umenie, mestský priestor a moderné technológie. Stal sa najnavštevovanejšou kultúrnou udalosťou v Českej republike. Program je tvorený renomovanými zahraničnými i českými umelcami z oblasti vizuálneho umenia a light designu, Signal Festival je jedným z najväčších producentov súčasného umenia u nás. Podporuje najmladších tvorcov, organizuje sprievodné programy pre odbornú verejnosť, študentov i deti. Spolupracuje s množstvom zahraničných festivalov a kultúrnych inštitúcií. Signal Festival 2023 sa koná od 12. do 15. októbra.
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Signal Festival