Letný projekt Európske filmy za euro štartuje aj v Novej Cvernovke

V letnom kine Lumiére pod Palmou diváci uvidia Leto 85 francúzskeho režiséra Francoisa Ozona, Paríž, 13. obvod, Najhorší človek na svete, Quo vadis, Aida? a zo starších filmov Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku Akiho či Améliu z Montmartru. Premietnu aj dokument Čo ste urobili Rusom? (2023).

18.07.2023 18:00
film leto 85 Foto:
Premietanie v letnom kine Lumière pod Palmou odštartuje film Leto 85 (2020) francúzskeho režiséra Franocisa Ozona, ktorý sa zároveň premietne pod hlavičkou mesiaca PRIDE.
debata

Projekt Európske filmy za euro bude možné od stredy 19. júla vidieť aj v bratislavskej Novej Cvernovke. V letnom kine Lumiére pod Palmou ho odštartuje film Leto 85 (2020) francúzskeho režiséra Francoisa Ozona.

„Zároveň sa premietne pod hlavičkou mesiaca Pride,“ informuje tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová. Pripomína tiež, že tradičný letný projekt kvalitných európskych filmov uvádza Kino Lumiére od začiatku júla aj v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). Cyklus potrvá do konca augusta.

Aký je film Leto 85

Film Leto 85 sa odohráva v Normandii v polovici osemdesiatych rokov. Rozpráva o priateľstve šestnásťročného chlapca Alexisa so starším, charizmatickým a tajomným Dávidom. Pre ešte nedospelého mladíka je ich vzájomné stretnutie plné príťažlivých zážitkov a spoznávania dospelého sveta, až kým sa všetko osudovo nezvrtne. Kino Lumière film po prvýkrát uviedlo v slovenskej premiére v decembri 2021 počas pandémie vo virtuálnej kinosále Kina doma s lektorským úvodom básnika a publicistu Michala Talla. Podľa neho „Leto 85 je na prvý pohľad až naivný príbeh letnej lásky dvoch mladých chlapcov, vystavaný prevažne z klišéovitých obrazov a fráz, aké sme už mohli vidieť a počuť v mnohých filmoch a aké ešte v mnohých uvidíme a začujeme… Kto však pozná subverzívnu a špecificky voyeuristickú tvorbu francúzskeho režiséra Françoisa Ozona, veľmi rýchlo postrehne, že viac než s imitáciou a nabiehaním na divácke trendy tu máme do činenia s komentovaním a rafinovanou recykláciou motívov, väčšinou naschvál preexponovaných a vystrelených do roviny gýča.“

Ďalšie tipy

Okrem Ozonovho filmu Lumiére pod Palmou uvedie z projektu Európske filmy za euro aj snímky Paríž, 13. obvod (2021) Jacquesa Audiarda, Najhorší človek na svete (2021) Joachima Triera, Quo vadis, Aida? (2020) Jasmily Žbanićovej. Zo starších titulov sú v ponuke divácky obľúbené filmy Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku (1989) Akiho Kaurismäkiho a Amélia z Montmartru (2001) Jeana-Pierra Jeuneta.

Audrey Tautou ako čudáčka Amélia z Montmartru,... Foto: ASFK
Audrey Tautou, Amélia z Montmartru Audrey Tautou ako čudáčka Amélia z Montmartru, ktorá prináša drobné radosti do života ľudí a sama hľadá lásku.

„Premietnu sa aj viaceré novinky, medzi nimi slovenský dokumentárny film Čo ste urobili Rusom? (2023) v réžii Michala Fuliera a Jany Bučky Kovalčíkovej,“ avizujú organizátori. Film, ktorý zachytáva každodennú realitu ukrajinského národa a ľudí odkázaných vo vojnovej krajine na pomoc druhých vznikol v koprodukcii s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko a premietnu ho za účasti tvorcov.

Program kina v Novej Cvernovke počas leta spestrí pásmo krátkych filmov z Filmového festivalu inakosti, kolekcia vybraných krátkych filmov študentov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a pásmo krátkych animovaných filmov zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ pod názvom Archeológia budúcnosti. Vstup na všetky pásma krátkych filmov je voľný. Letné kino Lumiére pod Palmou premieta do konca augusta.

4zivly diskusia v Eleuzine Čítajte viac Čo prinesú 4 živly? Témou letného filmového festivalu je svetlo

€urópske filmy za €uro v Národnej galérii

Projekt €urópske filmy za €uro uvádza Kino Lumière naďalej aj v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). Stálych divákov v týchto priestoroch má i cyklus Príbehy umenia, v ktorom dramaturgovia kina uvedú v utorok 1. augusta v nadväznosti na nedávne úmrtie významného spisovateľa dokumentárny film Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti (2021) režiséra Miloslava Šmídmajera.

Dokument o Kunderovom diele divákov zavedie do jeho rodného Brna, do čias, keď študoval a prednášal na FAMU, alebo do obdobia normalizácie, keď nemohol tvoriť a vydávať literatúru, hoci už žal úspechy v zahraničí. Film zároveň hľadá odpovede na otázky: Prečo dielo Milana Kunderu tak zaujalo po celom svete? Prečo odišiel do Francúzska a začal písať vo francúzštine? Čo je za tým, že nesúhlasil s prekladom svojich posledných románov do češtiny a prečo sa vyhýbal kamerám a publicite? Vo filme vystupujú napríklad spisovateľ, dramatik a politik Milan Uhde, herec Jiří Bartoška, režisér Jan Kačer, scenárista Jean-Claude Carrière, dramatička a scenáristka Yasmina Reza či filozof Bernard-Henry Lévy.

Madona s dietatom Čítajte viac Kino Lumière v Slovenskej národnej galérii uvedie filmy výtvarníka Vladimíra Kordoša

Diváci v programe kina v SNG nájdu aj filmové novinky či projekcie určené deťom, premietne sa napríklad animovaný ukrajinský film Mavka: Strážkyňa lesa (2023) režisérskej dvojice Oleg Malamuzhov a Oleksandra Ruban, ktorý Kino Lumière uvedie so slovenským aj ukrajinským dabingom. V cykle Music & Film sa v sobotu 29. júla premietne digitálne reštaurovaný koncertný film Ziggy Stardust & The Spiders From Mars: The Motion Picture (1973) oceňovaného režiséra D. A. Pennebakera, ktorý sa k divákom vracia pri príležitosti 50. výročia legendárneho vystúpenia Davida Bowieho. V Slovenskej národnej galérii bude Kino Lumière premietať až do otvorenia svojich zrekonštruovaných priestorov na Špitálskej ul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #letné kino