Filmový festival v Benátkach vyvolal pobúrenie, hoci sa ešte ani nezačal. Pre Polanského a Allena

Tento ročník filmového festivalu v Benátkach budí kontroverzné reakcie už pred svojím začiatkom. Svoje filmy totiž na jubilejnej 80. filmovej prehliadke okrem iných predstaví aj francúzsko-poľský režisér Roman Polanski a jeho americký kolega Woody Allen, od ktorých sa pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania odvrátil Hollywood, píše server Forbes.

26.07.2023 14:00
Režisér Roman Polanski. Foto: ,
Režisér Roman Polanski bol členom americkej Akadémie filmových umení a vied od roku 1968. Priznal, že v roku 1977 znásilnil trinásťročné dievča a o rok neskôr, deň pred vynesením rozsudku, utiekol zo Spojených štátov. Ďalšie obvinenia odmieta.
debata

Festival, ktorý sa uskutoční od 30. augusta do 9. septembra, poznamená i rozsiahly štrajk hollywoodskych hercov a scenáristov, ktorý ochromuje produkciu filmov a seriálov.

Roman Polański Čítajte viac Odvolací súd rozhodol o odpečatení spisov v prípade Polanski. Režisér si vydýchol

Pre štrajky na benátskom festivale nebude debutovať tenisová dráma Rivali talianskeho režiséra Lucu Guadagnina so Zendayou v hlavnej úlohe. Film mal byť jedným zo zlatých klincov otváracieho dňa, namiesto toho sa však objaví budúci rok. Debatu okolo festivalu však podľa amerických médií rozprúdili najmä mená Polanského, Allena a francúzskeho režiséra Luca Bessona, ktorí predstavia filmy The Palace, Coup de chance a Dogman.

Superi foto 01 Čítajte viac Zendaya ako osudová žena v novom filme režiséra filmu Daj mi tvoje meno

„Besson bol nedávno celkom zbavený všetkých obvinení. Woody Allen bol na konci 90. rokov dvakrát vyšetrovaný a zbavený viny. U nich nechápem, kde je problém,“ povedal serveru Variety umelecký riaditeľ festivalu v Benátkach Alberto Barbera. „V prípade Polanského je to paradox. Už je to šesťdesiat rokov. Polanski priznal zodpovednosť. Požiadal o odpustenie. Jeho obeť mu odpustila,“ dodal Barbera.

Woody Allen Čítajte viac Z pocty zostala hanba. Woody Allen stráca priazeň Hollywoodu

Allen, ktorého nový film je ako prvý plne vo francúzštine, bol v roku 1992 podozrivý zo zneužívania svojej adoptívnej dcéry. Vinu odmieta a v prípade nikdy nebol obvinený. Bessona od roku 2018 obvinilo niekoľko žien zo znásilnenia a ďalších sexuálnych zločinov, tento rok v júni ho však francúzsky súd obvinení zbavil. Polanski je jediným filmárom z tejto trojice, ktorý bol trestne stíhaný. Priznal sa, že v roku 1977 znásilnil trinásťročné dievča a o rok neskôr, deň pred vynesením rozsudku, utiekol zo Spojených štátov. Odvtedy bol podľa serveru Vanity Fair obvinený šesťkrát, vinu však odmieta.

Roman Polanski Čítajte viac Polanski sa bráni. Zažaloval Akadémiu filmových umení

Aj napriek silnej odozve a ťažkostiam, ktoré predstavuje štrajkujúci Hollywood, kde herci a scenáristi žiadajú lepšie pracovné podmienky, sa tento rok v Benátkach predstavia veľké mená amerického i svetového filmového priemyslu. V hlavnej súťaži sa objaví napríklad dráma Maestro o Leonardovi Bernsteinovi v réžii Bradleyho Coopera. Pre tohto amerického herca je to druhý raz, keď stál pred kamerou i za ňou. Premiéru bude mať i životopisná snímka Priscilla od Sophie Copollovej o manželke Elvisa Presleyho, kým režisér David Fincher ukáže herca Michaela Fassbendera v role vraha vo filme The Killer.

Woody Allen Mia Farrow Čítajte viac Woody Allen verzus Mia Farrowová. Kto je tu zneužitý?

Dlho očakávaná je i fantazijná snímka gréckeho filmára Yorgosa Lathimose Chudáčikovia s Emmou Stoneovou a Markom Ruffalom. Mexický režisér Michel Franco predstaví emotívnu drámu o láske, strate a pamäti Memory s Jessicou Chastainovou a Petrom Skarsgaardom.

Woody Allen Čítajte viac Woody Allen začína natáčať prvý film vo francúzštine. Vyhnali ho z Hollywoodu?

V hlavnej súťaži sa stretne so svetovými velikánmi filmu i poľská režisérka Agnieszka Hollandová so snímkou Hranica, ktorá vznikla v poľsko-česko-francúzsko-belgickej koprodukcii. V ďalšej súťažnej sekcii Orizzonti sa objaví krátka hraná snímka Morská soľ v réžii libanonskej študentky pražskej FAMU Leily Basmaovej.

Hollywood, štrajk Čítajte viac Hollywood pre štrajk pozastavuje prvé projekty. Ohrozené je pokračovanie Deadpoola či Mission: Impossible

Benátsky filmový festival je jednou z najvýznamnejších štartovacích pozícií pre umelcov dúfajúcich vo vysoké ocenenia, pripomína agentúra AP. V posledných rokoch malo na prehliadke premiéru hneď niekoľko oscarových nominácií vrátane filmov Veľryba, Víly z Inisherinu, Tár, La La Land alebo Zrodila sa hviezda.

debata chyba
Viac na túto tému: #MFF Benátky