Jánošíkove dni sú festival pre všetky zmysly. Pri terchovskej muzike vydražia aj Jánošíkov opasok

Priaznivci ľudovej kultúry si prídu na svoje počas Jánošíkových dní v Terchovej. Medzinárodný folklórny festival sa začína 2. augusta. Počas piatich dní ponúkne bohatý program plný vynikajúcej muziky, tanca, spevu a sprievodných podujatí. O popularite festivalu napovedá aj to, že mnohí účastníci si ubytovanie rezervujú aj rok vopred. Pre tých, čo sa rozhodujú na poslednú chvíľu, sú k dispozícii aspoň stanové tábory, vstupenky na mieste a, samozrejme, dobrá nálada s rezkou muzikou. "Jánošíkove dni sú festival pre všetky zmysly," hovorí dlhoročný šéfdramaturg festivalu a terchovský rodák Peter Cabadaj.

29.07.2023 07:00
Janosikove dni - konsky bozovy spriievod Foto:
Konský vozový sprievod, erbový program Jánošíkových dní, oslavuje 55 rokov.
debata (1)
Jánošíkove dni: Terchovský galavečer

Pozrite si snímky z vlaňajšieho programu terchovských muzikantov

Fotogaléria
Piatkový deň  v Terchovej predstavili svetový...
V Terchovej otvorili výstavu obrazov jubilanta...
+7Veľký úspech na terchovskom galavečere zožala...

Festival sa bude konať už 61. raz. Aký bude program?

Na desiatich pódiách sa predstaví takmer 1 650 účinkujúcich zo Slovenska, z Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Dominantné sú folklórne programy, ktoré dopĺňajú výstavy, prezentácie ľudových remesiel, tvorivé dielne, škola tanca, tanečno-hudobná šou, koncerty world music, premietanie filmov, nočné hranie a iné sprievodné akcie V Terchovej sa počas piatich festivalových dní bude konať tridsaťšesť programov na desiatich pódiách aj na rôznych iných miestach. Významnú súčasť programu tvorí samotná atmosféra festivalu, a tá je vždy vynikajúca.

Jánošíkove dni: hrá Ťažká muzika
Video
Pozrite si záznam z vystúpenia Ťažkej muziky na vlaňajších Jánošíkových dňoch. / Zdroj: TV Pravda

Tento rok sa Jánošíkove dni konajú pod heslom M.U.Z.I.K.A. Môžete to vysvetliť?

Je to akronym a znamená medzinárodné uznanie zdroja intenzívnej krásy autenticity. Chceli sme ním pripomenúť tohtoročné desiate výročie zápisu terchovskej muziky na listinu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zároveň je to pripomienka festivalu Jánošíkove dni, ktoré vznikli v roku 1963 a tento rok teda slávia 60 rokov od svojho „narodenia“. V hre čísiel síce práve chystáme 61. ročník Jánošíkových dní, ale v ľudskej reči akoby dovŕšili šesťdesiatku. K tomu treba pridať aj 55. výročie konského vozového sprievodu, ktorý tiež súvisí s muzikou, na tomto erbovom podujatí festivalu podľa tradície hrajú terchovskí muzikanti na vyzdobených vozoch ťahaných koňmi, ktoré prechádzajú dedinou. Akronym M.U.Z.I.K.A. teda vyjadruje, čo znamená muzika pre Terchovú a pre Jánošíkove dni.

janosikove dni spojene muziky terchovske Čítajte viac V Terchovej čaká hostí päť dní dobrej muziky na desiatich pódiách. Jánošíkove dni prekročili šesťdesiatku, a ešte vždy ľudí roztancujú

Spomínate konský vozový sprievod, v akej podobe ho uvidíme tento rok?

Dva roky sa počas pandémie nekonal, hoci festival bol, hygienici to vtedy nepovolili. Hoci robíme všetko, aby sa konský vozový sprievod ako erbové podujatie Jánošíkových dní zachoval, aj tu nás limitujú možnosti: gazdov furmanov je čoraz menej. Kedysi boli kone v každom druhom dvore, boli každodennou súčasťou života na dedine, sprevádzali človeka od kolísky po hrob. Aj keď dnes už dedina žije inak, rolí ubudlo a kone plnia inú funkciu ako v minulosti, konským vozovým sprievodom počas Jánošíkových dní chceme vzdať úctu práci furmanov a gazdov. Pre tých, ktorí sa stále venujú koňom, hoci ich je pomenej, sú Jánošíkove dni „vrcholom sezóny“, keď sa nimi môžu popýšiť a diváci sa tešia, keď môžu obdivovať ich majestátnosť a krásu, ešte aj za sprievodu terchovskej muziky. Vozový sprievod potiahne dvanásť párov koní a tri sólo kone a viac ich asi v budúcnosti ani nebude. To ale nič nemení na kráse tohto programu, ktorý pre mnohých predstavuje vrchol celého festivalu. Sprievod sa začne pred obecným úradom, prejde celou dedinou a pod sochou Jánošíka sa divákom predstavia furmani so svojimi koňmi a terchovské muziky.

Jánošíkove dni Čítajte viac Jánošíkove dni: Keď hrajú Terchovci, tak až do rána!

Hovoríte o „medzinárodnom uznaní zdroja intenzívnej krásy autenticity“, cítia to medzinárodné uznanie svojej autenticity aj samotní terchovskí muzikanti?

Na to by najlepšie odpovedali oni sami, ale určite sa to medzinárodné uznanie prejavuje vo zvýšenom záujme o terchovskú muziku. terchovských muzikantov pozývajú do celej Európy aj ďalej do sveta. Uznanie zápisom na listinu UNESCO má ohlas aj doma, zvýšil sa záujem mladej generácie, viac detí sa chce venovať spevu a muzike, máme dve umelecké školy a počet žiakov stúpa. Najprestížnejšie medzinárodné uznanie v oblasti kultúry a umenia, akým je zápis na listinu UNESCO, je dôkazom, že terchovská muzika už dávno prekonala hranice svojho pôvodu, že je to výnimočný fenomén, ktorý patrí celému svetu.

muzikanti, hudba, orchester Čítajte viac Terchovská muzika je v UNESCO. Aj v srdciach ľudí

Terchovskej muzike bude tradične patriť celý jeden festivalový večer. Na čo sa môžu diváci tešiť?

V sobotnom galaprograme 5. augusta sa predstaví výkvet terchovskej muziky, ale terchovskí muzikanti budú hrať počas celého festivalu aj v iných programoch, bude ju počuť na veľkých aj na malých pódiách, v krčmách, na voľných plochách, skoro na každom mieste v Terchovej. Terchovská muzika dotvára atmosféru Jánošíkových dní počas celého festivalu.

Festival hostí aj zahraničných hudobníkov, tanečníkov a spevákov. Koľko ich príde a kto bude špeciálne zaujímavý?

Festival má už tridsaťdva rokov medzinárodný charakter a za ten čas sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše 30 krajín sveta Tento rok privítame účinkujúcich z piatich iných krajín, predstavia sa v piatok večer v amfiteátri. Rumuni aj Lotyši, ktorí v žánri world music patria medzi svetové špičky, budú mať na festivale premiéru. Piatkový medzinárodný program bude v znamení etnickej hudby, ale zároveň bude prepájať generácie. V réžii muzikanta a muzikológa Vlada Moravčíka v tomto programe hudba prepojí minulosť, prítomnosť a budúcnosť.

janosikove dni -  heligonkari SZUS Akademia muzika Terchova a Heligonkovej akademie Čítajte viac Jánošíkove dni: medzinárodný galavečer a terchovský "symfoňák". Pozrite si foto a video

Môžu festivaloví hostia navštíviť aj rodný dom Juraja Jánošíka v Terchovej v osade U Jánošov?

Samozrejme, Jánošíkove dni otvárame priamo pred Jánošíkovým rodným domom, okrem hudby sa tam bude dražiť Jánošíkov opasok a dúfame, že sa počasie vydarí lepšie ako vlani a vzbĺkne aj zbojnícka vatra. Jánošíkov dom sa stal v Terchovej vyhľadávaným miestom, navštevuje ho veľa turistov aj účastníci festivalu, ľudia si už na múzeum zvykli.

Čo bude na tohtoročnom festivale iné? Alebo je jeho čaro práve v tom, že sa hlavný program prakticky nemení?

Hlavná kostra sa nemení, tú tvorí medzinárodný galaprogram, terchovský večer a záverečný galaprogram, máme silný seniorský program aj detské programy. Popri tejto základnej línii sa neustále snažíme rozširovať ponuku sprievodných programov – priestor dostanú aj iné formy ľudovej kultúry než hudba, tanec a spev, tu môžu byť aktívni všetci, ktorí inklinujú k tradičnej kultúre. Jánošíkovými dňami žije celá Terchová a my sme sa snažili pripraviť festival tak, aby ho návštevníci mohli precítiť nielen očami a ušami, ale všetkými zmyslami, aby si z Jánošíkových dní odniesli naozaj výnimočné zážitky.

Jánošíkove dni: hrajú Spojené muziky terchovské
Video
Spoločné vystúpenie terchovských muzikantov / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jánošíkove dni