Islandská komédia o lietaní so slávnym Timothym Spallom: Ako sa nebáť strachu?

Film Lietanie pre začiatočníkov sa prihovorí všetkým, ktorí sa boja lietania a majú radi absurdný humor. Téma nepozná hranice, však v komédii spojili sily filmári z Islandu, Veľkej Británie a Nemecka pod taktovkou režiséra Hafsteinna Gunnara Sigurðssona.

08.02.2024 07:00
lietanie pre začiatočníkov, film Foto:
Záber z filmu Lietanie pre začiatočníkov.
debata

Tréner v tom lieta tiež

V kolektíve sa všetko ľahšie zdoláva, aj strach z lietania. Preto je možné absolvovať kurz, ktorý pod vedením nebojácnej terapeutky zbavuje ľudí obáv z cestovania vzduchom. Môžu to byť tí, čo začínajú, ale aj skúsenejší pasažieri. Podobné kurzy nie sú bežné, a tak už v námete je istý chyták: tvári sa vážne, ale za fasádou je riadny úlet, situácia je od začiatku bizarná. Skupinku vynervovaných pasažierov, ktorí chcú so svojím strachom zabojovať, tvoria svojrázni ľudia.

Pozrite si trailer filmu Lietanie pre začiatočníkov

Sú mladí, ale je medzi nimi aj jeden starší pán, slávny spisovateľ, ktorý je aj veteránom špeciálnych jednotiek, a predsa sa bojí! Hrá ho Timothy Spall, ktorý je známy ako Peter Pettigrew z piatich filmov o Harrym Potterovi. Takýto šibalský humor vo filme dominuje. Hlavnou postavou filmu je ale developerka Sarah, o ktorej sa dozvie divák najviac, a ktorej príbeh je dejovou osou filmu.

Duna 2 Čítajte viac Február v kinách: Nový triler podľa knihy Arpáda Soltésza aj dlhoočakávané pokračovanie Duny

Ide o mladú ženu, ktorá začína nový život s novým partnerom a jeho dcérkou. Práve sa chystajú všetci traja na dovolenku do teplých krajín a Sarah chce so svojím strachom z lietania konečne skoncovať, aby sa pred nimi nekompromitovala. Zaplatí si teda kurz proti strachu z lietania a tesne pred dovolenkou podstúpi jeho dve kolá. Najprv na zemi, potom vo vzduchu (let na Island). Páči sa jej, ako je kurz zorganizovaný, páči sa jej vedúca kurzu, ktorá, žiaľ, ochorie a vedenia sa ujme jej neskúsený asistent. Má pasažierov naučiť nebáť sa letu, ale – sám v tom začne lietať, strach ho neminie. Podobne aj ostatné postavy, ktoré sa majú zbaviť neurózy, no sú čoraz viac vytočené.

Obnažené nervy

Toľko teda expozícia vtipného filmu, ktorý netradičným spôsobom rozvíja netradičnú tému. Možno pre istú strohosť ho niektorí diváci považujú za nudný, ale kto si ho dešifruje, pobaví sa. A ocení aj príbeh, ktorý je vlastne o láske. Hoci je skupinka izolovaná v priestoroch letiska a lietadiel, do príbehu sa dostáva čoraz viac zo súkromia postáv. Hlavná hrdinka Sarah (Lydia Leonard) napríklad tŕpne, či stihne odlet na dovolenku, ktorý mal nasledovať hneď po kurze.

Samozrejme, všetko sa pokazí a časový harmonogram nebude sedieť, zaľúbenci sa minú. Sarah prežíva stavy napätia z lietania aj z lásky, jej tvár je väčšinou kamenná, ako sa patrí na frekventanta kurzu odvahy, ale divák vidí to zúfalstvo a bezradnosť v duši. Inak to nemajú ani ostatní účastníci kurzu. Ich nervy sú napäté a v takej situácii sa vyhrocuje všetko. Dvojica influencerov sa napríklad zamotáva do virtuóznych zvád – výborne je stvárnená ich búrlivá a súčasnou terminológiou nabitá komunikácia.

O nič lepšie nie je na tom ani onen slávny spisovateľ, veterán, ktorý sa bojí azda najviac. Bodaj by nie, však lietadlo sa dostane do silných turbulencií, pri ktorých ani odvážlivcom nie je všetko jedno a horlivo sa pripútavajú. No stane sa, že niekto práve vtedy nesedí na svojom mieste, dokonca by sa rád odvážne pozrel do pilotnej kabíny, ale namiesto toho sa začne plaziť po lietadle. Ozaj dobrá škola!

Kríza na Islande

Cvičný let končí, z lietadla vystúpia všetci ako zmagorení, ale – sú na Islande! No chceli by sa radšej hneď aj vrátiť, lebo prichádza snehová búrka. Odletieť nie je možné, a tak ich čaká noc v exkluzívnom welness hoteli. Noc je to rozhodujúca, vzťahy v skupinke sa kryštalizujú, komplikujú a vrcholia. Je menej akcie, hoci Sarah beží polonahá po snehu do unikajúceho auta, a viac psychologickej kresby.

Ani vo vyhrotených situáciách však Sarah nestráca výraz pokerového hráča a snaží sa dôstojne prežiť svoju citovú krízu. Partner jej totiž neberie telefón. Asi sa hnevá, však ju ešte pred kurzom zazrel v náručí leteckého kapitána. Veseloherné nedorozumenia sú však len zlomkom tohto príbehu, tvorcovia pracujú s inteligentným humorom a zdanlivou všednosťou. Príbeh pôsobí až stiesnene, decentne, ale v jeho útrobách sa skrýva bohatý dej, až divočina.

Hladké pristátie

V skupinke sa stupňuje panika. Neskúsený tréner si nevie rady, organizácia zlyháva, skupinke hrozí rozpad a volí rýchly únik z Islandu. Deje sa to za dobrodružných okolností. Tu už si užijú aj milovníci akčných filmov. Komédia je urobená pestro, s veľkým vkusom, vo výrazových prostriedkoch sú tvorcovoia skôr zdržanliví a decentní, ale vyvolávajú smiech. V závere filmu sa účastníci kurzu dostanú aj do nákladného lietadla, ktoré nie je také pohodlné ako to civilné. Tam sa nedá vôbec pripútať, a tak sa zdá, že film vyvrcholí poletovaním pasažierov vo voľnom priestranstve trupu lietadla, ktoré letí bez nákladu. No bude to inak, než by ste čakali, režisér ukázal, že svoj film má premyslený a opakovane prekvapuje. Pasažieri dostali lekcie z odvahy lietať, ale aj žiť.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky

Lietanie pre začiatočníkov/ Island, Veľká Británia, Nemecko, 2023 / r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson / h. Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Rumpf, Sverrir Gudnason, Simon Manyonda, Rob Delaney, Björn Hlynur Haraldsson, Emun Elliott, Gina Bramhill

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Island #komédia #Lietanie pre začiatočníkov