Dvanásť umelcov z Paríža, Londýna či Berlína vystavuje v Modre. Obľubujú tému noci, tmy a hier predstavivosti

Temno má svoj pôvab a tají obrazy. Svedčí o tom výstava s poetickým názvom A ticho prichádza noc. Pozrieť si ju možno v ZOYA Museum by Steinhauser Gallery na Partizánskej ulici v Modre do konca decembra. Je to medzinárodná kolekcia, diel, ktoré sa plne hodia do obdobia, keď sa skoro stmieva a chystajú sa vianočné sviatky. Diela sú až rozprávkové. Kurátorka Kristína Zaťko Jarošová spolu s Patrikom Steinhauserom predstavujú dvanásť umelcov z rôznych krajín, obľubujúcich tému noci, tmy a hier predstavivosti.

25.11.2023 07:00
Kristina Jarosova ZOYA Museum Foto:
Výstava A ticho prichádza noc predstavuje dvanásť umelcov z rôznych krajín, obľubujúcich tému noci, tmy a hier predstavivosti. Na snímke kurátorka Kristína Zaťko Jarošová pred obrazom Wolfe von Lenkiewicza z Veľkej Británie, ktorý kombinuje tradičnú techniku olejomaľby s novodobými možnosťami umelej inteligencie. Umelec tak vytvára jedinečný vizuálny jazyk. Jeho obraz na výstave nadväzuje na mytologický príbeh boha Dia, ktorý vo forme krásneho bieleho býka (tu vo forme zebry) zlákal a uniesol mladú Európu cez rozbúrené more až na ostrov Kréta.
debata
V Modre vystavuje dvanásť umelcov z rôznych krajín

V Zoya Museum otvorili výstavu A ticho prichádza noc.

Fotogaléria
Výstava A ticho prichádza noc predstavuje...
Jina Park (Kórea) vytvára fascinujúce...
+11Galéria ponúka tiež komentované prehliadky,...

Organizátori svoj zámer približujú aj citátom z knihy Jeana-Luca Nancyho Základ obrazu: „Noc je priestor, kde sa forma odpútava z ukotvení a do určitej miery sa stane neviditeľnou." To je práve priestor pre fantáziu! V tme sa dá snívať, vidieť nejestvujúce, a to baví umelcov. „Nečakanou odchýlkou od známeho a konvenčného spochybňujú definované pravdy. Podnecujú predstavivosť a kritické myslenie, tvoria nové javy, súvislosti a identity. Prostredníctvom provokatívnych a podmanivých umeleckých diel skúmajú tajomné zákutia temnôt, súhru medzi fantáziou a realitou, vedomím a podvedomím, autenticitou a imitáciou,“ hovorí Kristína Zaťko Jarošová s prísľubom prekvapenia. Umelci vedia dať tvar aj neviditeľnému.

Výstava Ašot Haas Čítajte viac Ašot Haas je aj vynálezcom a mágom. Pozrite sa, ako neviditeľné častice mení na zlato

Svet má Modru rád

Na výstave A ticho prichádza noc je tridsať obrazov od dvanástich výtvarníkov. V centre pozornosti je síce zvláštna estetika melanchólie, ba až mystiky, ale celkovo pôsobí expozícia vitálne a plnokrvne. Má v sebe svetlo i vzduch. Galéria je totiž obklopená vinicami a prírodou, takže umelecký zážitok je aj zemitý.

A ako vznikla táto kolekcia? Poznali zahraniční výtvarníci mestečko Modru? Sú to starší či mladší umelci? „S kolegom Patrikom Steinhauserom sme sa rozhodli prezentovať najmä strednú generáciu etablovaných, ale aj mladších výtvarníkov, ktorí pôsobia v metropolách umenia ako Paríž, Londýn či Berlín. Ich diela spája najmä akási snová, surreálna či až divadelná atmosféra, v ktorej zobrazujú individuálnu skúsenosť, emócie, spomienky a sny. Zaoberajú sa však aj témou sociálnej nerovnosti a zložitých vzťahov medzi ľuďmi, históriou a prírodou,“ vysvetľuje kurátorka a dodáva, že výstava má hlbší obsah, než sa na prvý pohľad zdá.

Galéria ponúka tiež komentované prehliadky,... Foto: Kikinder
Zoya Museum A ticho prichádza noc Galéria ponúka tiež komentované prehliadky, ktoré návštevníkov uvedú do sveta umenia a priblížia autorov.

Prináša podnety na premýšľanie o dnešnom svete, umožňuje konfrontáciu slovenskej umeleckej scény s medzinárodnou, čo sa nám zíde ako soľ. Táto galéria je na kontakty vhodná, Modra sa všetkým páči. „Kvalitné umenie nepozná hranice a nemalo by mať len lokálny kontext. Každou podobnou prezentáciou vnímame zvýšený záujem nielen zo strany umelcov, ale aj od zahraničných zberateľov, inštitúcii i médií. Väčšina z výtvarníkov prišla aj na vernisáž a boli príjemne prekvapení možnosťami, ktoré naša umelecká scéna ponúka,“ hovorí kurátorka. Ponúka tiež komentované prehliadky, ktoré návštevníkov uvedú do sveta umenia a priblížia autorov. Dajú sa spojiť s rodinným výletom, lebo všetko je v krásnej prírode.

Jina Park (Kórea) vytvára fascinujúce... Foto: ZOYA Museum by Steinhauser Gallery
Jina Park Zoya Museum Jina Park (Kórea) vytvára fascinujúce prostredie pripomínajúce divadlo, ktoré pozýva divákov na surreálnu cestu časom. jej obraz je súčasťou výstavy v ZOYA Museum v Modre.

Vystavuje aj Marek Kvetan

Na výstave je dvanásť umelcov, každý z inej krajiny. Slovensko prezentujú diela Marka Kvetana, ktoré zaujmú vďaka multimediálnosti a využitiu nových technológií. Najnovšie sochy, ktoré boli vytlačené na 3D tlačiarni, zobrazujú podobu ľudskej kosti na ozdobnom piedestáli. Zaujímavý je aj Wolfe von Lenkiewicz z Veľkej Británie, ktorý kombinuje tradičnú techniku olejomaľby s novodobými možnosťami umelej inteligencie. Vytvára tak jedinečný vizuálny jazyk. Jeho obraz na výstave nadväzuje na mytologický príbeh boha Dia, ktorý vo forme krásneho bieleho býka (tu vo forme zebry) zlákal a uniesol mladú Európu cez rozbúrené more až na ostrov Kréta.

Postavy Richarda Stipla (Česko)  sú často... Foto: Kikinder
Richard Stipl Zoya Museum Postavy Richarda Stipla (Česko) sú často zdobené firemnými logami a tetovaniami, zobrazuje ich nahé, čím vyjadruje zraniteľnosť i zložitosť existencie. Obraz je vystavený v Zoya Museum v Modre.

Znepokojujúca reprezentácia ľudskej podoby v diele Marka Velka (Francúzsko) je zasa obohatená o silnú symboliku. Používa masky a prestrojenia, skúma pocity odcudzenia a premeny známeho na neznáme. Primárne pracuje s dreveným uhlíkom a grafitom na papieri. Postavy Richarda Stipla (Česko) sú často zdobené firemnými logami a tetovaniami, zobrazuje ich nahé, čím vyjadruje zraniteľnosť i zložitosť existencie. Jina Park (Kórea) vytvára fascinujúce prostredie pripomínajúce divadlo, ktoré pozýva divákov na surreálnu cestu časom. To je len ukážka tvorby niekoľkých z autorov, ale aj z nej vidno, že výstava ponúka množstvo prekvapujúcich zážitkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoya múzeum