Najlepší slovenskí ilustrátori a známe osobnosti vytvorili vianočné pohľadnice na pomoc deťom s epilepsiou

Vychytení slovenskí ilustrátori si už po štvrtýkrát pred Vianocami našli čas, aby investovali talent do tvorby vianočných pohľadníc. Ich kúpou môžu ľudia získať nielen unikátne kreslené diela, ale aj pomôcť deťom s epilepsiou. Projekt Fialové Vianoce spája po prvýkrát nielen ilustrátorov ale aj známe slovenské osobnosti, ktoré do pohľadníc pripravili priania.

30.11.2023 09:00
rezna-rotated Foto:
Autorkou pohľadnice je Adela Režná.
debata

Fialové Vianoce sú projektom manželov Škovierovcov z občianskeho združenia Meli Beli. „Milujem detské knihy. Cez dcérku Ninku, ktorá je malý knihomoľ, mi ich prešlo za desať rokov rukami viac ako kedykoľvek predtým. Ale musím sa priznať, že často ich v kníhkupectvách beriem do rúk ani nie kvôli pútavému nadpisu či obsahu, ale práve pre nádherné ilustrácie. Na Vianoce som vždy zvykla posielať vlastnoručne vyrobené pohľadnice. Práve tu skrsla myšlienka, či by tvorcovia tých nádherných kresieb nemohli byť spojivkom medzi ťažko chorými deťmi a ľuďmi, bez ktorých finančnej pomoci by mnohé rodiny nezvládli napĺňať ich potreby,“ povedala Andrea Škovierová Dragošeková, ktorá je sama mamou ťažko chorej Melánie, po ktorej je OZ pomenované.

Vianočná pohľadnica ilustrovaná Nikolou Aronovou.
Vianočná pohľadnica ilustrovaná Danielou...
+5Autorkou pohľadnice je Tamara Šimončíková...

Nájsť pre projekt „správnych“ ilustrátorov nebol podľa Andrey problém. „Úžasne nadaných ilustrátorov, o ktorých vedia i za našimi hranicami, máme na Slovensku naozaj požehnane. Spomeniem napríklad Adriána Macha, ktorého ilustrácie označilo vydavateľstvo Harryho Pottera za jedny z najkrajších na svete. No a čo je podstatné, za štyri roky sme sa nestretli ani s jedinou odmietavou odpoveďou. Rok čo rok nastáva skôr opačný problém, rozhodnúť sa, koho v danom ročníku neoslovíme. Dokonca sa nám začínajú ilustrátori ozývať sami.“

Fialové Vianoce od počiatku poctili a podporili umelci ako Hedviga M. Gutierrez, Michaela Chmelíčková, Vladimír Král či Martin Kellenberger, tiež Marek Mertinko, Dominika Šikulincová alebo Veronika Klímová a iní. Tento rok sú za ôsmymi pohľadnicami, ktorých spoločným menovateľom je fialová farba, čo je farba epilepsie, opäť zvučné mená ako Daniela Olejníková, Adela Režná, už spomínaný Adrián Macho či Ján Kurinec. Pridala sa k nim i grafická dizajnérka Henrieta Ondrejková, ktorá má s epilepsiou i osobnú skúsenosť.

Autorkou pohľadnice je Tamara Šimončíková... Foto: Meli Beli
simoncikova Autorkou pohľadnice je Tamara Šimončíková Heribanová. Okrem toho vytvorila aj vianočné vinše.

Medzi ilustrátormi možno prekvapí meno Tamary Šimončíkovej Heribanovej, ktorá je známa skôr ako spisovateľka. „Tamaru sme pôvodne oslovili kvôli tohtoročnej novinke v projekte, ktorou sú vianočné vinše. Viem, aké môže byť únavné vymýšľať celej rodine vianočné prianie, a tak skrsla myšlienka ponúknuť ľuďom, ktorí si kúpia naše pohľadnice i vianočný vinš, aby ich tak mohli rovno poslať svojim blízkym,“ objasňuje Andrea, ktorá dodáva, že na ilustrovanie sa Tamara Šimončíková Heribanová po napísanií priania ponúkla sama.

Adrián Macho ilustroval vianočného škriatka,... Foto: Meli Beli
macho Adrián Macho ilustroval vianočného škriatka, ktorý má namiesto soba veľrybu.

Okrem Tamary sú pod vianočnými vinšami podpísaní i Braňo Jobus, Vlado Krausz, Miško Hvorecký, FÍHA tralala či Adela Vinczeová.

Čaro charitatívnych pohľadníc je znásobené neraz i zhmotnením osobných zážitkov z detstva samotných ilustrátorov. Na pohľadnici od Tiny Minor tak napríklad nájdete jej miláčika Suri a dievčatko ťahajúce na saniach stromček z lesa.

BIB 2023 ilustacna snimka Čítajte viac V Bratislave sa zišlo to najlepšie z celého sveta. Začalo sa Bienále ilustrácií. Pozrite sa, kto získal Zlaté jablká

Za každou fialovou pohľadnicou je však vždy i druhý príbeh – ten, ktorý deťom s epilepsiou napísal osud sám. Príbehy detí a pohľadnice nájdete na www.fialovevianoce.sk . Získané finančné dary idú rodinám detí s epilepsiou na úhradu liekov, terapií či špeciálnych zdravotníckych pomôcok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tamara Heribanová #Vianoce #daniela olejníková #ilustrácia #epilepsia #pohľadnica