V Bratislave sa zišlo to najlepšie z celého sveta. Začalo sa Bienále ilustrácií. Pozrite sa, kto získal Zlaté jablká

Bratislava sa už po 29 raz stáva hlavným mestom svetovej ilustrácie pre deti a mládež. Bienále ilustrácií Bratislava patrí medzi vrcholné kultúrne podujatia medzinárodného kalibru a potrvá dva mesiace, do 3. decembra. „Zišlo sa tu to najlepšie z najlepšieho vo svete ilustrácií detských kníh, 275 ilustrátorov a ilustrátoriek z 36 krajín s 2 072 ilustráciami z 355 kníh,“ pripomenula generálna komisárka BIB Zuzana Jarošová. Medzinárodná súťažná prehliadka originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež Bienále ilustrácií Bratislava len pred pár dňami otvorila svoj 29. ročník a predstavuje to najlepšie, čo vo svete detskej ilustrácie vzniklo. Tohtoročné BIB má však viacero noviniek.

10.10.2023 06:00
BIB 2023 ilustacna snimka Foto:
Desaťčlenná medzinárodná porota, ktorej predsedala pani Margaret Anne Suggs z Írska, hodnotila 2072 originálov ilustrácií.
debata

Krásu treba dávkovať

Každá krajina dostala možnosť prihlásiť na BIB 2023 desať ilustrátorov či ilustrátoriek, ktorí ich budú reprezentovať. V tomto roku mal záujem reprezentovať Slovensko rekordný počet tvorcov, až 43 ilustrátorov so 61 knihami. Desaťčlenná medzinárodná porota, ktorej predsedala pani Margaret Anne Suggs z Írska, hodnotila celkovo 2 072 originálov ilustrácií z celého sveta, ktoré sa dostali do výberu svojej krajiny.

Najkrajšie ilustrácie detských kníh z celého sveta

BIB 2023: Pozrite si ilustrácie ocenené medzinárodnou porotou Bienále ilustrácií Bratislava.

Fotogaléria
Grand Prix BIB 2023: Anna Cunha, Brazília.
Zlaté jablko BIB 2023: Anete Bajāre-Babčuka,...
+14Zlaté jablko 2023: Daniel Torrent, Španielsko.

Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry udelila ceny najlepším ilustrátorom – Grand Prix, 5 Zlatých jabĺk, 5 Plakiet. Všetky ocenené ilustrácie aj s originálnymi knižkami, z ktorých pochádzajú, nájdu záujemcovia tento raz v budove Bibiany, domu umenia pre deti. A pretože krásu treba dávkovať, na ďalších miestach sú otvorené viaceré sprievodné výstavy v priestoroch galérií a inštitúcií. Všetky sú v centre mesta, nie ďaleko od seba.

V Dvorane ministerstva kultúry je umiestnená výstava Sieň slávy, ktorá predstavuje nositeľov tých najvyšších ocenení v oblasti literatúry pre deti a mládež z posledného obdobia. Elena Odriozola je držiteľkou Grand Prix BIB 2021, Suzy Lee získala Cenu Hansa Christiana Andersena 2022 za ilustráciu a spisovateľku Marie-Aude Murail vlani ocenili Andersenovou cenou za literatúru. Sieň slávy v budove ministerstva kultúry je návštevníkom prístupná vždy od utorka do nedele od 13. do 18. hodiny, vstup je voľný.

Čo nás spája? Fantázia, radosť a krása na BIB 2023

Pozrite si ochutnávku tohtoročného Bienále ilustrácií Bratislava.

Fotogaléria
Septembrovú prechádzku po centre Bratislavy...
Na Bienále ilustrácií Bratislava sa stretnú...
+4Mexická ilustrátorka irma Bastida Herrera už na...

Neďaleko Bibiany, na Hviezdoslavovom námestí, možno vidieť exteriérovú výstavu Čo nás spája, ktorá je ochutnávkou BIB 2023. Zaujímavá je tým, že jedinečné ilustrácie z celého sveta spája do neobvyklých dvojíc, ktoré delia tisícky kilometrov, ale napriek tomu sú si blízke.

V Galérii mesta Bratislavy, v Pálffyho paláci, je výstava držiteľov Ceny detskej poroty od roku 1993až do roku 2021. „Počas 29 ročníkov Bienále ilustrácií Bratislava sa ešte nestalo, že by sa medzinárodná odborná porota zhodla pri hodnotení ilustrácií s detskou,“ dodáva Zuzana Jarošová. Pohľad detí však považuje za nielen zaujímavý, ale aj dôležitý.

Poctu slovenskému výtvarníkovi svetového mena Miroslavovi Cipárovi môžu návštevníci zložiť prehliadkou výstavy jeho diel v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Jeho ilustrácie poznajú generácie detských čitateľov a je aj tvorcom známeho loga BIB, stál pri samom zrode Bienále. Deti si Cipára môžu aj nakresliť, resp. kresliť podľa jeho postavičiek na niektorom z workshopov. Ďalších slovenských ilustrátorov a ilustrátorky deti spoznajú na kreatívnych workshopoch v Starej tržnici.

Smatana Oranzove pandy Čítajte viac Pandy vo vani? Hasiči s manikúrou? Dobrosaurus bude zbierkou príbehov o dobre

Lacnejšie aj zadarmo

Ďalšou novinkou Bienále je priateľskejšia cena vstupného – niekde nižšia, no na väčšinu sprievodných výstav je vstup bezplatný, aj keď ide naozaj o výnimočný zážitok.

Po prvý raz sa na Slovensku predstavuje napríklad medzinárodná putovná výstava z Číny. Pod názvom „Vidíme sa!“ prináša výber 50 ilustrácií z desiatich najkrajších obrázkových kníh pre deti a mládež z minulého roku (ocenených cenou „Panda Honorary“) a zároveň predstavuje 25 ilustrácií piatich čínskych autorov a autoriek ocenených Zlatým jablkom v histórii Bienále ilustrácií Bratislava. Výstava čínskych ilustrácií je otvorená od utorka do piatka poobede v galérii F7 na Františkánskom námestí.

V Zichyho paláci je otvorená unikátna Zbierka ilustrácií pre deti od 3+ galerie. Výstavu tvorí sto originálov od šestnástich európskych ilustrátorov, ktoré patria do najväčšej medzinárodnej zbierky originálov detskej knižnej ilustrácie v celej Európe. Zbierku získalo mesto Český Krumlov od svetoznámeho vydavateľa a nositeľa Zlatého benátskeho leva za zásluhy v oblasti kultúry Otakara Božejovského von Rawennoff a počas dvoch mesiacov ju teraz možno vidieť v Bratislave vždy od utorka do nedele popoludní, vstup je voľný.

SNG prehliadka rekonštrukcia Čítajte viac Vyhlásili laureátov ceny za architektúru CE.ZA.AR 2023

Na Západnej terase Bratislavského hradu vystavujú Tri dámy ilustrácie, ocenené počas minulého BIB. Jana Kiselová-Siteková je držiteľkou Ceny Poštovej banky BIB 2021, Zuzana Bočkayová Bruncková získala Cenu primátora Bratislavy a Fabienne Delacroix bola na uplynulom BIB favoritkou detskej poroty. Ďalšími výstavami sa k BIB 2023 pripája aj SNM – Múzeum židovskej kultúry, Poľský a Bulharský inštitút.

„Celý svet obrázkových kníh pre deti a mládež považuje Bienále ilustrácií Bratislava za mimoriadne úspešný príbeh,“ dodáva Zuzana Jarošová, generálna komisárka BIB, predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB. „Kľúčom k úspechu je, že od svojho vzniku v roku 1967 podnes je postavené na spolupráci s najvýznamnejšími medzinárodnými organizáciami IBBY a UNESCO.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále ilustrácií Bratislava