Pandy vo vani? Hasiči s manikúrou? Dobrosaurus bude zbierkou príbehov o dobre

Ilustrátor a animátor Martin Smatana počas umeleckej karantény vyťahuje pozitívne správy a robí z nich ilustrácie.

24.01.2021 14:00
Smatana Oranzove pandy Foto:
Tento dobrý skutok sa udial v Novom Južnom Walese (Austrália). Riaditeľ zoologickej záhrady si zobral k sebe domov červené pandy, aby ich zachránil pred požiarom. Je súčasťou knihy Dobrosaurus Martina Smatanu.
debata

Túžba po menej negatívnych správach doviedla oceňovaného ilustrátora a animátora Martina Smatanu k tomu, aby vymyslel svoj projekt Dobrosaurus. Autor animovaného filmu Šarkan, ktorý získal viac ako 40 ocenení z celého sveta, pripravuje knihu, ktorá bude plná dobrých skutkov. „Stalo sa už akýmsi pravidlom, že z masmediálneho priestoru sa na nás prirodzene valí množstvo negatívnych informácií. Človek, ktorý je odkázaný len na správy z médií, postupne nadobúda pocit, že svet sa rúti do záhuby a nič nie je také ako kedysi,“ hovorí rodák zo Žiliny.

„V skutočnosti sa však na svete každý deň udeje aj veľa pozitívnych vecí. Rozhodol som sa preto raz za čas vybrať jednu dobrú správu zo sveta a vyrobiť k nej veselú ilustráciu,“ dodáva animátor.

Nejde iba o správy globálnych rozmerov, ale aj o malé, úsmevné alebo inšpiratívne gestá. Jednou zo správ z projektu Dobrosaurus je príbeh muža v Japonsku, ktorý strávil dva roky sadením tisícov kvetov, aby sa jeho slepá žena mohla nadýchať ich vône. Alebo ako sa 85-ročná babka priznala vnukovi, že nikdy nevidela hory. Odvtedy spoločne precestovali 40 000 km cez 38 štátov a navštívili 29 národných parkov.

zväčšiť Kniha Dobrosaurus prinesie príbeh z amerického... Foto: Martin Smatana
Smatana Dobrosaurus Hasici s nalakovanymi nechtami Kniha Dobrosaurus prinesie príbeh z amerického Utahu, kde požiarnici rozptýlili preľaknuté dievčatko po autonehode tým, že si od nej nechali nalakovať nechty.

„Rád by som ľudí povzbudil a ukázal im, že okolo nás sa každý deň deje aj množstvo dobrých vecí, ktoré prispievajú k zlepšeniu nálady a formujú optimistický pohľad na svet,“ hovorí Martin Smatana. „Dúfam, že čitateľ si takúto knižku prelistuje a uvedomí si, že takéto malé skutky môže z času na čas urobiť aj on sám,“ dodáva ilustrátor.

Na projekte Dobrosaurus pracoval počas prvej vlny pandémie dva mesiace aj v žilinskej Novej synagóge vďaka Umeleckej karanténe. Tento program prichýlil umelcov od apríla do júna v žilinských kultúrnych centrách Nová synagóga a Stanica Žilina-Záriečie, kde im poskytli pokojné miesto pre tvorbu.

zväčšiť Dobré skutky sa dejú aj na Slovensku! Animátor... Foto: Martin Smatana
Smatana Zilinski knihkupci Dobré skutky sa dejú aj na Slovensku! Animátor Martin Smatana, rodák zo Žiliny, nezabudol podchytiť dianie v Žiline, kde zo zatvoreného kníhkupectva počas pandémie rozvážali kníhkupci knižky ku svojim zákazníkom na kolobežkách a bicykloch.

„Postupne prešiel s množstvom odpadového textilu, ktorý používa v aktuálnom projekte, všetkými miestnosťami, ktoré boli voľné, robil na balkóne, v kancelárii, aj sklad premenil na ateliér,“ spomínajú na Martina Smatanu ľudia z občianskeho združenia Truc sphérique, ktoré obe kultúrne centrá prevádzkuje a poskytuje umelecké rezidencie počas celého roka.

zväčšiť Táto príhoda sa udiala na Phillip Island v... Foto: Martin Smatana
Smatana Svetriky pre tucniakov Táto príhoda sa udiala na Phillip Island v Austrálii. 109 - ročný starček uštrikoval vlnené svetríky pre tučniaky postihnuté únikom ropy do oceánu, vďaka ktorým ostala ich koža a srsť naďalej suchá.

Ilustrátor vyzýva aj ostatných, aby mu poslali námety na dobré skutky, ktoré sa odohrávajú v ich okolí. Z vybraných vytvorí textilné ilustrácie, ktoré sa stanú súčasťou knihy Dobrosaurus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Animátor #Truc sphérique #Martin Smatana #Dobrosaurus #Nová synagóga Žilina