Spoznáte svoje obľúbené hračky z čias socializmu? Nájdete ich v Národnom múzeu

Československo bývalo hračkárskou veľmocou a staršie ročníky aj stredná generácia si iste pamätajú mnohé dizajnové kúsky, s ktorými sa ako deti hrávali doma či v škôlke. Ikonická mačka s harmonikovým bruškom podľa návrhu Libuše Niklovej alebo drevený "skladačkový" nábytok zo škôlkarskej triedy, ale aj maňušky či domčeky pre bábiky nájdete na výstave v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave na Vajanského nábreží. Výstava nazvaná Deťom na mieru potrvá do 29. februára 2024.

03.12.2023 07:00
vystava hracky snm Foto: ,
Ikonický kocúr návrhárky Libuše Niklovej zo 60. rokov.
debata
Spoznáte svoje obľúbené hračky z čias socializmu? Nájdete ich v Národnom múzeu
Video
Kurátorka o výstave Deťom na mieru. / Zdroj: TV Pravda

Deťom na mieru

Výstava, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum a a Uměleckoprůmyslové museum v Praze predstavuje unikátny dobový dizajn prostredníctvom vybraných diel českých a slovenských výtvarníkov v dobe socialistického Československa. Zastúpené sú to hračky od 50. rokov do 80. rokov, ktoré „padli deťom do ruky“ – mali poskytovať dostatočný priestor pre fantáziu, kvalitné výtvarné prevedenie a dokonalé spracovanie.

Hračky deťom na mieru

Spoznáte svoje obľúbené hračky z čias socializmu?

Fotogaléria
Výstava, ktorú pripravilo Slovenské národné...
Ikonický kocúr návrhárky Libuše Niklovej zo 60....
+9Na výstave sú zastúpené hračky od 50. rokov do...

„Dobrá hračka má byť prispôsobená veku dieťaťa, z trvanlivého materiálu, bezpečná a mať estetickú kvalitu, byť výchovná a podporovať fantáziu, aby pomáhala dieťaťu rozvíjať sa,“ približuje Helena Koenigsmarková, emeritná riaditeľka Uměleckoprůmys­lového musea v Praze. Nie všetky vystavené hračky bolo možné kúpiť v obchode, niektoré existovali len v prototype alebo sa vyrábali len v obmedzených sériách.

Výstava Deťom na mieru v Slovenskom národnom... Foto: Pravda, Robert Huttner
vystava stare hracky snm Výstava Deťom na mieru v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave na Vajanského nábreží potrvá do 29. februára 2024. Nájdete na nej aj nábytok pre škôlky, na snímke v popredí súbor variabilného nábytku od architekta Františka Vránu.

Jadro výstavy tvoria exponáty zo zbierok Uměleckoprůmys­lového musea v Praze, doplnené o dôležité ukážky tvorby vybraných autorov z iných múzeí a súkromných zbierok z Českej republiky a zo Slovenska. Zástupkyne pražského múzea zaujali drevené hračky Mariána Hubu, ktoré nepoznali a oceňujú najmä ich dizajn, vďaka ktorému doslova „padnú deťom do ruky“.

Aká je dobrá hračka a ako sa dostane do múzea
Video
Emeritná riaditeľka Helena Koenigsmarková budovala zbierku hračiek v Umeleckopriemyselnom múzeu v Prahe. / Zdroj: TV Pravda

„Existoval výrobný podnik Comenium, ktorý spolupracoval s výtvarníkmi a do škôl a škôlok objednával veľmi výnimočné návrhy, ako napríklad súbor variabilného nábytku od architekta Františka Vránu, ktorý je tiež súčasťou výstavy. Časť výstavy tvorí knižná grafika z produkcie Studia Albatros, ktoré združovalo výtvarníkov nadväzujúcich na moderné trendy v maliarstve. Títo výtvarníci vytvárali veľmi originálne papierové hračky, vystrihovačky šité na mieru deťom rôzneho veku, mysleli aj na deti, ktoré ešte nevedia narábať s nožničkami aj na tie, ktoré to už vedia a hračky prispôsobili rôznemu veku,“ približuje kurátorka výstavy Lucie Skřivánková z Uměleckoprů­myslového musea v Praze.

Dizajnérov, ktorí navrhovali pre deti podľa ich potrieb bolo viacero, napríklad Černá (1931 – 2009), Viktor Fixl (1914 – 1986), Vladimír Fuka (1926 – 1977), Vít Grus (1896 – 1981), Marie Hozmanová (1942), Marián Huba (1949), Jarmila Jeřábková (1945), Vladimír Kompánek (1927 – 2011), Vojtěch Kubašta (1914 – 1992), Václav Kubát (1934), Janka Menkynová (1946), Alois Mikulka (1933), Daisy Mrázková (1923 – 2016), Libuše Niklová (1934 – 1981), Květa Pacovská (1928 – 2023), Zdenek Seydl (1916 – 1978), Jana Sigmundová (1940 – 2011), Dezider Tóth (1947), Vincenc Vingler (1911 – 1981) a František Vrána (1934 – 2013).

Z výstavy autorských hračiek Deťom na mieru v SNM. Foto: Robert Huttner
vystava stare hracky snm Z výstavy autorských hračiek Deťom na mieru v SNM.

Hračkárska veľmoc

Na výstave sú zastúpené aj plastové hračky zo 60. rokov.,,Veľa ľudí spozná kocúra a ďalšie zvieratká z vodovodných rúrok od Libuše Niklovej. Návštevníci si možno spomenú aj na výrobky českého ÚLUV a slovenského ÚĽUV, ktoré sa dali kúpiť v ich predajniach. Českú stranu tu reprezentuje Jarmila Jeřábková a slovenský ÚĽUV Janka Menkinová," dodáva kurátorka. Príjem ným prekvapením pre ňu boli hračky zo 70. a začiatku 80. rokov od slovenského sochára Mariána Hubu, ktoré nepoznala. „Vyrábal ich pôvodne pre svoje deti a sú skutočne esenciou toho, čo znamená "deťom na mieru“ – príjemne oblé a aj múdre – dajú sa rôzne rozkladať," približuje kurátorka.

Kyjatická hračka Čítajte viac Príbeh kyjatickej hračky: zo starej krásy nová

V pražskom Umeleckopriemy­selnom múzeu vybudovala zbierku hračiek emeritná riaditeľka Helena Koenigsmarková. „U nás sa hračkám venovali umelci už v 20. rokoch 20. storočia, už vtedy sa zbiierali a vystavovali v múzeu. Na tradíciu kvalitnej, dobrej hračky, ktorá musela spĺňať estetické aj edukačné funkcie, nadviazali umelci aj po druhej svetovej vojne a snažili sa ju udržať. Veľkú slávu zažila československá hračka na svetovej výstave EXPO v Bruseli v roku 1958. V neskoršej dobe 70. a 80. rokov, keď sa podarilo nahradiť drevené hračky plastovými v kvalitnej podobe, pôsobila napríklad návrhárka Libuše Niklová, ktorá je vo všetkých svetových encyklopédiách dizajnu. Generácia, ktorá s nimi vyrástla, ich chcela mať znova, pre svoje deti. Keď je hračka kvalitná, nezáleží na tom, keby bola vyrobená, dá sa s ňou hrať stále,“ konštatuje emeritná riaditeľka múzea.

Hračky, ktoré uvidíte na výstave Deťom na mieru sú už väčšinou zberateľské kúsky a napríklad hračky Libuše Niklovej dosahujú na aukciách vysoké sumy. „Už v 70. rokoch jej hračky kopírovali v zahraničí. "Jeden zberateľ našiel asi 130 kópií týchto výrobkov z rôznych štátov, v tej dobe asi výroba nedokázalo pokryť dopyt,“ vysvetľuje Helena Koenigsmarková.

Na výstave Deťom na mieru si deti môžu aj oddýchnuť, kresliť si a, samozrjme, zahrať sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hračky