Pri tejto piesni požiadal skladateľ priateľku o ruku. Sú tu Dobré časy, o ktorých spieva Martin Chodúr

Slovenský hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ sa opäť spojil s populárnym českým spevákom Martinom Chodúrom. Ich druhý spoločný singel s názvom Dobré časy je oslavou príjemných chvíľ, ale aj výnimočných životných momentov.

07.11.2023 10:00
Martin Kral   Martin Chodur Foto:
,,Pri každej note sa mi vybavovali tie najkrajšie chvíle, strávené s mojou priateľkou. Vložil som do nej pocit šťastia a radosti," hovorí o vzniku pesničky Dobré časy Martin Kráľ. ,,Pustil som si hudobný podklad a začal som spontánne spievať melódiu. Takmer okamžite mi napadol text," dodáva Martin Chodúr, ktorý pieseň aj naspieval.
debata
Prišli Dobré časy, spieva Martin Chodúr

Skladateľ Martin Kráľ pri tejto piesni požiadal priateľku o ruku.

Fotogaléria
,,Keď som skladal túto pieseň, cítil som, že je...
Martin Kráľ a Martin Chodúr majú novú pesničku...
+2,,Pesnička je o dobrých časoch, ako ich vnímam...

Hudobný skladateľ a klavirista Martin Kráľ je známy tým, že komponuje srdcom. Jeho skladby sú odrazom jeho emócií. Výnimkou nie je ani nová pieseň, ku ktorej si opäť prizval populárneho českého speváka Martina Chodúra. Po roku od ich prvej úspešnej spolupráce predstavujú hudobnému svetu ďalší spoločný singel s názvom Dobré časy.

„V jedno krásne nedeľné ráno, hneď po prebudení, som pocítil silnú inšpiráciu. Sadol som si ku klavíru a začal skladať novú pesničku. Pri každej note sa mi vybavovali tie najkrajšie chvíle, strávené s mojou priateľkou. Vložil som do nej pocit šťastia a radosti. Keď ju započula, prišla ku mne, usmiala sa a povedala, že je to nádherná skladba, a že by som ju mal nahrať“, spomína Martin Kráľ na vznik pesničky.

Martin Chodúr v pesničke Dobré časy, ktorú napísali spolu so skladateľom Martinom Kráľom.

Po nahratí pesničky v štúdiu sa ju rozhodol poslať Martinovi Chodúrovi, ktorý si ju vypočul, a po krátkej chvíli mu zaslal hotový text s demo nahrávkou spevu.

„Celá pieseň vznikla veľmi rýchlo. Pustil som si hudobný podklad a začal som spontánne spievať melódiu. Takmer okamžite mi napadol text, a tak mal odo mňa Martin, už za pár hodín, hotové demo pesničky v maile. Stopa spevu z toho dňa sa nakoniec použila aj vo finálnej nahrávke“, hovorí Martin Chodúr.

„Veľmi milo ma prekvapilo, že sme sa s Martinom Chodúrom pocitovo a tematicky stretli. Text pesničky, bez akéhokoľvek konkrétneho zadania, dokonale odrážal moje pocity a náladu“, dodáva Kráľ.

„Je to o dobrých časoch, ako ich vnímam ja. O chvíli, keď sme spokojní s tým, čo máme. Nemáme ničoho priveľa, ani nám nič nechýba. Vieme čo robiť a kam ísť. Je to skôr momentálny pocit, ktorý nanešťastie netrvá dlho. Taká náhla epifánia šťastia. Ako keď máme podrobnú mapu sveta a my kráčame po ceste, ktorá nás vedie priamo k cieľu – alebo sa plavíme po mori. Túto námornú metaforu v texte používam z viacerých dôvodov a asociácií, ktoré každý pochopí po zhliadnutí videoklipu. Snažil som sa tým do piesne vložiť hĺbku aj pri jej zdanlivej jednoduchosti“, doplnil Chodúr, podľa ktorého sú Dobré časy v kontraste s jeho nedávno vydanou pesničkou Mění se čas.

Martin Chodúr na Slovensku spieva ako sa mení čas. Ako sa mení jemu?
Video
Český spevák Martin Chodúr má na Slovensku hneď dve nové pesničky. A každú v celkom inej hudobnej nálade / Zdroj: TV Pravda

Singel Dobré časy vychádza spolu s videoklipom, ktorý sa nakrúcal v rodinnom vinárstve Petra Jurana z Modry.

„Ako povedal starogrécky dramatik Euripides: „Kde niet vína – niet lásky.“ Vinice, dobré víno a dobrí ľudia, ktorí si spoločne užívajú radostné momenty života – to všetko je podľa mňa dušou pesničky Dobré časy“, vysvetľuje Martin Kráľ vznik videoklipu.

Počas jeho nakrúcania sa rozhodol požiadať svoju priateľku Mariannu o ruku.

Martin Chodúr spevák Čítajte viac Martin Chodúr v novej piesni spieva o tom, ako sa mení čas. Nám všetkým. Ako sa mení jemu, prezradil v rozhovore

„Dlhé mesiace som premýšľal nad správnym miestom a výnimočným momentom. Nápad, že práve nakrúcanie videoklipu k pesničke Dobré časy bude ten najlepší, prišiel úplne prirodzene. Keď som skladal túto pieseň, cítil som, že je to melódia našich najkrajších chvíľ – prvého bozku, prvého objatia a našich spoločných dobrodružstiev. Milujem ju a prial som si, aby bolo požiadanie o ruku nezabudnuteľným zážitkom“, uzatvára Martin Kráľ.

,,Keď som skladal túto pieseň, cítil som, že je... Foto: Nikola Bartošová
Martin Kral Marianna Ivanova ,,Keď som skladal túto pieseň, cítil som, že je to melódia našich najkrajších chvíľ - prvého bozku, prvého objatia a našich spoločných dobrodružstiev," vyznáva sa skladateľ Martin Kráľ. Pri tejto pesničke požiadal svoju priateľku o ruku.

Režisérom a kameramanom videoklipu je Niko Soldán, o mix master a final aranž pesničky sa aj tentokrát postaral Ján Zborovjan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka #Martin Chodúr #Martin Kráľ